Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Iluminatul curtii: cum si unde montam corpurile de iluminat

1-iluminatul-exterior-al-terasei-curtii-si-gradiniiA venit toamna, zilele s-au scurtat simtitor si intunericul se asterne mult mai devreme. Insa pentru ca vremea este inca destul de prietenoasa, e pacat sa-ti petreci serile in casa, mai cu seama daca locuiesti la curte si vrei sa te mai poti bucura de frumusetea naturii. Acesta este momentul in care vei intelege si vei aprecia rolul iluminatului artificial de exterior, subiect despre care am ales sa vorbesc astazi.


Alegerea corpurilor de iluminat de exterior nu este o problema atat de complicata pe cat ti-ai fi putut imagina. Cata vreme stii care sunt modelele din care poti alege si unde poate fi intrebuintat fiecare dintre ele lucrurile se simplifica fantastic, iar serile in curtea casei devin astfel mai lungi si mai luminoase.

Surse de iluminat alimentate cu energie solara

Inainte de a intra in detalii despre principalele tipuri de corpuri de iluminat destinate amenajarilor exterioare vreau sa-ti amintesc de faptul ca cele mai economice modele sunt cele solare. Acestea isi incarca bateriile pe intreaga durata a zilei, iar noaptea, imediat dupa lasarea intunericului, incep sa lumineze degajand o lumina placuta si difuza. Pe langa economia la factura de curent pe care o aduc gratie bateriilor solare incorporate, aceste surse de iluminat te si scutesc de grija cablurilor electrice. Mai mult decat atat, nefiind dependente de alimentarea cu curent electric pot fi mutate oricand in alta zona a curtii.

Afla mai multe pe acest subiect din urmatorul articol: Corpuri de iluminat de exterior alimentate cu energie solara – o solutie economica pentru gradina.

Stalpii solari de exterior

Cel mai usor de procurat si de montat dintre toate tipurile de corpuri de iluminat de exterior sunt stalpii solari. Magazinele de profil dispun de o oferta extrem de variata de modele, asa ca nu-ti va fi greu sa gasesti modelul care sa se integreze in decorul curtii tale, indiferent in ce stil ar fi amenajata aceasta.

Acestia pot fi folositi atat pentru iluminatul aleilor si cararilor din curtea si gradina unei case, cat si pentru delimitarea sau accentuarea rondurilor cu flori sau pentru iluminarea accesului in curte sau in casa.

Aplicele de perete

Pentru a functiona cele mai multe dintre aplicele de perete destinate iluminatului exterior trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric. Exista insa si modele – intalnite mai rar, e drept – care se alimenteaza cu energie solara. Apoi, mai exista modele prevazute cu senzori de miscare, acestea se aprind atunci cand te apropii de raza lor de actiune si se sting de la sine. Pretul aplicelor de perete variaza in functie de design, model, dimensiune si in functie de materialele din care sunt confectionate. Un model din gama de lux, confectionat doar din materiale de calitate care ii asigura corpului de iluminat o durata de viata mai mare costa mai mult decat unul confectionat din plastic ieftin.

Aplicele de perete sunt potrivite in special pentru iluminarea teraselor, balcoanelor si a foisoarelor de gradina, dar pot fi utilizate si pentru iluminarea zonei de acces in curte, daca sunt montate pe gard sau pe stalpii din lateralele portii.

Iti recomand sa citesti si: Iluminatul exterior – pune-ti curtea intr-o lumina mai buna.

Lustrele si plafonierele de exterior

Daca te intrebi cum poate fi utilizata o lustra de exterior, raspunsul este simplu: pentru iluminarea spatiilor exterioare acoperite, cum sunt, de pilda, terasele, balcoanele sau foisoarele. O lustra frumoasa poate fi acel accesoriu de efect cu ajutorul caruia sa schimbi radical si in bine atmosfera locului de luat masa amenajat in afara casei. O lustra frumoasa tip pendul montata deasupra mesei de pe terasa casei sau din foisorul din gradina iti va permite sa iei cina afara in toate zilele ce urmeaza pana la venirea frigului.

Surse de iluminat incastrabile in sol

Aceste surse de iluminat sunt concepute pentru a fi incastrate in sol. Unele functioneaza pe baza de alimentare cu energie solara, iar altele au nevoie de racordarea la reteaua de curent electric. Am observat ca cele solare sunt mai ieftine. In general insa lampile ce provin din aceasta categorie sunt confectionate din materiale extrem de rezistente, astfel incat, dupa montare, vei putea calca pe ele fara grija.

Corpurile de iluminat incastrabile pot fi folosite pentru accentuarea si iluminarea treptelor, a aleilor si a diverselor zone de interes din curtea sau gradina unei case. Multi designeri de exterior aleg sa utilizeze anume acest tip de sursa de iluminat de exterior pentru marcarea aleilor, a caii de acces spre garaj sau spre casa, iar altii prefera sa le foloseasca in scop decorativ pentru iluminarea helesteelor, a minicascadelor artificiale, a zidurilor si gardurilor si a rondurilor cu flori sau chiar a unor arbusti sau copaci cu aspect deosebit. Desigur ca in cazul iazurilor, helesteelor, a piscinelor sau cascadelor artificiale corpurile de iluminat trebuie sa fie si submersibile, nu doar incastrabile, adica sa fie concepute special pentru a functiona sub apa sau in contact cu aceasta.

Lampile de decor

Ultima categorie pe care am ales sa ti-o prezint astazi este compusa din corpuri de iluminat cu puternic impact decorativ. In general, acestea se remarca printr-un design inedit, spectaculos chiar si sunt folosite mai ales in calitate de accent ornamental al diferitor spatii exterioare. Iata un exemplu in acest sens: Mobilier de exterior care lumineaza in intuneric. Desigur ca si pretul modelelor din aceasta categorie este mai ridicat decat al celor din categoriile prezentate anterior, insa merita cu prisosinta, in opinia unor designeri.

Vestea buna este ca nu trebuie sa cheltuiesti neaparat o avere pentru a-ti decora terasa, balconul sau gradina casei cu corpuri de iluminat cu design deosebit. De ce? Pentru ca le poti face chiar tu folosind tot felul de chestii pe care e foarte posibil sa le ai deja prin casa. Afla mai multe din urmatorul articol: Transforma-ti terasa, balconul sau gradina intr-un loc magic cu ajutorul corpurilor de iluminat handmade – 12 idei.

Sursa foto: Design Remont

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *