Categorii
Gradina

Ce flori plantam in gradina in toamna ce tocmai a sosit

flori de primavara in gradina casei

Da, a venit toamna si repede, repede o sa vina si iarna. Dar cine va avea flori de primavara in gradina? Cine le planteaza acum, toamna, pana sa inghete pamantul. Zambile, narcise, lalele, parfumuri si culori, asteptate cu nerabdare de cum incepe sa inverzeasca natura.


Ce flori plantam toamna in gradina

Toamna plantam bulbii pe care i-am scos din pamant anul trecut si i-am pastrat la racoare. Daca nu aveti bulbi mergeti fuga in magazine si cumparati. Alegeti bulbi de preferinta mai mari – se vor prinde si vor inflori mai repede – si sanatosi: fara pete, parti lipsa sau zone deteriorate.

De regula bulbii nu se uda dupa plantare, mai ales daca ii plantati in pamant umed, cum se si recomanda. Daca toamna e prea secetoasa ii puteti uda de 2-3 ori pana la venirea frigului si a zapezii.

– Zambile

Plantati bulbii de zambile in zonele insorite ale gradinii, zambilele iubesc soarele. La plantarea bulbilor adaugati nisip in sol pentru a va asigura ca nu va stagna apa si acestia nu vor putrezi.

Bulbii de zambile trebuie plantati la o adancime de 15-20 cm, cu discul in jos si cu distante de 10-15 cm intre ei. Vor trece cu bine de iarna, dar in cazul in care locuiti in zone cu geruri mai mari aveti grija si acoperiti solul cu paie, pentru siguranta.

– Narcise

Narcisele infloresc primavara devreme, dar sunt si soiuri care infloresc pana mai tarziu; plantati mai multe soiuri pentru a va bucura de parfumul lor mai mult timp. Aceste flori se simt bine in locuri insorite dar si in cele partial umbrite. Plantati bulbii de narcise la distanta de 15-20 cm unul de altul, narcisele se ramifica in mici tufe, si la o adancime de 3-4 ori mai are decat bulbii. Bulbii si apoi plantele, se vor dezvolta mai frumos daca, la plantare veti imbogati solul cu gunoi de grajd fermentat sau, mai simplu, cu turba.

Citeste si: Cum sa ai o gradina infloritoare din primavara pana in toamna.

– Lalele

Bulbii de lalele se planteaza in locuri umbroase; lalelele iubesc umbra, dar nici cateva ore de soare, dimineata nu le deranjeaza. Solul este de preferat sa nu retina prea multa apa. Gropile sa fie adanci cam de 15 cm, iar distanta dintre ele tot cam asa. La baza gropilor maruntiti pamantul, pentru ca plantele sa se prinda mai usor.

Bulbii se pot planta pana in decembrie, dar e mai bine sa nu riscati; nu stiti cand vine inghetul, iar acestia trebuie sa fie in pamant cu 15-20 de zile inainte de primul inghet, sa se obisnuiasca incet, incet cu frigul.

– Crini

Bulbii de crin sunt putin mai pretentiosi, in sensul ca isi doresc un sol mai bogat. Adaugati la baza gropilor frunze putrezite si nisip, pentru un drenaj bun, faceti gropile adanci de circa 15 cm si dupa plantarea bulbilor tasati cu grija pamantul. Daca nu a plouat de cateva zile pana la plantare udati bine solul. Bulbii acestor flori nu rezista mult timp neplantati, se usuca, o data ce i-ati cumparat trebuie sa-i si plantati.

Plantati bulbii de crin in locuri cu mult soare, cel mai bine se dezvolta si infloresc daca au multa lumina. Pentru a nu avea surprize neplacute acoperiti solul pe timpul iernii cu paie sau frunze uscate.

– Irisi (Stanjenei)

Irisii sunt flori care se obtin din rizomi, dar plantarea rizomilor se aseamana cu plantarea bulbilor. Plantati rizomii de irisi in soluri la care se adauga ceva turba si nisip, la adancime de 15-20 cm, distantati intre ei la 20-30 cm. Alegeti locuri scaldate din plin de razele soarelui cel putin 5-6 ore pe zi.

Alte flori de primavara care se obtin din bulbi plantati toamna sunt: anemonele, ghioceii, brandusele, freziile, bujorii, ranunculus etc.

Un răspuns la “Ce flori plantam in gradina in toamna ce tocmai a sosit”

In general bulbii care se gasesc in magazine ,nu se prind . Am cumparat ani la rand si nu am vazut nici un rezultat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *