Categorii
Proiecte de case inedite

Cu 5000 USD si-a construit o casa din saci umpluti cu pamant

1-interiorul-casutei-construite-din-saci-umpluti-cu-pamantDe cele mai multe ori, constructiile neconventionale sunt privite cu scepticism de catre majoritatea oamenilor. Si desi cei mai multi dintre ei nici macar nu au vazut vreodata o casa construita din baloti de fan, saci umpluti cu pamant sau din alte materiale atipice, considera ca acestea sunt complet nesigure si ca s-ar prabusi la primul cutremur de intensitate mica sau s-ar risipi la prima ploaie mai serioasa.


Cu aceasta mentalitate a avut de luptat si Atulya Kerry Bingham atunci cand a decis sa-si construiasca o casa ecologica folosind drept materie prima saci umpluti cu pamant. Artista si scriitoare, fara pic de experienta in domeniul constructiilor, Kerry a reusit sa-si duca proiectul la bun sfarsit, iar costurile finale au ajuns la suma de 5000 de dolari. De luat aminte pentru cei care isi doresc o casa de vacanta ridicata din materiale naturale la costuri minime.

Constructie ridicata din pamantul din curte

Curajoasa scriitoare de origine britanica a ales sa schimbe civilizatia cu care suntem obisnuiti cu totii pentru o viata cat mai simpla, visand sa invete sa traiasca, pe cat posibil, doar cu ceea ce poate produce de una singura, limitandu-se la strictul necesar. Iar ca prim pas a achizitionat un teren de 2000 mp fara conexiune la apa curenta, curent electric, telefonie, cablu si alte minuni ale vietii moderne intr-o zona rurala din Turcia.

Apoi, folosind tehnica lui Nader Khalili, un arhitect american de origine iraniana care si-a dedicat cea mai mare parte a carierei promovarii constructiilor din materiale provenite din natura, si-a ridicat si casuta mult visata. A folosit, asadar, saci din polietilena umpluti cu pamantul argilos din propria curte pe care i-a suprapus in straturi consecutive pe fundatia umpluta cu pietris sapata in forma de cerc.

Iata ce pasi a urmat Atulya K. Bingham pentru constructia micutei sale case:

– A sapat o fundatie circulara de jumatate de metru adancime pe care a umplut-o cu piatra pana la 20 cm inainte de buza sapaturii. Foarte important este ca latimea fundatiei sa depaseasca latimea sacilor umpluti cu pamant.

– Deasupra pietrelor de dimensiuni mari a asternut un strat de pietris mai fin cu scopul de a preveni ruperea sacilor de polietilena.

– A umplut mai multi saci dubli cu pietris pe care i-a asezat direct pe fundatie, la baza viitorilor pereti ai casei in forma circulara. A asezat unii peste altii doua randuri de saci cu pietris, iar pentru a se asigura ca vor ramane pe loc i-a tasat cu grija dupa asezarea in pozitie si i-a fixat cu ajutorul sarmei ghipate prinse intre cele doua straturi de saci. Kerry spune ca i-ar fi placut sa poata intari fundatia cu inca un rand de saci umpluti cu pietris, insa a fost nevoita sa se limiteze la doar doua deoarece n-a mai avut suficient pietris.

– Abia de acum incolo a inceput sa foloseasca sacii umpluti cu pamantul argilos din curte pentru a ridica peretii casutei. Desigur ca a pastrat golurile necesare montarii usilor si ferestrelor, iar constructia s-a ridicat pur si simplu vazand cu ochii.

– Cand peretii au ajuns la inaltimea potrivita, Kerry a inceput montarea acoperisului. A decis ca un acoperis plat este cea mai buna alegere in ideea ca poate candva, cine stie, va avea nevoie sa-si extinda pe verticala neobisnuita casuta si un astfel de acoperis ar putea functiona si ca un planseu intre etaje.

– Acum a urmat etapa tencuitului peretilor exteriori, etapa care trebuie sa se desfasoare cat mai rapid cu putinta, conform spuselor Atulyei, deoarece razele UV si alti factori externi pot duce la deteriorarea sacilor de polietilena, fapt ce ar avea urmari deloc placute. Si pentru tencuit artista-proprietara a folosit, desigur, tot pamant argilos din curte, economisind alti bani.

– La final, pentru a-si asigura un trai confortabil, Atulya a dotat micuta casa cu panouri solare, cu un put care ii asigura apa curenta si o toaleta ce functioneaza pe baza de compost. Anume aceste facilitati au dus la suma finala de 5000 USD. Nu cred ca mai e cazul sa subliniez ca si decorul interior a fost realizat in intregime de tanara si creativa proprietara a casei.

Daca la inceput, prietenii, rudele si vecinii Atulyei erau nu doar sceptici, ci chiar impotriva ideii de a locui intr-o casa ridicata din saci umpluti cu pamant, astazi, dupa ce micuta constructie a trecut cu brio printr-o serie de cutremure de diferite intensitati (sa nu uitam ca povestea se desfasoara in Turcia, o tara incercata destul de tare de seisme) si chiar si printr-o perioada in care zona in care se afla a fost inundata destul de zdravan, cu totii si-au schimbat parerea. Fundatia din piatra actioneaza ca o sita, lasand apa sa se scurga rapid in sol, iar pardoseala din lemn montata peste stratul de pamant acoperit cu o folie antiumezeala ramane astfel complet uscata. De acest lucru s-au convins toti vecinii Atulyei, iar acum sustin ca s-ar muta si ei, oricand, intr-o casuta construita astfel. Proprietara care a scris intre timp si o carte pe aceasta tema, pentru a-i ajuta si pe altii care viseaza sa-si construiasca case similare, spune ca aceste locuinte neconventionale sunt potrivite doar in zonele in care temperaturile nu scad niciodata sau aproape niciodata sub 0 grade.

Sursa foto: TheMudHome.com

7 răspunsuri la “Cu 5000 USD si-a construit o casa din saci umpluti cu pamant”

Din articol am inteles ca doar 5000 usd au fost necesari pentru constructia casei … tot din articol reiese ca au mai fost necesari 5000 usd pentru utilitati.
Amprenta casei – chiar daca este pe rotund – are undeva in jur de 28-30 mp – daca pui un cost de fabricatie de 150 euro/mp in regie proprie ajungi la un cost la gata pentru aceeasi suprafata la un pret de 4500 euro …
Deci … intrebarea este : Unde e sfaraiala ? 🙂

O zi exceptionala.

@ Bogdan – daca ai citit articolul, ai aflat, probabil, ca materia prima folosita in constructia casei a fost chiar pamantul din curte. Cei 5000 USD s-au dus pe achizitia sarmei ghimpate, a sacilor de polietilena, a lemnului folosit la acoperis si pe utilitati 🙂

@ Stela – asa este, si mie mi s-a parut foarte frumoasa aceasta casuta! Chiar ma gandeam ca si in Romania ar putea fi folosita aceasta tehnica de constructie pentru casele locuite doar in perioada vacantelor de vara, cand temperaturile sunt blande 🙂

Aproximez diametrul casei undeva la 10,5-11 m, la interior fiind de cca. 9,5-10 m, ceea ce ar însemna o suprafaţăinterioară (necompartimentată) de cca. 71-78 mp, nicidecum 28-30 mp. Preţul unei astfel de case este într-adevăr foarte mic, avînd în vedere că materialele de construcţie de bază (pietre, pietriş şi argilă) se găsesc local şi nu costă absolut nimic. Doar transportul şi manopera, dar asta e altceva. Apoi sacii, lemnele de acoperiş, uşile, ferestrele, reprezintă adevăratele costuri. Şi instalaţiileinterioare. În funcţie de necesităţi şi de dorinţe, pot costa mai mult sau mai puţin.
Dar să avem în vedere 2 aspecte, privind acest tip de căsuţe:
– trebuie prevăzută o tencuiala exterioară de protecţie, împotriva ploii, în ţara noastră precipitaţiile avînd un cu totul alt regim decîtîn Turcia
– de asemenea, actualmente legislaţia românească nu permite execuţia caselor din pământ, care după părerea mea este o mare prostie. Nu intru în detalii, pentru că nu este cazul (nu acum, şi nu aici).
Personal sînt adeptul caselor din pămînt, şi după mine, casa ideală este cea din pământ bătut, pentru care nefiind nevoie de saci, este evident şi mai ieftină ! Nu-mi place ideea caselor din paie, din cauza manoperei uriaşe, care în final se adaugă la preţul casei.
Ce nu cunosc (deocamdată) la aceste case din saci de pământ, este comportamentul sacului în timp, dacă se degradează sau nu, dacă afectează apoi stabilitatea casei sau nu. Sacii ar trebui legaţi cu sîrmă între ei, pentru rigidizare, deci încet încet creşte manopera şi deci şi costul.
Interesant articol, şi un punct de plecare pentru căutări suplimentare pe internet.

Da e interesanta, dar varianta romaneasca cu caramizi de chirpici cred ca e mai ieftina si mai rezistenta. Exista si solutii mai scumpe un pic cu folosirea unor nuiele groase de alun pe post de fierbeton … sau se poate folosi o structura de lemn si pereti din caramizi de chirpici. Matusa mea are o casa in acest stil, casa are cam 100 de ani, peretii au cam 40-50 cm grosime si inca nu e nevoie de incalzire desi afara e deja destul de rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *