Categorii
Utile

Termostatul ambiental – cum alegi unul, ce trebuie sa stii

termostat-ambiental-pentru-controlul-temperaturii-din-interiorul-caseiSe aproipie iarna si pe multi dintre noi ne sperie inca de pe acum valoarea facturilor pentru incalzire. Dar trebuie sa stiti ca indiferent de combustibilul folosit pentru sistemele de incalzire, fie ca aveti o centrala pe lemne, pe gaze sau orice sistem sau aparat de incalzire pe curent electric, puteti face economii la plata facturii daca va montati in casa un termostat ambiental.


Acest mic aparat va controla temperatura din locuinta si in functie de setare va opri sau va porni sistemul de incalzire de care dispuneti.

Exista mai multe modalitati de a controla temperatura din casa:

– Termostatul de calorifer; avantaj – se poate controla temperatura independent in fiecare camera, dezavantaj – costul ridicat al aparatelor.
– Priza cu termostat care are posibilitati limitate de folosire, nefiind compatibila cu toate sistemele de incalzire.
– Termostatul ambiental care este cea mai buna alegere in domeniu. Acesta poate fi cu fir sau fara fir. Recomand termostatul ambiental fara fir (wireless) care nu are nevoie de montaj special si te scapa de cablul inestetic necesar legarii de centrala.

Mod de functionare

Functionarea termostatului este simpla: transmite comenzi de oprire sau pornire aparatelor de incalzire din casa in functie de temperatura pe care ai setat-o. Pentru asigurarea confortului termic in intreaga casa acest aparat se monteaza de regula in camera mai racoroasa sau folosita cel mai mult timp din zi. Se recomanda asezarea lui la o inaltime de 1,5 metri, intr-un loc ferit de fluctuatii mari de temperatura, atat de caldura cat si de aerul rece de afara.

Iata ce trebuie sa stii daca te hotarasti sa cumperi un termostat ambiental:

– Pentru inceput este necesar sa ceri informatii de la furnizorul sistemului de incalzire sau de la firma care l-a instalat, in legatura cu alegerea modelului de termostat compatibil cu acel sistem.

– Limitele de setare va informeaza la ce temperaturi se poate programa sistemul de incalzire prin setarea termostatului; acestea variaza de obicei intre 0 si 35 de grade.

– Ajustarea temperaturii. Modelele performante iti dau posibilitatea sa setezi aparatul ambiental atat pe zile cat si pe ore. Poti seta pentru orele de noapte o temperatura mai mare decat cea din timpul zilei, poti seta pentru orele cat sunteti plecati cu totii de acasa la serviciu sau la scoala o temperatura mai scazuta sau poti scadea temperatura pentru mai multe zile daca lipsiti cu totii de acasa.

Termostatul ambiental ar trebui sa mai dispuna de:

– Afisaj electronic cu indicarea temperaturii setate si a temperaturii din camera.
– Numar de programe de setare a temperaturii pentru fiecare zi a saptamanii.
– Cicluri de lucru saptamanale si programabile.
– Posibilitate de setare a temperaturii pentru perioade de concediu si anti-inghet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *