Categorii
Utile

Generatorul de curent electric – cum alegi cand cumperi unul

generator-de-curent-electricTrebuie sa recunoastem ca depindem in totalitate de curentul electric si de cate ori se intampla sa fie oprit, activitatea noastra e blocata definitiv. Mai grav este cand pe timp de iarna nu poate functiona centrala termica, de exemplu, sau alte aparate de incalzire, calorifer electric, semineu etc. si pana de curent dureaza mai mult timp. Nu astepta sa ti se intample asta, e destul de neplacut; poti rezolva problema cu ajutorul unui generator de curent electric.


Pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa avem cateva informatii legate de eficienta aparatului, de simplitatea in utilizare si intretinere, dar si de costurile de exploatare.

1. In functie de alimentare generatoarele de curent electric pot fi:

– pe motorina cu urmatoarele avantaje: durata mai lunga de functionare, pornire rapida la orice temperatura, cu conditia ca motorina sa fie de calitate, costuri mai mici de exploatare. Acestea pot fi fara carcasa, caz in care nu pot fi lasate afara pe timp nefavorabil si sunt destul de zgomotoase, sau cu carcasa de insonorizare, caz in care sunt protejate in mediul exterior si sunt mult mai silentioase.

– pe benzina cu urmatoarele avantaje: dimensiune si greutate mai mici, mai silentios decat cel pe motorina, mai ieftin ca pret la cumparare. Dezavantaj: nu au carcasa si nefiind protejate nu pot sta afara pe timp de ploaie sau ninsoare.

2. In functie de tensiunea furnizata generatoarele de curent pot fi:

– generator de curent electric monofazat – 230 volti;
– generator de curent electric trifazat – 400, 230 volti.

Recomandarea este sa nu cumparati un generator de curent electric trifazat daca aveti in locuinta numai consumatori monofazati. Altfel, veti avea nevoie de un generator cu putere mai mare decat cea reala.

3. Puterea furnizata de aceste aparate se stabileste in functie de consumatorii din casa care pot fi:

– rezistivi – nu au consum mai mare la pornire decat in timpul functionarii (televizor, cuptor electric, calorifer electric, plita electrica etc);
– inductivi – consumul este mai mare la pornire decat in timpul functionarii (frigider, masina de spalat rufe, aparat de aer conditionat, bormasina electrica etc);

Astfel, puterea generatorului electric trebuie sa fie de cel putin trei ori mai mare decat curentul folosit in timpul functionarii aparatelor respective.

4. In functie de modul de pornire generatoarele pot fi:

– cu pornire manuala (la sfoara) – pret redus, efort mai mare;
– cu pornire electrica (la cheie) – dispare efortul la pornirea motorului;
– cu pornire automata (dotat cu Automat de Aclansare a Rezervei) – este legat de reteaua electrica, sesizeaza lipsa de tensiune si porneste automat, urmand sa se opreasca tot automat in momentul revenirii curentului electric in retea. Aceste generatoare sunt dotate de obicei si cu carcase de insonorizare si protectie la conditiile de mediu, ca urmare se pot monta si in exterior.

5. In functie de timpul de folosire aparatele se pot alege astfel:

– pentru timp indelungat si intensiv de lucru (20-24 ore pe zi) se recomanda un generator de curent pe motorina cu 1500 – 3000 rotatii/min;
– pentru o folosire ocazionala de 8-10 ore pe zi un generator pe benzina.

Sursa foto: Bubble Soccer Toronto

2 răspunsuri la “Generatorul de curent electric – cum alegi cand cumperi unul”

Chiar este usor sa alegi generatorul potrivit, dupa sfaturile Casei Dex. Si nu e putin lucru, pentru ca cel putin de doua-trei ori pe iarna, poate aparea surpriza neplacuta a intreruperii curentului electric, cate 12-18 ore, in timpul viscolelor sau al gerului aproape arctic. Cel putin, asa se intampla in zona in care locuiesc, la casa, desigur. Pana acum, am avut centrala electrica si atunci cand se intampla, incalzeam parterul folosind cuptorul aragazului cu butelie. Ceea ce nu era deloc safe, recunosc. Nici nu dormeam de grija si trebuia din timp in timp, cu tot viscolul, sa aerisesc cate putin. Dar in iarna care urmeaza, pentru ca ne-am racordat la reteaua de gaze, o sa avem centrala pe gaz, Care bineinteles se va opri la inreruperea curentului. Varianta incalzirii cu aragazul se exclude, pentru ca duzele sunt acum de alt tip decat cele pe care le aveam cand foloseam butelia de aragaz. Asa ca singura solutie este generatorul. Citind articolul vostru, am inteles foarte bine care ar fi generatorul ce ne trebuie. Multumesc pentru ca aveti grija…de casa noasta!

Draga Cornelia, un generator de curent electric bine ales va va sluji ani buni de acum inainte si va va scuti de stresul cauzat de penele de curent 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *