Categorii
Casa pas cu pas

Betonul slefuit – pardoseli cu aspect luxuriant pentru casa ta

1-pardoseala din beton slefuit decor bucatarie modernaEi bine, daca ar fi sa aleg pentru casa mea intre pardoseala din beton amprentat si cea din beton slefuit l-as alege fara pic de ezitare pe acesta din urma, desi cel amprentat poate lua minunate infatisari rustice dupa care ma topesc pur si simplu. Si atunci de ce sa-l plasez pe pozitia secunda? Deoarece pentru a arata impecabil are nevoie de improspatarea periodica a stratului de lac de deasupra. Si chiar nu vreau sa ma vad facand asta an de an, pana la sfarsitul vietii. Mai bine plec intr-o vacanta!


Poti afla mai multe detalii despre tehnologia de amprentare a betonului, dar si principalele avantaje si dezavantaje ale acesteia din articolul de aici: Pardoseli din beton amprentat in amenajarile interioare.

Ce este si unde poate fi utilizat betonul slefuit?

O pardoseala din beton slefuit poate fi realizata de la zero, prin acoperirea cu beton a suprafetei in lucru, dar poata fi obtinuta si prin slefuirea minutioasa a unei suprafete betonate mai vechi. Betonul poate avea in compozitie granule din marmura, granit si/sau alte tipuri de roca. E bine de stiut ca cel in amestec cu granule din granit se slefuieste cel mai greu. In oricare dintre aceste cazuri insa este nevoie de masini profesionale speciale care slefuiesc, curata si netezesc suprafata in lucru, adunand totodata praful degajat cu ajutorul aspiratoarelor puternice din dotare.

Prin slefuire repetata se ajunge in straturile inferioare ale materialului, iar la final se obtin suprafete incredibil de netede si lucioase care nu au nevoie de lacuri de protectie, asa cum se intampla in cazul pardoselilor finisate prin tehnica de amprentare a betonului. Practic, cu cat mai mult se patrunde in interiorul substratului turnat, cu atat mai spectaculos este rezultatul final. Pardoselile din beton slefuit sunt utilizate mai cu seama in amenajarea show-room-urilor, a halelor industriale, depozitelor, a cafenelor, barurilor si restaurantelor, dar si in amenajarile interioare ale spatiilor rezidentiale. In spatiile industriale si publice betonul slefuit pare sa detroneze pardoselile epoxidice pentru ca sunt mai putin pretentioase la intretinere, nu se pateaza si au o durata mai mare de viata.

Pasii de executie

Daca vrei sa imbraci pardoselile din casa ta cu beton slefuit trebuie sa stii ca nu poti realiza acest lucru fara ajutorul unei echipe de profesionisti. Discuta cu ei pentru a stabili daca se vor ocupa doar de etapa slefuirii sau vor turna tot ei si betonul pe care urmeaza sa-l finiseze ulterior. Daca ai deja betonul turnat, lucrurile se simplifica putin, poti trece direct la etapa a doua – cea de slefuire si finisare a pardoselii. Trebuie spus ca un beton vechi, care se prezinta bine (nu are fisuri, gauri si crapaturi vizibile) duce la obtinerea unor rezultate mai bune decat un material turnat recent. De aceea este foarte important sa te asiguri ca suprafata betonata este foarte, foarte bine uscata.

Prima etapa presupune slefuirea repetata (de pana la 4 sau chiar 5 ori) a suprafetei de lucru cu echipamentul profesional dotat cu discuri diamantate cu granulatie de diferite marimi pentru inlaturarea straturilor superioare grosiere ale betonului. Granulatia discurilor abrazive de slefuire trebuie schimbata pe masura ce se patrunde in straturile inferioare ale pardoselii. Dupa incheierea acestei etape in care se pot inlatura pana la 3 cm din grosimea suprafetei se recomanda aplicarea unei solutii menite sa intareasca si sa-i confere o rezistenta sporita pardoselii la socuri si la umezeala. Dupa uscarea acesteia se trece la etapa de slefuire finala, in acest fel eliminandu-se si cele mai insesizabile imperfectiuni ale pardoselii care capata in acest fel un luciu incredibil ce reflecta lumina intr-un mod absolut spectaculos. Acum se aplica unul sau mai multe straturi de lac special menit sa sigileze suprafata finita ce se aseamana ca textura si aspect cu pardoselile din marmura sau piatra naturala.

Avantajele pardoselilor din beton slefuit:

– rezistenta incredibila la socuri;
– durata foarte mare de viata; se spune ca o pardoseala din beton slefuit va dura tot atatia ani cati va dura si casa in care se afla;
– luciu incredibil care isi pastreaza aspectul pe intreaga durata de viata a pardoselii;
– desi sunt lucioase, nu sunt alunecoase nici macar atunci cand sunt umede, ceea ce le face excelente mai ales in amenajarea spatiilor umede precum sunt baile, bucatariile, holurile, balcoanele, terasele sau beciurile;
– reconditionarea, lacuirea sau slefuirea periodica nu sunt necesare;
– aceste pardoseli se preteaza atat in finisarea pardoselilor din spatiile industriale si publice, cat si in cele rezidentiale, amenajate in stil modern minimalist, industrial, mediteranean, scandinav sau chiar clasic si pot fi de diferite culori.

Dezavantaje:

– cel mai mare dezavantaj al unei pardoseli din beton slefuit este chiar duritatea acesteia; in cazul in care cazi te poti lovi destul de tare;
– fara indoiala, betonul este un material rece, insa acest defect poate fi corectat prin montarea in prealabil a unui sistem de incalzire prin pardoseala dedesubtul stratului de beton;
– daca nu este realizata ca la carte, fara imbinari si fisuri si nu sunt tratate corespunzator cu substante speciale, asa cum spuneam mai sus, sub pardoseala din beton slefuit se poate infiltra si acumula apa, fapt ce va duce, in timp, la formarea mucegaiului.

Sursa foto: Portofolius

Un răspuns la “Betonul slefuit – pardoseli cu aspect luxuriant pentru casa ta”

rog oferta slefuire travertin, exterior, cca 25 mp, bucuresti berceni, multumesc, ionel n

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *