Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Dormitoare lungi si inguste – dressingul din spatele peretelui de la capul patului

1-dressing construit in spatele patului prevazut cu o biblioteca deasupra tablieiO discutie recenta cu una dintre cititoarele noastre m-a convins ca n-ar fi rau sa dezvolt subiectul amenajarii unui dressing in spatele peretelui de la capul patului, aceasta solutie fiind ideala in cazul dormitoarelor lungi si inguste care prezinta dificultati de amenajare si configurare a spatiului.


Nu voi nega ca si aceasta solutie, la fel ca multe altele, este mai usor de integrat intr-o incapere de mari dimensiuni. Asa ca voi incepe prin a incerca sa creionez cam care ar fi dimensiunile minime necesare pe care trebuie sa le aiba un dormitor pentru a putea fi dotat cu un astfel de dressing.

Cat de mare trebuie sa fie dormitorul?

Asa cum am spus de la bun inceput, camerele ideale pentru implementarea acestei idei sunt cele lungi si inguste. Ar fi totusi important sa mentionam ca in in cazul unui dormitor matrimonial incaperea ar trebui sa aiba cel putin 3 metri latime, iar in cazul unei camere de o persoana (ma refer la cele pentru copii si adolescenti), latimea poate fi si de 2-2,5 m. Lungimea minima a camerei trebuie sa o depaseasca pe cea a patului cu cel putin 200-220 cm. Altfel spus, daca patul are 2-2,2 metri lungime, camera ar trebui sa masoare cel putin 4 metri pe lung.

Aceasta suprafata va fi suficienta pentru ridicarea unui perete fals in spatele patului sau, dupa caz, a canapelei – pentru a obtine astfel un loc in care sa poata fi proiectat un dressing – dar si pentru a lasa un culoar de trecere la picioarele patului. Daca lungimea camerei permite, poti monta pe peretele opus patului o comoda cu sertare, o masuta de toaleta sau un birou.

Solutii de separare a dressingului de zona de odihna

– Peretele fals din gips carton

Prima solutie pe care o poti lua in considerare daca vrei sa-ti compartimentezi dormitorul in acest fel este cea de ridicare a unui perete fals din gips carton. Peretele trebuie sa fie centrat si sa nu ocupe mai mult de 2/3 din latimea camerei, astfel incat sa-ti ramana si suficient spatiu de acces in dressingul pe care il vei amenaja in spatele lui. Golurile de acces sau usile, daca preferi sa le spui asa (desi nu ar trebui sa fie prevazute cu usi propriu-zise), pot fi pozitionate in ambele laterale ale peretelui sau doar intr-una dintre ele, caz in care peretele fals nu va mai fi centrat.

Dupa ridicare peretele fals poate fi zugravit intr-o culoare de accent, poate fi decorat cu tapet sau poate fi placat cu parchet sau alt finisaj pe care il preferi. Patul va fi pozitionat cu tablia de la cap lipita de peretele cu pricina, iar dressingul – asa cum sunt sigura ca ai intuit deja – va fi amenajat in spatele lui.

Nu uita sa citesti si articolul: Peretele de accent in decorul casei. Idei utile.

– Paravan despartitor din sticla securizata colorata

O alta varianta de compartimentare a dormitorului presupune montarea, la capul patului, a unui paravan despartitor din sticla securizata. Mai exact, ma gandesc la panonurile din sticla colorata sau sablata pentru ca ideea este sa nu lasi la vedere toate secretele dressingului, iar o sticla transparenta si clara va expune continutul tuturor dulapurilor, daca acestea vor fi prevazute cu rafturi deschise. Marele avantaj al acestor panouri este ca sunt subtiri si nu ocupa la fel de mult spatiu ca un perete fals din gips carton.

– Etajera cu carti

Aceasta solutie mi se pare una extrem de practica, datorita dublei functionalitati pe care o ofera. Daca vei alege sa montezi la capul patul o etajera in locul unui perete fals, vei castiga si cateva rafturi in care iti vei putea organiza cartile sau pe care vei putea expune cateva fotografii ale celor dragi. Ai grija insa ca atunci cand vei proiecta biblioteca sa te asiguri ca nu vei avea rafturi si deasupra capului sau macar sa eviti sa asezi pe rafturile respective obiecte grele, contondente si care iti pot pune viata in pericol in cazul in care ar cadea de acolo.

– Dulap intors cu spatele la pat

O alta idee pe care o poti pune in aplicare presupune achizitionarea sau realizarea la comanda a unui dulap mare cu ajutorul caruia sa imparti dormitorul in doua. Insa pentru a face acest lucru trebuie sa tii cont de urmatoarele: sa alegi un dulap finisat si aratos pe toate laturile, adica inclusiv pe spate (aceasta fateta a piesei de mobilier va fi vizibila din camera) si sa-l ancorezi foarte bine de pardoseala si tavan (asta presupune ca dulapul sa fie realizat la comanda, la dimensiunile exacte ale camerei si asamblat la fata locului). In acest fel vei anula riscul de a-l vedea clatinandu-se sau si mai rau cazand. Si cum probabil ai inteles deja, continutul dulapului va putea fi accesat din partea opusa, iar daca iti va mai ramane loc vei putea monta in fata lui un alt dulap sau niste polite mai inguste dublandu-ti astfel spatiul de depozitare disponibil.

– Draperii sau panouri japoneze

Cea mai simpla solutie la care poti apela pentru a separa viitorul dressing de zona de dormit este cea de utilizare a unei draperii sau a unui panou japonez pe post de paravan despartitor. Tot ce trebuie sa faci este sa stabilesti spatiul pe care vrei sa i-l aloci dressingului, sa montezi o sina pe tavan si sa agati de ea o draperie sau un panou japonez.

Sper ca vei gasi interesante ideile de mai sus, iar daca vrei sa afli cum poti configura si organiza cat mai eficient interiorul unui dressing, citeste urmatoarele articole: 15 modele de dressing in imagini si Dressingul tip dulap – casa hainelor tale.

Sursa foto: Shelterness.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *