Categorii
Utile

Plita de bucatarie – ce trebuie sa stim inainte de a o cumpara

12-plita si cuptor electrice amenajare bucatarie moderna cu accente urbane


Plita de bucatarie pe gaz sau electrica si cuptorul electric, doua piese independente una de alta, au luat locul, la inceput timid, acum curajos, aragazului clasic. Bucatariile noi sau cele renovate sunt dotate din ce in ce mai des cu aceste doua piese care se incadreaza mai bine si pot fi incorporate intr-un mobilier modern, sunt mai eficiente, mai usor de utilizat si de intretinut si mai sigure, neexistand riscul de accidente.

Ce ar trebui sa stim despre plite pentru a face o alegere buna.

1. Tipuri existente pe piata

– Plitele de bucatarie alimentate pe gaz continua sa fie intalnite cel mai des in bucatariile de la noi, avand mai multe avantaje. In primul rand este vorba despre pret, cele alimentate pe gaz sunt mai ieftine decat cele electrice, cum si gazul este mai ieftin decat curentul electric. Un alt avantaj important este usurinta cu care se regleaza flacara si implicit temperatura, pe care o putem micsora sau mari instantaneu. Si inca un avantaj: la plitele alimentate pe gaz se poate gati orice si in orice fel de vase. Dezavantajul ar putea fi inconstanta temperaturii in zonele unde sunt fluctuatii de gaz.

– Plitele electrice cu rezistenta au tehnica de functionare asemanatoare cu a clasicului resou. Avantajul este ca au suprafata neteda si se curata usor. Dezavantajele sunt mai multe: consum mare de curent electric, incalzirea si racirea greoaie a plitei, dificultate in reglarea temperaturii, posibilitatea de accidentari (plita ramane fierbinte si dupa oprirea ei). Un alt dezavantaj al masinii de gatit electrice cu rezistenta este faptul ca nu este durabila in timp, suprafata se zgarie usor in urma folosirii zilnice.

– Plita electrica pe inductie este foarte performanta, de ultima tehnologie. Avantajele acestui model sunt: consumul scazut de curent electric, aparatul se incalzeste rapid numai pe suprafata ocupata de vasul in care se gateste mancarea, are suprafata perfect neteda, este usor de intretinut, asigura o temperatura constanta si se raceste aproape instantaneu dupa oprire.

Sunt insa si dezavantaje: primul – pentru o plita electrica pe inductie ai nevoie de vase de gatit speciale si al doilea – pretul ridicat.

– Plita mixta pe inductie si gaz este cea care uneste avantajele masinii de gatit pe gaz si a celei electrice pe inductie. Dezavantajele sunt aceleasi pe care le-am mentionat si la modelele electrice si pe inductie.

2. Materialul folosit la confectionarea plitelor de bucatarie

– Inoxul – nu are un pret ridicat, dar se pateaza si se zgarie usor.
– Sticla – are un aspect mai modern decat inoxul, dar se deterioreaza mai repede; se zgarie si chiar se poate sparge.
– Sticla combinata cu ceramica este aspectuoasa, rezistenta, se curata usor, insa prezinta un dezavantaj: pretul mare.

3. Numarul arzatoarelor

Plitele electrice pot avea de la 2 la 6 arzatoare. Cele mixte (inductie si gaz) pot avea 1 sau 2 arzatoare pe gaz si restul electrice. Hotarati in functie de spatiul din bucatarie si de nevoile familiei ce model veti cumpara, avand in vedere ca numarul mai mare de arzatoare mareste si dimensiunea aparatului.

4. Functiile suplimentare ajutatoare

– aprindere electrica si functii de siguranta la plitele cu alimentare pe gaz: oprire automata a gazului daca se stinge flacara, detector de gaz sau de fum etc;

– timer – opreste automat curentul dupa scurgerea timpului necesar setat dinainte – la plitele electrice cu inductie;

– intreruperea din variate motive a procesului de gatire si reluarea lui in momentul in care doresti, cu aceiasi parametri setati initial – la plitele electrice cu inductie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *