Categorii
Utile

Salteaua de pat – ce trebuie sa stii cand alegi una

cum alegi cea mai buna saltea pentru patCand esti odihnit vezi lucrurile mai limpede si multe dintre problemele la care cu o seara inainte nu gaseai rezolvare ti se par dimineata floare la ureche. O saltea de pat buna nu te ajuta numai sa te odihnesti bine, ci are si un mare rol in pastrarea starii optime de sanatate. Oboseala cronica nu duce la nimic bun, iar coloana are de suferit daca dormi noapte de noapte pe o saltea care, in loc sa-ti asigure un somn bun, te irita si iti da dureri de spate.


Se zice ca oricat de buna ar fi o saltea de pat, ea trebuie schimbata la 8-10 ani, deoarece in timp isi pierde calitatile. In acelasi timp nu se poate recomanda ferm o saltea anume; fiind un obiect foarte personal, calitatile care asigura confortul unora dintre noi pot fi neajunsuri pentru alte persoane. Dar se poate tine cont de cateva reguli la achizitionarea unei saltele bune de pat.

In principiu saltelele sunt de doua feluri: saltele cu arcuri si saltele cu spuma. Unii specialisti sustin ca e corect sa asiguram o continuitate, in sensul ca daca suntem obisnuiti si ne-am simtit bine pe o saltea cu arcuri, nu trebuie neaparat sa ne indreptam spre una cu spuma sau invers.

Despre saltelele cu arcuri

Doua lucruri sunt important de stiut in cazul in care vrem sa cumparam o saltea cu arcuri:

– grosimea sarmei de otel din care sunt facute arcurile si care, daca este mai mare, asigura fermitatea saltelei;

– numarul de arcuri folosit la confectionarea saltelei de care depinde o sustinere mai buna a corpului.

Ca si calitati generale ale saltelelor cu arcuri pot fi mentionate: mentinerea in timp a parametrilor stabiliti la fabricare, circulatia buna a aerului in interiorul saltelei, asigurarea confortului pe timpul somnului, revenirea lejera a arcurilor la pozitia de echilibru.

Despre saltelele cu spuma

Saltelele cu spuma pot fi clasice, cu memorie sau cu latex (natural sau sintetic). Dintre calitatile acestora merita mentionate urmatoarele: permit coloanei o pozitie corecta, se adapteaza la temperatura corpului, ofera sustinere confortabila corpului reducand numarul miscarilor pe timpul noptii asigurand, astfel, un somn odihnitor.

Ce trebuie sa mai stim cand alegem o saltea de pat

– Dimensiunea saltelei sa fie in bun raport cu patul. Daca patul este foarte lat suportul saltelei nu trebuie sa se reduca numai la laturile laterale, ci sa aiba si un al treilea punct de sprijin, pe mijloc. Se poate folosi si suportul de tip grilaj, dar nu foarte des, pentru a lasa saltelei posibilitatea sa respire.

– Luati informatii despre producator pentru a va asigura ca materialele folosite la fabricarea saltelei sunt de calitate.

– Verificati densitatea arcurilor in cazul saltelelor cu arcuri.

– Nu cautati neaparat o saltea foarte tare, fermitatea saltelei este o chestiune de obisnuinta, dar nici prea moale caci se va deforma in scurt timp.

– Grosimea saltelei trebuie sa fie de 18-20 cm; ea se va pastra in timp numai daca materialele din compozitia interiorului ei sunt de calitate.

– Au aparut in ultimul timp, legat de saltele, termeni ca ortopedica, anatomica, ergonomica. Cea ortopedica ne ajuta sa pastram in somn o pozitie corecta a coloanei si este indicata in special copiilor, dar nu numai; cea anatomica ne ajuta la relaxarea muschilor, iar salteaua ergonomica este indicata in recuperarea fizica.

– Matlasarea bogata si de calitate, va asigura un plus de confort.

Cateva reguli de intretinere

– Salteaua se va aspira si aerisi saptamanal.

– Este foarte practica husa detasabila, pe care unele saltele o au in dotare si care se poate curata usor de cate ori este nevoie. In lipsa ei se poate confectiona una, dar atentie la materialul folosit.

– Pentru o folosire optima mai indelungata este recomandat sa intorci salteaua de 2-4 ori pe an, pe o fata si pe alta.

– Incalzirea si aerisirea corecta vor crea in camera un nivel de umiditate optim nu numai pentru sanatatea noastra, ci si pentru o viata mai indelungata a saltelei.

– Modelele cu spuma sau latex se pot plia pentru transport sau o eventuala depozitare, cele cu arcuri nu se pliaza, existand riscul sa se deformeze structura.

Sursa foto: Bootic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *