Categorii
Utile

Cum alegem parchetul pentru casa – sfaturi

3-parchet laminat aspect antichizat greige

Am construit o casa noua sau vrem sa o renovam pe cea veche. Am ajuns la stadiul montarii parchetului si inca nu ne-am hotarat ce tip trebuie sa alegem, ce grosimi, ce culori. Iata, pe scurt, ce trebuie sa stiti inainte de a porni la treaba.


Tipuri de parchet

a) Din lemn masiv
Parchetul din lemn masiv, cel mai vechi tip de pe piata, are multe avantaje: este foarte durabil in timp, este bun izolator fonic si termic asigurandu-ne un confort sporit si nu in ultimul rand, este foarte elegant.
Avand la baza lemnul natur, un material natural si nu unul fabricat in serie, se prezinta intr-o mare varietate de esente, design cu finisaje deosebite, dimensiuni si posibilitati de montaj multiple.

Dezavantajele parchetului din lemn masiv ar putea fi: pretul mare, montajul mai greoi, intretinerea mai dificila – nu este recomandat sa fie spalat cu mopul, eventual cu o carpa moale stoarsa foarte bine, necesitatea raschetarii la perioade de 8-10 ani, sau mai des, depinde de traficul din camera, pentru a-i reda prospetimea si calitatea lemnului folosit, care daca nu este bine uscat ne face surpriza neplacuta sa se stranga si sa lase goluri intre placi.

Grosimea acestui tip de parchet de pe piata noastra este in general de 22 mm. In ultimul timp au aparut noi tipuri de parchet din lemn cu grosimi de 10 sau 15 mm, la care se foloseste o noua si mai performanta tehnologie de fabricare.

b) Parchetul laminat

Acest tip de parchet este o varianta moderna, mai putin eleganta, dar cu o serie de avantaje fata de parchetul din lemn masiv: pretul mic, montajul extrem de usor (poate fi realizat chiar si in regie proprie, fara ajutorul mesterilor), intretinerea mai mult decat simpla, posibilitatea inlocuirii rapide. Nu implica raschetarea periodica, permite instalatia de incalzire prin pardoseala.

Dezavantajele ar fi: slaba izolare fonica si termica, degradarea in timp mai scurt din punct de vedere estetic. Nefiind un material natural nu asigura confortul parchetului din lemn masiv: se incarca electrostatic si amplifica zgomotul la atingere, inclusiv la mers.

Grosimea parchetului laminat trebuie aleasa in functie de traficul zonei respective; astfel in camerele cu trafic intens (living, camerele copiilor, hol de intrare, bucatarie) este indicat sa se aleaga un parchet cu o grosime de peste 9 mm, pentru a-i prelungi durabilitatea in timp. Pentru camerele cu trafic mai mic (dormitoare, holuri interioare) se poate alege parchet de grosimi mai mici.

c) Parchetul stratificat

Parchetul stratificat este varianta imbunatatita a parchetului laminat. Este format din trei straturi: stratul superior (de uzura), stratul de mijloc si stratul de baza.

Avantajele parchetului stratificat sunt: rezistenta pe timp indelungat, rezistenta mare la umiditate si zgarieturi, confera eleganta si confort, este bun izolator termic fi fonic, se monteaza simplu si repede.

Ca dezavantaje fata de parchetul din lemn masiv se pot aminti deteriorarea in timp mai scurt a stratului superior (de uzura), o mai slaba izolare fonica. Nefiind un material natural, ci fabricat in serie, modelele de montaj sunt in numar limitat fata de posibilitatile parchetului din lemn masiv.

Limita de jos a grosimii parchetului stratificat este de 10 mm cu un strat de uzura de 3,5 mm, dar ea poate fi si de 13 sau 14 mm.

Alegerea culorilor se face in functie de culorile mobilei, de exemplu o mobila alba va fi pusa in valoare de un parchet inchis la culoare sau de luminozitatea camerei, nu este indicata montarea unui parchet inchis la culoare intr-o camera intunecoasa. Specialistii recomanda ca parchetul sa nu fie in culoarea mobilei pentru evitarea monotoniei, ci mai degraba sa fie asortat la culoarea usilor de interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *