Categorii
Casa pas cu pas

Cum vopsesti in regie proprie un perete in dungi. Mini ghid DIY

1-imprimeu in dungi orizontale in 3 culori decor perete dormitorClasic si deopotriva modern, imprimeul in dungi a avut dintotdeauna un numar impresionant de fani gata sa-l foloseasca oricand fie in vestimentatie, fie in decorul casei sub forma pieselor de mobilier si a finisajelor. Pentru astazi ti-am pregatit, asa cum ti-am promis zilele trecute, un mini tutorial DIY care sper sa-ti fie de folos atunci cand vei decide sa-ti accentuezi unul sau mai multi pereti din casa zugravindu-i in dungi. Daca vei urma pasii descrisi mai jos vei obtine dungi perfecte, ba chiar vei putea adapta procedura pentru a decora peretii si cu alte tipuri de imprimeu.


Dungi din vopsea sau din tapet decorativ?

Cu siguranta tapetul decorativ ar rezolva mult mai rapid problema dungilor pe perete, insa daca vrei un imprimeu unicat, cu dungi de anumita latime, este cazul sa pui mana pe o pensula si sa te apuci de zugravit. Pe langa faptul ca tehnica vopsitului iti garanteaza obtinerea dimensiunii dorite a dungilor, aceasta iti permite si alegerea exacta a culorilor si nuantelor dorite in centrele de mixare a culorilor.

Ustensile si materiale necesare:

– nivela;
– linie si/sau ruleta;
– creion de tamplarie;
– banda adeziva de hartie;
– trafalet;
– una sau mai multe pensule de diferite latimi;
– vopsea de diferite culori.

Pasul 1 – planificarea

Inainte de toate trebuie sa alegi suprafata pe care vrei sa imprimi dungile si sa decizi daca vei picta dungi orizontale sau verticale. Alegerea modelului depinde de dimensiunea camerei pe care ti-ai propus sa o decorezi si de paleta cromatica a intregului decor. Daca incaperea este ingusta, este indicat sa alegi un imprimeu cu desfasurare pe orizontale, iar pentru o incapere scunda, cu tavanul jos, cea mai buna optiune este imprimeul cu dungi orizontale.

Afla mai multe pe aceatsa tema din articolele: Tapetul in dungi pentru inaltarea si largirea vizuala a spatiilor si Dungile in decorarea casei.

La capitolul culorilor, trebuie sa stii ca poti opta pentru un imprimu multicolor, cu dungi de aceeasi latime sau de diferite latimi, insa pentru a te asigura ca decorul nu va fi prea pestrit, te poti limita la cateva nuante ale aceleiasi culori, eventual intercalate cu alb (bleu deschis, bleumarin si alb, sa zicem). De altfel, pentru un efect decorativ special, poti utiliza o vopsea mata si una lucioasa.

Pasul 2 – stabilirea latimii dungilor

Asa cum spuneam, realizarea imprimeului in regie proprie iti permite libera alegere a latimii dungilor. Insa pentru a stabili latimea exacta a acestora trebuie sa incepi prin masurarea peretelui pe care urmeaza sa-l pictezi. Imparte latimea sau, dupa caz, inaltimea peretelui la latimea dorita a dungilor si vezi daca doate dungile vor fi intregi, adica la fel de late. Daca nu, refa calculul, reducand din latimea dorita a imprimeului. De pilda, poti imparti un perete de 4 metri latime in 20 de dungi cu latimea de 20 cm fiecare.

Lucrurile se vor complica daca vei alege sa mergi pe un imprimeu cu dungi de diferite latimi, caz in care calculul va trebui facut cu mai multa atentie.

Pasul 3 – zugravirea peretelui in culoarea de baza

Fie ca vei alege sa folosesti doua, fie ca vei decide sa mergi pe trei culori in compozitia imprimeului in dungi, trebuie sa stii ca nuanta cea mai deschisa a imprimeului are, de regula, functie de culoare de baza. De cele mai multe ori se intampla si ca aceasta culoare sa se regaseasca si in celelalte elemente ale decorului (cand culoarea de baza este una neutra: crem, alb, gri deschis, bej etc). Sa zicem, asadar, ca vrei sa compui un imprimeu compus din dungi crem si cafea cu lapte. In aceasta situatie culoarea de baza este crem si vei incepe prin a zugravi in intregime peretele de accent cu vopsea crem. Dupa incheierea procedurii trebuie sa astepti pana la uscarea completa a peretelui inainte de a trece la urmatoarea etapa.

Pasul 4 – Masurarea dungilor

Dupa uscarea completa a suportului vei trece la etapa masurarii si trasarii pe perete a dungilor verticale sau orizontale. Foloseste o o nivela, o rigla lunga, o ruleta si un creion, masoara cu grija si traseaza cu ajutorul unui creion linii subtiri care te vor ajuta sa delimitezi granitele dintre culorile ce vor compune imprimeul final. Cu acelasi creion noteaza ce culoare trebuie sa imbrace fiecare dunga, astfel incat sa nu gresesti cumva ordinea culorilor in procesul zugravitului.

Pasul 5 – aplicarea benzii adezive din hartie

Avand delimitate clar dungile, aplica pe fiecare linie trasata banda adeziva de hartie. Asigura-te ca o vei aplica perfect drept, rezultatul final al acestui proiect DIY depinde in mare parte de aceasta etapa.

IMPORTANT: pentru a obtine dungi de latimi egale, va trebui sa aplici banda de hartie in interiorul dungilor in culoarea de baza. De altfel, hartia aplicata nu trebuie sa depaseasca sau sa acopere liniile trasate cu creionul. Numai in acest fel zonele pe care urmeaza sa aplici un nou strat de vopsea vor ramane la fel de late ca dungile in culoarea de baza. Daca insa vei aplica banda adeziva in exteriorul culoarelor zugravite in culoarea de baza, vei obtine un imprimeu cu dungi de diferite latimi: cele late in culoarea deschisa si cele inguste in culoarea inchisa.

Nu uita sa aplici banda adeziva si la imbinarea peretelui cu tavanul si pardoseala, pentru a preveni patarea acelor suprafete.

Pasul 6 – vopsirea dungilor

Pentru un rezultat perfect trebuie sa te limitezi la un singur strat de vopsea aplicat deasupra celui de baza. De aceea este foarte important sa te asiguri ca vei picta cu grija, pentru a acoperi fiecare milimetru al portiunilor pe care trebuie sa le colorezi. Vopseaua se aplica atent, minutios, de sus in jos, fara teama de a depasi marginea benzii adezive, ba chiar este indicat sa o depasesti putin. In acest fel te vei asigura ca vei obtine dungi perfect drepte.

In functie de modelul imprimeului ales vei avea nevoie de trafalet sau pensula: dungile late pot fi vopsite cu un trafalet micut in timp ce pentru realizarea celor inguste va trebui sa manuiesti o pensula subtire.

Pasul 7 – dezlipirea benzii adezive

Banda adeziva din hartie trebuie dezlipita imediat dupa aplicarea vopselei. Altfel spus, nu trebuie sa astepti uscarea stratului de vopsea. Dezlipirea se va face cu grija, de jos in sus sau de sus in jos. Doar in acest fel dungile trasate isi vor pastra marginile perfect drepte si conturate.

Daca vrei sa folosesti mai mult de doua culori in decorul aceluiasi perete, iar dungile din imprimeu sa fie de grosimi diferite poti urma pasii 5 – 7 de doua ori sau mai multe ori, in functie de numarul culorilor alese, insa va trebui sa astepti uscarea completa a fiecarui strat de vopsea aplicata inainte de a trece la aplicarea urmatorului strat.

Sursa foto: Happy Giraffe

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *