Categorii
Utile

Masa de calcat – ce trebuie sa stii cand alegi una

masa de calcat pe structura metalicaPoti avea cel mai bun fier de calcat de pe piata, daca nu alegi bine masa de calcat vei avea dureri de cap in zilele cand va trebui sa calci rufele luate de pe sarma. Chiar daca pare un obiect banal, masa de calcat trebuie sa intruneasca niste conditii pentru a-ti usura munca.


Caracteristicile unei bune mese de calcat:

1. Stabilitatea
O masa buna trebuie sa stea bine pe picioare; nu trebuie sa se balanseze cand te plimbi cu fierul de calcat pe rufe.

2. Dimensiunea
Nu lungimea mesei de calcat este problema, dimensiunea pe lungime este cam aceeasi, 1,40m – 1,60m. Latimea acesteia conteaza; daca este prea ingusta vei plimba de multe ori rufele pe ea pana sa ajungi sa le termini de calcat. Si rotunjimile capetelor sunt importante, trebuie sa-ti dea voie sa calci o maneca, un guler etc.

3. Materialele din care este confectionata

Mesele de calcat pot fi confectionate din metal sau din lemn. Trebuie sa ai in vedere ca cele de lemn sunt mai grele decat cele din metal.

Foarte important este si materialul in care este imbracat blatul mesei. Evita modelele cu blat imbracat in husa de bumbac combinat cu material sintetic; ti se vor lipi rufele de el.
Cele mai bune huse de blat sunt cele din bumbac:

– husa din bumbac 100% este intalnita la cele mai multe modele de mese de calcat existente pe piata;
– husa din bumbac tratat cu aluminiu – hainele se calca mai repede, aluminiul reflectand caldura emanata de fierul de calcat. Te ajuta sa economisesti timp si bani. Fierul de calcat nu trebuie incins la maximum deci consumul de curent va fi mai mic. In plus fata de husa de bumbac simplu, husele tratate cu aluminiu sunt mai rezistente, nu se ard si nu se pateaza asa usor ca husele din bumbac;
– husa din pasla sau bumbac in amestec cu spuma – este mai groasa decat primele doua, mentine caldura sub rufe si dintr-o singura trecere cu fierul de calcat rufele raman calcate pe ambele parti.

4. Plierea si inaltimea ajustabila

Mesele de calcat se pliaza, in felul acesta fiind mai usor de depozitat in casa; dar verificati, in momentul in care va hotarati sa cumparati, modul de pliere cu care este prevazuta masa; unele au un mod complicat de pliere, in timp ce altele se pliaza foarte simplu.

Inaltimea ajustabila este importanta deoarece ajuta la confortul coloanei in timpul lucrului. Specialistii recomanda o inaltime a mesei de calcat pana la nivelul soldurilor; alege o masa de calcat cu 4-5 nivele de inaltime ajustabile pentru a o fixa la inaltimea care ti se potriveste.

5. Priza si cablul de alimentare

Unele mese de calcat sunt dotate cu priza si cablu de alimentare, astfel incat te pot scuti de necesitatea unui prelungitor sau de nevoia de a calca neaparat in apropierea unei prize.

6. Suport pentru fierul de calcat sau pentru rufele calcate

Multe mese au suport pentru fierul de calcat necesar in timpul micilor pauze, este util.
Sunt si modele care au suport pentru rufele calcate si chiar pentru umerase; in acest caz trebuie sa luati in consideratie spatiul disponibil din casa; aceste suporturi marind dimensiunea mesei de calcat.

Sursa foto: Kmart

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *