Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

4 variante de amenajare ergonomica a unui living de 20 mp

3-schita varianta amenajare living dreptunghiular de 20 mp cu loc de luat masa


Nici prea mare, dar nici mic, un living de 20 de metri patrati pare a fi uneori dificil de amenajat, mai ales cand situatia ne obliga sa aducem in acel spatiu, pe langa canapea, fotolii, biblioteca si televizor si un loc de luat masa sau un birou.

De aceea iti voi prezenta astazi nu una, ci 4 variante diferite de configurare a unui living cu suprafata de 20 mp de forma patrata sau dreptunghiulara. Mai jos, in subsolul articolului vei gasi un set de schite care ilustreaza cele despre care iti voi vorbi in continuare.

Varianta 1 – living dreptunghiular de 20 mp

Prima schita ilustreaza o varianta de amenajare a unui living de 20 mp de forma dreptunghiulara. Dimensiunile exacte ale camerei din schita sunt 530 cm x 380 cm, iar aceasta varianta de asezare a mobilierului a permis impartirea spatiului in doua zone: zona de conversatie si relaxare in fata televizorului si cea de studiu sau de lucru, compusa dintr-un birou flancat de doua dulapuri-etajera. De remarcat ca zona de conversatie este dotata cu o canapea, doua fotolii si o bancheta asezate in fata televizorului montat deasupra unu semineu electric, fapt ce asigura suficient loc pentru cel putin 6 persoane. Toate aceste piese de mobilier sunt dispuse in forma unui patrat, iar in spatele lor, pe peretele opus este amenajat un spatiu de lucru.

Trucuri decorative folosite:

– cele doua zone distincte sunt separate vizual prin intermediul unei console plasate strategic in spatele celor doua fotolii;
– biblioteca – un element folosit de regula si pentru „gazduirea” televizorului – a fost inlocuita cu doua etajere cu rafturi si dulapuri care au fost montate pe peretele opus televizorului. In acest fel zona de conversatie nu pare a fi aglomerata si supra-incarcata cu mobila;
– centrul de atractie al livingului este semineul electric montat in fata zonei de conversatie, iar deasupra lui se afla televizorul, montat direct pe perete.

Varianta 2 – living patrat de 20 mp cu loc de luat masa

In cea de-a doua schita este prezentat un living de 20 mp de forma patrata, cu laturile de 475 x 420 cm. De aceasta data camera este impartita intr-o zona de conversatie si un loc de luat masa, fiecare dintre ele beneficiind de suficient spatiu. Vei observa ca de aceasta data am ales sa renunt la biblioteca. Am facut acest lucru pentru a nu incarca prea tare spatiul si asa destul de aglomerat. Insa daca se doreste aducerea uneia in decor, aceasta ar putea fi montata in locul comodelor cu sertare care se afla pe peretele opus ferestrei.

Trucuri decorative folosite:

– din nou, televizorul este montat pe perete, deasupra semineului, iar in fata acestora este amenajata zona de conversatie compusa din doua fotolii, o canapea si o masuta de cafea;
– atat masuta de cafea cat si masa inconjurata de scaune au blat din sticla, fapt ce le face mai putin vizibile in decor;
– desi as fi putut alege sa asez in jurul mesei 6 scaune, am preferat sa inlocuiesc doua dintre ele cu o bancheta eleganta; consider ca in acest fel locul de luat masa devine mai atragator;
– am ales piese de mobilier in culori deschise care contribuie la marirea vizuala si luminarea decorului. In schita anterioara am ales sa folosesc mobila inchisa tocmai pentru a-ti demonstra cat de mult pot incarca acestea decorul unei incaperi de mici dimensiuni. Iti recomand sa alegi si tu doar mobila in culori deschise daca ai de amenajat un spatiu mic;
– fiecare dintre cele doua arii de interes ale livingului sunt dotate cu cate un covor, in acest fel facandu-se delimitarea lor vizuala.

Varianta 3 – living dreptunghiular cu loc de luat masa

Cea de-a treia schita ilustreaza un living dreptunghiular de 20,3 mp cu laturile de 580 x 350 cm configurat astfel incat sa contina un loc de relaxare in fata televizorului si un loc de luat masa. Spre deosebire de varianta prezentata in schita anterioara, aceasta dispune si de o biblioteca generoasa montata pe peretele opus canapelei. Pe langa canapea, zona de conversatie a incaperii dispune de un fotoliu si o masuta de cafea. Masa extensibila rotunda cu care este dotata zona de dining ocupa foarte putin spatiu.

Trucuri decorative folosite:

– mobila alba este poate cea mai potrivita alegere pentru mobilarea unui living de mici dimensiuni;
– finisajele si textilele in culori deschise ajuta la marirea si luminarea vizuala a unui spatiu;
– nuantele de albastru ii confera unui decor profunzime, insa trebuie folosite cu masura pentru a nu duce la racirea vizuala a atmosferei;
– prin asezarea unei canapele sau a unui fotoliu (in acest caz) in centrul incaperii spatiul este impartit discret in doua arii distincte.

Varianta 4 – living patrat de 4 x 5 m

Ultima schita de astazi ilustreaza un living patrat de 20 mp, cu laturile de 500 x 400 cm si cu o singura destinatie – cea de camera de relaxare si de primit musafiri. Piesele de mobilier alese sunt in culori deschise (alb si gri) si am optat pentru textile rosii care invioreaza si anima decorul. In locul unei canapele obisnuite am ales sa dotez camera cu un coltar generos caruia i-am alaturat un fotoliu si doua pufuri rotunde (unul fiind asezat langa fotoliu si unul intr-o laterala a coltarului).

Trucuri decorative folosite:

– piesele de mobilier in culori deschise (alb si gri) compun un contrast pronuntat cu textilele in culoarea marsala;
– planta verde asezata intr-un colt si lampadarul cu picior curbat si abajur suspendat deasupra canapelei scot din monotonie decorul;
– mini etajera asezata sub fereastra, intr-o laterala a coltarului, este foarte utila nu doar in calitate de biblioteca pentru depozitarea si organizarea cartilor si revistelor, dar si in calitate de masuta pentru un pahar cu suc sau o ceasca cu cafea.

4 răspunsuri la “4 variante de amenajare ergonomica a unui living de 20 mp”

Cei ce locuim in asa-zisele blocuri comuniste, unde living-ul masoara 3,5 m X 4,5 m, cum ar trebui sa il amenajam, astfel incat spatiul fie cat mai eficient folosit? Respectiv, sa fie si loc de dormitor pentru parinti, si sa incapa si un dressing mare, daca se poate.

In nici una dintre schitele propuse nu se indica pozitia sursei de caldura (calorifer, radiator , semineu). Livingul nu este o camera de relaxare doar pentru vara .

@ Sanda: variantele de mai sus pot fi adaptate si pentru livinguri de dimensiunile mentionate de tine. Dar dormitorul poate fi amenajat in living si in alte feluri. Cateva dintre ele sunt prezentate in urmatorul articol: https://www.casadex.ro/2015/03/idei-de-amenajare-a-dormitorului-in-living/

Ideea este ca mobilierul ales sa fie perfect dimensionat pe dimensiunea camerei si sa se evite supraglomerarea acesteia cu mobila de care chiar ne putem dispensa. De pilda, in locul unui set de canapea cu 2 fotolii se poate opta pentru o canapea cu doua locuri cu extindere frontala sau pentru un coltar mic.

@ Mari: daca vei studia cu atentie schitele, vei observa ca fiecare dintre cele 4 livinguri este prevazut cu un calorifer montat sub fereastra, asa cum este si firesc.

In niciuna dintre variantele prezentate mai sus nu este dispusa usa de iesire spre balcon, usa care de obicei exista (doar in cazul unui apartament la parterul blocului aceasta lipseste). Si atunci ar trebui regandite propunerile de mobilare …….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *