Categorii
Utile

Usile de interior – cum alegem modelul ideal?

4-plinta si usi de interior albe asortate cu parchet in culori inchise

Alegerea usilor de interior pentru o casa pare sa fie o problema complicata, pentru ca nu se reduce numai la forma si culoarea lor, ci este strans legata de culoarea si materialul tamplariei si pardoselii, de stilul mobilierului, de culoarea peretilor si nu in ultimul rand, de preturile pietei. Sa incercam o succinta clasificare.


1. In functie de materialul din care sunt confectionate usile de interior pot fi:

– din lemn masiv – acestea sunt usi foarte rezistente, dar si destul de scumpe. Lemnul folosit (tei, stejar, nuc) trebuie sa fie foarte uscat, prelucrarea si manopera sunt de durata, multe dintre ele se confectioneaza manual. Daca lemnul nu a fost bine uscat usile se pot deforma, urmand problemele de inchidere/deschidere, greu de retusat, necesitand in multe cazuri schimbarea lor.

– usile de sticla sau cristal securizat – sunt foarte rezistente, moderne, intr-o gama variata de modele si dimensiuni, foarte frumoase, dar si foarte scumpe.

– usile celulare din MDF acoperite cu furnir – au avantajul unui pret mediu, sunt usoare, dar in acelasi timp rezistente, se pot retusa in cazul eventualelor zgarieturi.

– usile celulare din MDF vopsite – sunt mai estetice decat primele, rezistente cu conditia sa aiba tocul si rama din lemn; dezavantajul este intretinerea mai greoaie si retusarea dificil de realizat in caz de accidente.

Bine de stiut: MDF-ul este un material fibrolemnos mai rezistent decat PAL-ul, produs intr-o gama variata de culori si la care se pot realiza finisaje foarte bune. Avand pret mai ridicat decat PAL-ul, destul de des se combina cu acesta, MDF-ul folosindu-se in special pentru usi si fronturi (ex. mobila de bucatarie).

– usile celulare din HDF (HDF-ul este un produs obtinut printr-o tehnologie asemanatoare cu cele folosite la producerea PAL-ului si MDF-ului, adica particule de lemn presate); au avantajul unui pret mai mic, sunt rezistente, dar dezavantajul este ca retusarea, in caz de nevoie, este dificila.

2. In functie de modul de inchidere/deschidere usile de interior pot fi:

– cu deschidere normala, prinse in balamale, cu clante – sunt usile clasice, dreptunghiulare, cel mai des folosite pentru camerele caselor si apartamentelor.

usile glisante – au inceput sa apara tot mai des in casele moderne. Avantajul este ca se economiseste spatiu; dezavantajul este pretul mare.

– usile culisante – sunt usi foarte potrivite pentru dressing-uri.

– usile pliante – sunt usile confectionate din panouri din diverse materiale, se folosesc in general la ascunderea unor zone cum ar fi debaralele, ele neasigurand o izolare perfecta a spatiilor.

3. Usile de interior din termopan

Mai nou, o data cu extinderea termopanului in detrimentul lemnului au aparut pe piata si usi de interior din termopan. Specialistii avertizeaza ca acestea avand inchidere ermetica nu dau voie aerului sa circule si pot aparea probleme din cauza aerului inchis din camere.

La alegerea usilor de interior luati in calcul urmatoarele:

– marimea camerelor – modelele bogat ornamentate sufoca o camera de mici dimensiuni;

– luminozitatea camerelor sau a holurilor – o usa cu geam, sau pur si simplu deschisa la culoare va da impresia de mai multa lumina in interioare;

– stilul mobilierului din decor – la o mobila moderna nu se potrivesc usi de tip vintage;

– de culoarea tamplariei si a podelelor cu care se recomanda sa vina in acord culoarea usilor de interior.

Iti recomand sa citesti si Afla cum se asorteaza usile de interior cu parchetul si plinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *