Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Iluminatul decorativ ascuns in amenajari interioare moderne

1-iluminatul-decorativ-ascuns-in-amenajarea-caseiDaca pe vremuri priveam sursele de iluminat doar prin prisma utilitatii, astazi iluminatul a devenit unul dintre elementele decorative de baza in amenajarea unui spatiu. Decorurile moderne nu se limiteaza la o singura lustra, asa cum se intampla pana in urma cu mai bine de un deceniu, ci sunt dotate cu surse de iluminat principale si de accent – ascunse sau la vedere – care contribuie la crearea unei atmosfere placute in orice moment al zilei.


Si daca sursele de iluminat montate la vedere (lustre, plafoniere, aplice, veioze, lampadare etc) nu mai constituie un secret pentru nimeni, fiind prezente in majoritatea caselor si apartamentelor, iluminatul ascuns este inca un domeniu necunoscut pentru multi dintre noi. Rolul acestuia este mai mult unul de accentuare, conturare si evidentiere a anumitor zone din locuinta, creand efecte decorative interesante si chiar spectaculoase uneori. In continuare voi incerca sa raspund la cateva dintre primele intrebari care vin in mintea celor ce aud pentru prima data despre acest tip de iluminat, in speranta ca voi reusi sa te conving ca nu este greu sa-l aduci si in decorul casei tale.

Ce este iluminatul ascuns?

Iluminatul ascuns este folosit mai degraba in conturarea si accentuarea decorativa a anumitor zone ale unei locuinte. Desigur ca si o aplica de perete sau un set de spoturi incastrate pot indeplini acest rol, insa iluminatul ascuns este mai discret si, asa cum spuneam mai sus, este menit sa contureze sau sa delimiteze in mod subtil doua arii ale aceleiasi incaperi.

Cu siguranta ai intalnit cel putin o data in viata interioare dotate cu scafe construite pe tavan sau pe pereti, in spatele carora erau ascunse tuburi de neon care produceau o lumina difuza conturand constructia din gips carton. Intre noi fie vorba, nu m-am numarat niciodata printre admiratorii acestui tip de constructii decorative, insa consider ca trebuia sa le mentionez pentru a te ajuta sa-ti faci o idee despre cum poate arata iluminatul ascuns. Astazi, gratie evolutiei tehnologiei moderne, vechile neoane au fost inlocuite cu benzi led care prezinta avantajul ca pot fi aplicate mult mai usor, sunt mai economice, mai rezistente in timp si nu necesita neaparat o scafa sau o constructie speciala pentru a fi montate, iar asta ma face sa le privesc cu alti ochi.

Unde poate fi folosit iluminatul ascuns?

Pe scurt, in absolut toate incaperile unei locuinte, incepand cu livingul, dormitorul, bucataria si terminand cu baia, holul si casa scarii. Ideea este ca o poti folosi oriunde simti ca ai avea nevoie de un iluminat suplimentar discret, in ajutorul surselor principale existente. Iata, de pilda, prin aplicarea unei benzi led de-a lungul scarii de interior (sub forma unei borduri montate la imbinarea dintre perete din scara propriu-zisa) vei obtine nu doar un efect decorativ spectaculos, ci si un ajutor real in timpul noptii, banda led devenind astfel un insotitor luminos care va anula nevoia de a aprinde plafonierele sau aplicele de pe casa scarii.

In bucatarie o banda led aplicata dedesubtul dulapurilor suspendate va asigura iluminarea eficienta a blatului de lucru. In baie poti aplica iluminatul ascuns in spatele oglinzii sau chiar de jur imprejurul cazii. Iar daca doresti conturarea unei suprafete mai mari – a unei camere intregi, sa zicem – poti ascunde sursa de lumina in spatele plintelor / baghetelor decorative de tavan sau chiar de pardoseala. Daca ai o fereastra cu deschidere spre un peisaj nocturn frumos o poti scoate in evidenta si mai mult cu ajutorul unui sistem de iluminat ascuns montat de jur-imprejurul ei. Dupa cum vezi, exista o multime de solutii pe care le poti lua in calcul, totul este sa o alegi pe cea mai potrivita casei si nevoilor tale.

Iluminatul ascuns – lumina de veghe si ghidaj pe timpul noptii

Spuneam mai sus ca o banda led montata pe treptele scarii de interior are mai mult decat un rol decorativ, putand suplini functia de lumina de ghidaj pe timpul noptii. Ai in vedere acest aspect atunci cand cauti solutii de iluminare nocturna discreta a unui spatiu din casa ta. Camera copiilor dar si dormitorul matrimonial sunt doua spatii care ar avea de castigat prin montarea unei surse ascunse de iluminat cu rol decorativ si de lumina de veghe undeva in zona patului sau chiar de jur imprejurul incaperii, la imbinarea peretilor cu tavanul sau cu pardoseala. Astfel, copiii nu se vor mai speria cand se vor trezi in miez de noapte singuri in camera lor si le va fi mai usor sa se acomodeze cu intunericul.

Conturul luminos al dressingului

Daca te numeri printre norocosii sau norocoasele posesoare ale unui dressing adevarat care ocupa o intreaga incapere cu siguranta il vei indragi si mai mult dupa ce il vei dota cu surse de iluminat de contur ascunse discret printre rafturile si sertarele lui. Te invit sa rasfoiesti galeria foto de mai jos pentru a te convinge de acest lucru.

Sursa foto: Novate

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *