Categorii
Utile

Cum alegem masina de spalat rufe? 10 sfaturi utile

masina de spalat rufe si uscator montate intr-o camera speciala din casaOferta pietei e foarte mare, iar datele tehnice parca mai rau ne incurca. Dar masina de spalat nu poate lipsi din casa. Ce alegem? Raportul pret / calitate este important, dar nu suficient. Incerc, asadar, sa va ajut ca cateva sfaturi:


1. Locul de amplasare al masinii in casa

Trebuie sa avem clar stabilit locul de amplasare al masinii de spalat pentru a alege una potrivita ca dimensiuni. In baie nu e recomandat sa fie amplasata din cauza aburului si condensului, in bucatarie e ceva mai bine, daca avem montata hota. Cel mai bun loc ar fi pe un hol sau intr-o debara, daca exista conditii.
Citeste si: Unde montam masina de spalat haine – in baie sau in bucatarie? si 3 exemple de bai moderne cu loc pentru masina de spalat.

2. Capacitatea masinii de spalat

In general masinile de spalat familiale au capacitate de 5, 6 sau 7 kg. In functie de numarul de persoane din familie o puteti alege usor pe cea potrivita. Aveti in vedere si faptul ca familia se poate mari. Aveti in vedere, de asemenea, ca hainutele copiilor trebuie spalate mai des. Dar tineti cont si de faptul ca o masina de spalat trebuie umpluta la intreaga capacitate ca sa fie economica si spalarea sa fie de calitate.

3. Consumul de energie

Aici e simplu de ales. Toate masinile de spalat au aceasta informatie pe eticheta. Sunt masini foarte economice de clasa de eficienta energetica A+++ si masinile A+ si A++, intre ultimele doua diferentele de consum sunt foarte mici.

4. Nivelul de zgomot

O masina de spalat poate fi mai mult sau mai putin zgomotoasa. Normal ca vom prefera o masina silentioasa pe care sa o putem folosi la orice ora din zi fara sa deranjam vecinii sau restul familiei. O masina silentioasa este ori una foarte scumpa, ori una cu viteza de centrifugare mai mica. O masina silentioasa este considerata o masina care dezvolta un zgomot de circa 70 decibeli. Pentru estomparea zgomotului aveti grija sa fie asezata pe o suprafata perfect plana, problema ce se poate regla din cele patru picioruse de sustinere.

5. Incarcare frontala sau incarcare verticala

Cele cu incarcare frontala sunt de obicei mai mari ca dimensiuni. Dar multa lume considera ca sunt mult mai practice. Rufele, in special cele mai voluminoase, se pot introduce si scoate mai usor, iar spatiul de deasupra ei se poate folosi.
Masinile cu incarcare verticala sunt mai inguste si au fost create special pentru spatii mai mici. Avantajul lor este ca putem deschide usa in timpul spalarii pentru a adauga un obiect de care am uitat.

6. Cuva masinii de spalat

In majoritate masinile de spalat au cuvele din material plastic care poate fi de diferite tipuri: polipropilena, poliplex, silitech, polinox etc, materiale care pastreaza temperatura in interior, fiind astfel consumatoare mai mici de energie electrica, cel putin asa spun producatorii. Cuva de inox este indiscutabil superioara calitativ, dar intra in componenta masinilor de spalat din categoria premium, ridicandu-le pretul considerabil.

7. Masina cu uscator sau fara uscator

Masinile cu uscator au dimensiuni mai mari dar si preturi mai mari. Sunt avantajoase pentru cei care nu dispun de spatiu pentru intinderea rufelor. Dezavantajul este ca rufele ies mai sifonate, cu toate ca si uscatoarele au programe care sa selecteze nivelul de uscare, si ca uscatorul nu se poate folosi pentru toate tipurile de tesaturi. Nu putem folosi programul de uscare pentru tesaturi sintetice, perdele, articole din lana, matase, pilote, plapumi, saci de dormit etc.

8. Viteza de centrifugare

Viteza de centrifugare ne da informatii despre puterea de stoarcere a rufelor. Poate varia intre 400 si 1600 rotatii pe minut. E bine de stiut ca o stoarcere convenabila se face la 1000-1200 rotatii pe minut. Valorile mai mici indica faptul ca rufele vor fi scoase din masina mai putin stoarse, iar la valorile mai mari stoarcerea este mai completa. Viteza de centrifugare se modifica in functie de programul folosit la spalare; nu toate tesaturile pot fi stoarse in acelasi fel.

9. Masini de spalat cu programator mecanic sau electronic

Aici parerile sunt impartite. Programatorul electronic ne ofera mai multe optiuni de setare dar din cate am inteles nu este foarte fiabil si costa mult reparatiile. In plus unora dintre noi ni se pare complicat de folosit. Programatorul mecanic este mai simplu, mai sigur, mai fiabil. Ideea este: cu cat sunt mai multi senzori cu atat poti avea mai multe surprize neplacute.

10. Programele masinii de spalat

Masinile de spalat existente pe piata au toate programele necesare care sa satisfaca nevoile unei vieti normale ale unei familii cu copii: prespalare, spalare manuala, bumbac, lana, matase si articole delicate, spalare intensa, spalare la diverse temperaturi, spalare articole bebelusi, haine albe, haine colorate, program de spalare rapida etc. Exista si masini de spalat cu programe care nu sunt necesare pentru unii dintre noi, de exemplu program de spalare pentru eliminarea parului de animale (pentru cei care au in casa animale de companie), program de spalare cu abur, care dupa unele pareri nu vine cu nimic in plus fata de spalarea obisnuita sau program de setare al orei de pornire al procesului de spalare.

Tehnologia avanseaza destul de repede si in domeniul fabricarii masinilor de spalat, astfel ca exista modele care se pot conecta la internet si care furnizeaza posesorului informatii despre stadiul la care se afla operatiunea pe care a programat-o.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *