Categorii
Utile

Bormasina – ce trebuie sa stii cand cumperi una

masina-de-gaurit-cu-percutie-alimetare-la-prizaFie ca locuiesti la casa sau intr-un apartament de bloc, se intampla destul de des sa ai nevoie de o bormasina. Nu trebuie sa fii specialist pentru a o manui, iar functiile suplimentare pe care le poate avea te ajuta sa pui la punct mici detalii in renovarea sau reamenajarea locuintei, fara mare efort.


Sunt insa cateva lucruri pe care trebuie sa le stii in momentul in care te hotarasti sa cumperi o bormasina electrica. Despre toate acestea, in articolul de astazi.

Bormasina cu acumulatori

Avantajele bormasinii cu acumulatori sunt urmatoarele: este portabila, o poti folosi oriunde, este usor de manuit – ideala pentru locuri mai greu accesibile si poate fi folosita si ca surubelnita electrica.

Dezavantajele acesteia sunt: grija pentru incarcarea acumulatorilor, riscul ca acestia sa se descarce in timp ce lucrezi, ai cuplu bun si putere numai cand acumulatorul este incarcat la maxim si nu penetreaza orice fel de zidarie.

Tensiunea de alimentare oferita de acumulatori variaza intre 6 si 36 de volti.

Recomandarea este sa alegeti acumulatori cu protectie la incarcare pentru a evita deteriorarea lor prin supraincalzire. Exista si acumulatori cu dispozitive de temporizare, care au rolul sa opreasca alimentarea cu energie electrica dupa un timp selectat de utilizator.

Bormasina electrica

Bormasina electrica alimentata la priza are urmatoarele avantaje: putere continua, cuplu si putere mai mare pentru orice operatiune, inclusiv pentru penetrarea peretilor de beton, functii diverse: gaurit, amestecat vopsea, polishat masina.

Dezavantajele acesteia sunt: greutatea mai mare, ceea ce face sa fie manuita mai greu si restrangerea spatiului de miscare, care se poate rezolva simplu, pana la urma, cu ajutorul unui prelungitor.

Alte detalii importante:

– Viteza de gaurire – poate varia in functie de modelul bormasinii intre 300 si 1500 de rotatii pe minut. Recomandarea este sa alegeti un model cu posibilitatea de reglare a turatiei in functie de operatia pe care o aveti de efectuat.

– Tipuri de mandrine – in functie de prinderea burghiului bormasinile pot fi cu mandrina sau cu prindere cilindrica (sistem SDS), cel din urma este folosit la masinile de gaurit roto-percutoare.

– Tipuri de burghie – exista burghie speciale pentru lemn, metal sau zidarie.

La majoritatea modelelor burghiele se pot folosi si pe post de surubelnita, daca exista facilitatea de a se roti invers.

– Ce accesorii poate avea un astfel de aparat – acumulatori de rezerva, distantier pentru setarea adancimii gaurilor, incarcator rapid, indicator de acumulator incarcat, iluminare incorporata, geanta, lanterna.

Sursa foto: DIY.com

2 răspunsuri la “Bormasina – ce trebuie sa stii cand cumperi una”

„La majoritatea modelelor burghiele se pot folosi si pe post de surubelnita”
Este vorba despre bormasini ?

Bormasinile cu percutie pot fi folosite si pe post de surubelnite. Majoritatea lor sunt dotate cu un comutator care poate schimba modul de percutie intr-unul fara percutie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *