Categorii
Utile

Cuptorul cu microunde – cum il alegi – informatii utile

cuptoare incastrabile bucatarie moderna culoare alba

Desi a starnit vii controverse in legatura cu pericolele ce le poate aduce sanatatii, cuptorul cu microunde este in continuare prezent in bucatariile noastre. Inca sunt pareri divergente, dar Organizatia Mondiala a Sanatatii ne asigura ca alimentele preparate la acest tip de cuptor nu sunt radioactive. E adevarat ca isi pierd mare parte din vitamine si minerale, in cazul in care sunt preparate in acest aparat.


Este folosit in general pentru incalzirea unor alimente ce nu pot fi incalzite pe plita aragazului (ex pizza) si pentru decongelare rapida. Iar daca se respecta cateva reguli si nu se abuzeaza de ajutorul lui nu ne poate face mai rau decat folosirea telefonului mobil, ne asigura specialistii.

Ce trebuie sa stim inainte de a alege un cuptor cu microunde

1. Cuptor standard sau incorporabil

Standard este cel pe care il poti amplasa oriunde in bucatarie, in functie de spatiu. Cuptorul incorporabil necesita un loc prevazut din timp in mobila de bucatarie. Cuptoarele incorporabile, dar si unele modele standard, au interior ceramic, acesta se deterioreaza mai greu si este mai usor de curatat.

2. Capacitatea cuptorului cu microunde

Exista pe piata aparate incepand de la capacitatea de 17 litri pana la 30 de litri. Ramane sa hotarati ce alegeti in functie de cat de mult va fi utilizat si de spatiul disponibil din bucatarie.

3. Puterea cuptorului cu microunde

Puterea ne indica viteza de incalzire a alimentelor. Puteti alege intre un cuptor cu o putere de 600 wati si unul cu o putere de 1500 wati, dar trebuie sa stiti ca dimensiunile aparatului cresc o data cu puterea pe care o are. Recomandabil este sa cumparati un aparat cu cel putn 3 trepte de reglare a puterii de incalzire.

4. Ce alte functii pot avea

Cele mai uzuale sunt incalzirea si decongelarea. In timp au aparut cuptoare cu microunde care pot functiona ca un grill, puterea gratarului fiind specificata separat pe cartea aparatului. Alte facilitati pe care le poate avea un cuptor cu microunde sunt: programe de incalzire rapida, sistemul triplu de incalzire – asigura o incalzire uniforma a alimentelor, programul de autocuratare, sistemul de siguranta pentru copii.

5. Cateva reguli de folosire

– Prima regula si cea mai importanta – pentru a nu fi daunator sanatatii este necesara o intretinere drastica a cuptorului; se va curata dupa fiecare utilizare.

– Respectati intocmai instructiunile producatorului privind tipurile de vase care sunt permise in interiorul cuptorului in timpul functionarii. Cei mai multi specialisti sustin ca nu cuptorul cu microunde, ca aparat si ca tehnologie, prezinta pericole ci mai degraba ambalajele (caserole de plastic, recipiente de iaurt etc) preparatelor care necesita incalzire si de multe ori chiar preparatele in sine.

– Nu preparati oua in cuptorul cu microunde, nu introduceti fructe. Nu faceti floricele, pungile in care sunt ambalate nu sunt deloc sanatoase. Si aromele continute in boabele de porumb si preparate in cuptorul cu microunde devin foarte toxice.

– In functie de model sau de textura preparatelor puse la incalzit, e posibil ca uneori sa nu se faca o incalzire uniforma, din care motiv este recomandat sa lasati produsul in cuptor cateva minute cu usa inchisa pentru uniformizare.

Din acelasi motiv nu se recomanda incalzirea laptelui pentru bebelusi in cuptorul cu microunde; bebelusii ar putea suferi arsuri in cavitatea bucala din cauza incalzirii neuniforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *