Categorii
Utile

Convector pe gaz sau convector electric – avantaje si dezavantaje

convector electric pentru incalzirea locuintei montat pe pereteConvectorul este o varianta de incalzire a unui spatiu relativ mic: o garsoniera, un dormitor, un living, in general o camera dintr-un apartament normal de bloc. Aceste aparate pot functiona pe baza de gaz sau prin consum de curent electric.


Ce este si cum se utilizeaza un convector pe gaz

Convectorul pe gaz este alternativa mai ieftina a unei centrale termice de apartament, cu avantajul ca se monteaza mai usor. Functioneaza pe gaz natural sau pe gaz lichefiat, asemenea unei sobe. Pentru locuinte sunt recomandate modelele ce functioneaza cu tiraj fortat, adica oxigenul necesar arderii este preluat din exterior printr-un tub ce trece prin perete.

Instalarea convectorului pe gaz este mai simpla si mai ieftina decat instalarea unei centrale de apartament, dar trebuie facuta neaparat de o persoana specializata. In caz contrar pot aparea accidente in timpul folosirii, dar in acelasi timp poti pierde garantia pe motiv ca instalarea nu s-a facut corect.

Puterea unui astfel de aparat de incalzire a locuintei se incadreaza, in general, intre 3-8 kW. Pentru o incapere de pana la 25 mc este suficient un convector de 3 kW putere, pentru o incapere de pana la 50 mc – 5 kW, iar pentru o incapere de 120 mc – 8 kW. Dimensiunea si greutatea aparatului cresc in functie de puterea lui.

Avantajul convectorului pe gaz este pretul mai mic la facturile lunare. Dezavantajul este ca nu poate fi mutat in alta camera in caz de nevoie.

Cum functioneaza un convector electric

Convectorul electric se alimenteaza la priza; aerul rece care patrunde pe la baza aparatului se incalzeste in interior si se elimina prin partea superioara a aparatului, incalzind incaperea. Nu ridica praf de pe podea si nu e zgomotos, precum o aeroterma.

Aceste aparate electrice pot fi de podea sau de perete. Pentru o camera de mici dimensiuni este recomandat a se achizitioneze un model de perete, atat pentru economisirea spatiului cat si pentru ca un spatiu redus va fi incalzit mai usor. Pentru o incapere de dimensiuni mari se recomanda un aparat de podea, care, asezat in centru va incalzi mai usor aerul in toate directiile.

In functie de modul de functionare aceste radiatoare de caldura pot fi cu convectie naturala, adica cele care incalzesc incaperea fara sa sufle aerul, potrivite pentru locuinte si cu convectie asistata, cu ventilator incorporat, potrivite pentru spatii mai mari.

Puterea convectoarelor electrice

Convectoarele electrice de pe piata au puterea rezistentei intre 500 si 3000 W. Pentru o camera normala de bloc un aparat de 1500-1600 W este suficient. Cartea tehnica a aparatului trebuie sa contina informatii despre consumul de curent electric/ora in functie de puterea aparatului; de exemplu un convector bun de 3000 W putere, ar trebui sa consume 3 kW pe ora.

Chiar daca pretul de cumparare este mai mare, alegeti un model cu 2-3 trepte de intensitate pentru incalzire. Util este si termostatul de camera reglabil care se poate programa sa porneasca sau sa opreasca aparatul, cat si sistemul de siguranta in functionare. Pentru o deplasare facila dintr-o camera in alta, la nevoie, este de dorit ca aparatul de podea sa fie prevazut cu roti.

Convectorul electric nu se incalzeste la suprafata; poti aseza pe el orice in timpul functionarii, dar trebuie sa ai grija sa lasi libere orificiile prin care se degaja aerul cald.
Avantajul acestui aparat electric este ca poate fi mutat in orice spatiu al locuintei in functie de nevoi. Dezavantajul este pretul lunar ceva mai ridicat pentru consumul de curent electric.

Sursa foto: ElectricaDom

Un răspuns la “Convector pe gaz sau convector electric – avantaje si dezavantaje”

pentru comentarii amanuntite ma puteti contacta. sunt reprezentant Lampart, asigur service si garantie. Nu reprezinta un dezavantaj , faptul ca nu poate fi deplasat . CONVECTORUL SE POATE DEMONTA SI MONTA IN ALTA CAMERA IN FUNCTIE DE NECESITATI

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *