Categorii
Utile

Plasma electrica pentru incalzire – cum functioneaza

plasma electrica pentru incalzire montata pe peretele din livingPlasma electrica pentru incalzirea locuintelor este varianta imbunatatita a panourilor radiante. Ca si acestea, plasma foloseste tehnica incalzirii cu radiatii infrarosii, numai ca nu dezvolta curenti de aer in camere. In plus, asigura un nivel optim de umiditate si are calitatea de a curata aerul din interior prin eliminarea bacteriilor.


Plasmele termice au ecranul din sticla colorata in alb, negru, gri, asemanator cu ecranul unui televizor, se pot monta pe perete sau pe tavan cu usurinta, iar design-ul este unul potrivit pentru locuinte moderne.

Principii de functionare

Modul de functionare al plasmei electrice este simplu: in interior exista un circuit din argint care la trecerea curentului emite caldura prin ionii de argint ce se genereaza. Panoul de sticla transmite radiatia in infrarosu corpurilor din incapere care, incalzindu-se, incalzesc la randul lor aerul camerei. De obicei, plasmele termice sunt controlate prin telecomanda, dar controlul se poate imbunatati si prin existenta unui termostat extern.

Atentie: verifica la cumparare caracteristicile panoului de sticla. Acesta trebuie sa fie dublat pe interior cu un strat de argint, numai atunci se vor emite in incapere ionii de argint care au rolul antibacterian despre care vorbeam.

Puterea si dimensiunea aparatului de incalzire

Puterea plasmelor electrice difera de la 600 W la 3000 W. Pentru o incapere mica, gen un dormitor de bloc, o plasma de putere 600-800 W este suficient de puternica, iar consumul de curent va fi mai mic.

Important de stiut este faptul ca acest aparat trebuie sa aiba o putere de circa 50 W la 1 mp, pentru a-ti oferi confortul dorit. Pentru un spatiu mai mare exista plasme termice de mare putere care se instaleaza pe tavan.

Pe langa puterea plasmei, un rol important in eficienta incalzirii, il are suprafata ecranului de sticla; care mai mare fiind incalzeste incaperea mai usor si mai repede, ceea ce va atrage o economisire a curentului electric. Astfel pentru o camera de circa 8 mp se recomanda o plasma de 40/60 cm.

Alte detalii de care trebuie sa tii cont

Urmareste ca plasma electrica sa fie prevazuta cu standardul IPX, care iti arata cat de bine este protejat aparatul de elemente straine (apa sau alte particule), care i-ar putea periclita functionarea. Acest standard este numerotat de la 1 la 6, in functie de eficienta pe care o are; de la 4 in sus poti fi multumit.

Ca o masura de siguranta care nu poate lipsi din dotarea unei plasme pentru incalzire, alege una cu sistem de oprire automata, care va functiona in cazul in care plasma n-a fost oprita timp de 10 ore sau cand circuitele sunt supraincalzite.

Semnalizarea luminoasa din timpul functionarii, reglajul treptelor de functionare si functia anti-inghet ar fi alte caracteristici pe care sa le ai in vedere. Telecomanda cu care pornesti/opresti aparatul sau ii schimbi treptele de putere nu trebuie sa lipseasca din dotare, pentru comoditatea ta.

Daca va fi montat pe perete, aparatul trebuie sa fie la o inaltime de cel putin 1 m fata de pardoseala; poate fi montat orizontal sau vertical; nu este nevoie de un specialist pentru instalare. Plasma electrica pentru incalzire nu are nevoie de revizii, nici de consumabile.

4 răspunsuri la “Plasma electrica pentru incalzire – cum functioneaza”

Foarte interesant,ma intereseaza pt.incalzirea mansardei noi (restul fiind incalzita cu centrala pe gaz).

buna seara
sint extraordinare plasmele, au un singur defect in romania curentului scump,iti seaca buzunarul

si gazul este destul de scump. se adauga costurile cu centrala, intretinerea. curent mai poti produce si neconventional cu fotovoltaice, etc, pe cand gaz nu. Nu sunt neaparat un sustinator al plasmelor, dar al incalzirii pe electric da. conteaza mult randamentul, care uneori este mai bun la late sisteme de incalzire electrica decat cu plasmele. De ex la Dedeman exista Econoheat, niste panouri electrice de doar 400 W cu care poti incalzi o incapere izolata termic de 12-14 mp, iar acestea costa cca 450 lei. Merita incercate, in cel mai rau caz pierzi 100 Euro, nu 2000-3000 cat este o centrala pe gaz cu tot cu instalarea ei. Nu am nici o legatura cu Dedeman nu le fac reclama, dar am utilizat aceste panouri in camera copilului mic si nici nu am simtit la curent.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *