Categorii
Utile

Chiuveta de bucatarie – informatii utile inainte de cumparare

bucatarie moderna chiuveta colt

La ce va ganditi cand sunteti pusi in situatia de a cumpara o chiuveta de bucatarie? La pret, la design, la culoare, la materialul din care este confectionata, la modul de intretinere? Adevarul este ca la toate acestea trebuie sa ne gandim daca vrem ca acest obiect, ultrafolosit zi de zi, sa reziste mai multi ani, sa-si pastreze calitatile si sa nu strice ambientul bucatariei.


1. Materialul din care este confectionata chiuveta

– Inox-ul este cel mai des folosit material pentru confectionarea chiuvetelor, acestea detinand inca suprematia in amenajarea bucatariilor noastre, in mare parte si datorita pretului accesibil. Aveti grija insa la grosimea materialului; un inox subtire se va zgaria usor si chiar se va deforma sub greutati mai mari.

Un dezavantaj ar fi patarea peretilor chiuvetei cu calcarul existent in apa, dar exista detergenti puternici pe piata care pot rezolva aceasta problema. Alt dezavantaj este zgomotul mare facut de caderea apei din robinet, dar au aparut chiuvete din inox cu tampoane de absorbtie a zgomotului care pot rezolva si aceasta problema.

– Fonta, ceramica, piatra naturala dau chiuvetelor un aer vintage sau rustic, dupa caz, asa ca se vor potrivi perfect intr-o bucatarie mobilata in acest fel. Dezavantajul este ca atat fonta cat si ceramica sau piatra se pot deteriora la accidente minore, deci e nevoie la multa atentie din partea utilizatorilor.

– Sticla – chiuvetele din sticla sunt elegante, moderne, dar si foarte scumpe. Chiar daca par delicate sunt foarte rezistente, sticla folosita fiind tratata termic si devenind foarte dura. Se pot confectiona intr-o mare varietate de culori si forme. Se intretin usor, este suficienta stergerea cu o carpa uscata.

– Portelanul confera chiuvetei aspectul vintage. Chiuvetele din portelan sunt la vanzare in diferite culori si forme, dar atentie, se fisureaza usor, iar crapaturile se innegresc si devin foarte inestetice cu timpul.

– Granit, marmura, compozit – sunt materialele cele mai scumpe dar si cele mai rezistente si elegante. Au toate calitatile si un singur dezavantaj: pretul ridicat.

2. Forma chiuvetei

Puteti opta, bineinteles in functie de spatiul si mobilierul bucatariei, pentru o chiuveta dreptunghiulara, patrata, ovala, rotunda, pe colt, cu margini rotunjite, cu blat de scurgere a veselei, cu alte cuvinte exista pe piata cam tot ce ti-ai putea dori.

S-ar putea sa te intereseze si informatiile din articolul urmator: 12 exemple de bucatarii cu chiuveta pe colt.

Chiuvetele clasice au o singura cuva. Dar exista chiuvete cu doua cuve egale ca marime sau de marimi diferite si chiar cu trei cuve, a treia fiind de obicei mai mica si pozitionata in centru. Avantajul acestora este ca permit executarea mai multor operatiuni in acelasi timp: spalat de legume, fructe, spalat de vase scursul vaselor etc.

Si adancimea cuvelor difera, chiuvetele mici pornesc de la o adancime de 10 cm, cele mari depasind 20 cm.

3. Variante de montaj

– Cel mai simplu mod de a monta chiuveta este deasupra blatului de bucatarie, adica cu marginile sprijinite de acesta. Avantajul este ca se poate incastra astfel pe orice fel de blat si fara sa fie necesara o sustinere in plus pentru chiuveta. Dezavantajul este ca blatul se curata mai greu in zonele de imbinare cu marginile chiuvetei.

– Chiuveta montata astfel incat marginile sa fie acoperite de blatul de bucatarie (este o practica mai noua, cel putin in tara noastra) ofera un aspect mai placut, blatul se curata usor, marginile chiuvetei fiind ascunse. Dezavantajul este ca se monteaza mai dificil, este nevoie de un blat solid si chiar de un element suplimentar de sustinere a chiuvetei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *