Categorii
Gradina

Gradina casei: Flori partenere pentru trandafiri

gradina cu trandafiri si lavanda sau levantica


M-a intrebat o prietena cum va arata viitoarea ei mica gradina daca ar planta numai trandafiri, florile ei preferate. Nu ar fi monotona?

Eu cred ca oricat de mica ar fi gradina si oricat de frumosi si variati in forme si culori sunt trandafirii, fie cataratori, fie tufe, fie pitici, tot nu este suficient ca de unii singuri sa decoreze placut o gradina. In plus, chiar si pentru ei poate fi benefica asocierea cu alte plante; sunt plante care in parteneriat cu trandafirii le sporesc farmecul, dar exista si plante care ii ajuta sa se dezvolte sanatos si armonios.

1. Gazonul

Un gazon englezesc sau autohton, ingrijit ca la carte si tuns la milimetru poate fi el insusi un element de decor pentru gradina. Dar hotarat lucru, el nu poate lipsi dint-o gradina de trandafiri. Nu numai pentru efectul decorativ, acesta punand cel mai bine in valoare trandafirii; ci si pentru faptul ca le creeaza un mediu benefic pentru o buna dezvoltare. In mod special trandafirii pitici fac casa buna cu peluzele acoperite cu iarba verde.

Citeste si: Gazonul – informatii despre plantare si ingrijire.

2. Clematita

Clematita are doar rol decorativ alaturata trandafirului. Necesita aproximativ aceleasi conditii de mediu ca si el: lumina, soare cateva ore pe zi, udari la 3-4 zile sau la o saptamana in functie de temperatura aerului si un sol fertil.

Primavara se curata de crengile uscate, se poate tunde ceva mai drastic daca da semne de imbatranire si are o perioada lunga de inflorire, din vara pana toamna tarziu. Clematisul este si el o planta agatatoare si se poate ajuta de tutorii trandafirilor cataratori, sau pur si simplu ramurile ei se pot impleti cu ramurile trandafirului.

Un efect special il poate crea contrastul dintre rozul cald al unui trandafir catarator si violetul rece al florilor de clematita.

3. Levantica

Levantica este o planta perena cu mare efect decorativ pentru gradini. Dar stiati ca tufele de lavanda plantate in vecinatatea trandafirilor ii pazesc pe acestia de daunatori? Da, e adevarat, pe langa efectul decorativ aceasta planta aromatica este pentru trandafiri cum este pentru noi un tratament naturist.

Levantica se multumeste si cu soluri mai putin fertile daca sunt scaldate parte din zi de soare. Creste sub forma de tufa, care se va ramifica frumos daca e modelata prin tundere, primavara. Frunzele sunt de culoare verde deschis cu tenta gri-argintie, iar florile sunt parfumate si grupate in varful tulpinilor in forma de spic de culoare violet.

4. Ceapa si usturoiul

Ceapa si usturoiul au acelasi efect benefic pentru pastrarea sanatatii trandafirilor, nu permit ca acestia sa fie atacati de afide (paduchi de plante). Nu trebuie sa plantati straturi intregi de ceapa si usturoi; sunt suficiente cateva fire din fiecare.

Afla si despre: Allium – ceapa decorativa din gradina cu flori.

5. Buxus

Buxus este un arbust cu frunze necazatoare pe timpul iernii care poate creste pana la 5-6 m inaltime. Are o coroana compacta, iar frunzele pot fi, in functie de specie, verzi, verzi cu pete galbene sau verzi cu marginile galbene. Arbustul se poate modela foarte usor prin tundere si poate capata diferite forme, ceea ce face din buxus um material numai bun pentru amenajari deosebite. Se asociaza adeseori cu trandafirii ca borduri scunde de delimitare sau ca garduri vii inalte asezati pe fundal. Coroanele dense formeaza o perdea verde care face ca florile trandafirilor sa para mai viu colorate si mai stralucitoare.

Sursa foto: Gardenia

Un răspuns la “Gradina casei: Flori partenere pentru trandafiri”

Am primit poze de la Mihai Lazar cu florile din gradina casei lui. Le atasez mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *