Categorii
Utile

E-book reader – criterii de alegere la cumparare

e-book reader pentru citirea cartilor in format electronicE-book reader este un gadget modern care permite pasionatilor de lectura sa detina sau sa aiba accesul la o biblioteca virtuala imensa. Stiu ca multora dintre noi inca ne place sa intram in librarii, sa rasfoim o carte adevarata, sa-i simtim mirosul, dar nu ne va impiedica nimic sa facem asta cand dorim.


Dar un e-book reader este util cand calatorim mult, cand plecam intr-un concediu mai lung peste hotare sau pur si simplu in timpul navetei zilnice intre casa si serviciu. Este usor, nu ocupa mult spatiu si in acelasi timp poate fi dotat cu o memorie interna ce iti va permite stocarea a mii de carti, unele dintre ele iti permit chiar accesul la o biblioteca virtuala.

Ce caracteristici trebuie sa aiba un e-book reader performant

1. Ecranul

Un e-book reader bun are ecranul cu afisaj E Ink. Acest ecran este diferit de ecranul LCD, este alb-negru, mai odihnitor pentru ochi si functioneaza astfel incat poti citi textele fara sa te deranjeze lumina, dimpotriva, o lumina puternica iti va inlesni lectura. Ecranul iti da impresia ca ai in fata pagina unei carti.

Aparatele mai scumpe au ecranul dotat cu o sursa de iluminare, altfel vei avea nevoie de o sursa de lumina independenta pentru a putea citi. Ca dimensiune optima a monitorului este recomandata diagonala de 6 inch. Recomandare: alegeti ecran tactil, se utilizeaza mai simplu.

2. Memoria interna

Exista aparate cu memorie interna ce permite stocarea a peste 10000 de carti, dar cele mai uzuale sunt cele cu o memorie de 4 GB, care permite stocarea a 1000-1100 carti. Exista si modele de e-book reader cu sloturi de memorie.

3. Formatele text sau foto din dotare

In functie de model un e-book reader poate permite mai multe formate text: HTML, GIF, TXT, PDF, JPEG etc, precum si mai multe formate foto: PNG, BMP, JPEG etc. Cu cat este dotat cu mai multe formate, cu atat vei avea posibilitati mai largi de achizitii de carti.

4. Durata de functionare a bateriei

Bateria unui e-book reader bun poate avea o durata de cateva saptamani. Daca este folosit zilnic nu necesita decat o incarcare pe saptamana.

5. Alte caracteristici utile

– Control parental – util in cazul in care e-book reader-ul este utilizat de copii;
– Wireless – util pentru incarcarea directa a cartilor pe e-book reader;
– USB – pentru transportul datelor;
– Carti gratuite – facilitatea de a imprumuta carti de la biblioteca virtuala.

Un răspuns la “E-book reader – criterii de alegere la cumparare”

Din cind in cind mai citesc cte ceva pe o tableta de 10 inchi, o diagonala foarte buna. Ori diagonala de 6 inchi de la majoritatea e-book-urilor este absolut penibil de mica, este buna doar pentru tineri care au vederea buna. Pretul pentru una de 8 inch este exagerat de mare, ceea ce face ca aceste bijuterii tehnologice sa nu prezinte absolut nici un interes pentru mine. Este o ciudatenie pe care n-am auzit sa fie rezolvata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *