Categorii
Utile

Centrala termica de apartament – ce trebuie sa stim cand alegem una

centrala termica de apartament marca AristonCentrala termica este sistemul de incalzire pe care l-au ales multi dintre proprietarii de apartamente. Motivul principal este acela ca aceasta iti asigura confortul pe care ti-l doresti, adica temperatura si umiditatea constante si conform nevoilor tale, dar si un flux de apa calda la orice ora din zi sau din noapte.


Cele mai uzuale centrale termice de apartament sunt cele care folosesc drept combustibil gazele naturale, costurile lunare fiind mai mici, dar exista si modele pe curent electric sau pe combustibili solizi (lemn, peleti) sau lichizi (ulei).
Centralele termice pot fi de perete – recomandate pentru apartamentele de bloc si independente – recomandate pentru locuintele mari (case, vile).

Ce caracteristici trebuie sa urmaresti la alegerea unei centrale termice:

– Puterea – pentru o locuinta de bloc de dimensiuni medii este indicata o centrala cu puterea cuprinsa intre 20 si 50 de kW. Fisa tehnica a aparatului trebuie sa specifice atat puterea nominala cat si puterea utila, deoarece impreuna cele doua definesc, in functie de spatiul ce urmeaza a fi incalzit, capacitatea centralei. Important este ca intre cele doua valori sa nu fie diferente prea mari.

– Eficienta – centralele termice in condensare au o eficienta de 101 – 109%, ele consumand mai putin combustibil prin recuperarea de caldura prin condens.

– Tirajul centralei termice pe gaz poate fi fortat sau natural. Tirajul fortat este recomandat pentru apartamentele de bloc, deoarece nu necesita montarea cosului de evacuare a fumului.

– Apa calda – in afara de incalzirea locuintei un astfel de aparat trebuie sa aiba si functia de incalzire a apei. In mod normal un exemplar cu puterea de 30 kW poate asigura atat incalzirea unui apartament cu 3-4 camere cat si a unui flux continuu de apa calda. Exista si varianta cu boiler incorporat sau cu posibilitatea de cuplare la un boiler extern.

– Siguranta in folosire nu trebuie sa lipseasca. Aparatul trebuie sa fie dotat cu senzori de detectie a fumului, gazului, focului si in plus sa aiba electrodul de ionizare care sa verifice permanent presiunea gazului. In zonele foarte friguroase este necesara si protectia anti inghet.

– Ventilatorul este prezent in dotarea centralelor de ultima generatie, cu rolul de a supraveghea situatiile de supraincalzire sau de evacuare a noxelor.

– Panoul de comanda e de dorit sa fie usor de utilizat. Un panou de comanda cu afisaj LED va semnaliza daca presiunea gazului nu este normala, cat si eventualele defectiuni din timpul functionarii.

Centrala termica in condensare

Conform unei directive a UE din septembrie anul trecut, producatorii si automat, magazinele de desfacere au fost obligati sa inlocuiasca instalatiile termice clasice cu centrale termice in condensare. Motivele sunt poluarea mai mica si eficienta mai mare cu circa 20%. Dezavantajul este ca pretul acestora din urma este mai mare.

Centrala termica in condensare este dotata cu un schimbator de caldura care recupereaza o parte din vaporii de apa din gazele arse, rezultand un plus de caldura cu acelasi consum de gaze.

Sursa foto: Ariston

3 răspunsuri la “Centrala termica de apartament – ce trebuie sa stim cand alegem una”

articol incomplet in ceea ce priveste centralele de apartament in condesatie:despre calorifere(mai mari sau inclzire prin pardoseala)nu se spune nimic

Eu am la mama la apartament Vitopend 100, nici nu stiu exact de cati ani. pentru o casa de 150 mp ce-mi recomnadati?

Dumneavostra aveti deja experienta cu o centrala termica Viessmann, va puteti orienta acum catre modelele noi de centrale in condensatie de la ei. Vorbim de Vitodens 050 de 24 kw si Vitodens 100-26 kw, potrivite pentru suprafata casei dumneavoastra. In ceea ce priveste apa calda menajera, despre care nu ati precizat nimic, va pot spune ca o centrala care prepara instanta apa calda asigura fara probleme cerintelor obisnuite ale unei familii. Daca aveti mai multe bai si acestea ar putea fi folosite simultan, atunci este recomandat un boiler. Vitodens 100 exista in doua variante: cu preparare instant apa calda menajera si doar pentru incalzire + boiler extern pentru confort sporit la apa calda.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *