Categorii
Gradina

Palmierul de Hawaii – planta superba de interior

palmier-hawaii


Palmierul de Hawaii (Brighamia insignis) este o superba planta de interior, care in mediul ei natural, in Hawaii, poate atinge inaltimea de 2-3 metri, uneori chiar mai mult. In ghiveci, la noi, rareori depaseste inaltimea de 1 metru.

Este o planta superba, care din pacate nu se mai poate inmulti pe cale naturala, din cauza disparitiei de acum circa 30 de ani, a moliei care stimula prin polenizare inmultirea ei. Din familia Birghame au mai ramas acum 6-7 specii de astfel de palmieri, ocrotiti de lege. Norocul este ca specialistii botanisti au gasit o cale de a o poleniza artificial si ea se dezvolta acum foarte bine in sere si pepiniere.

Palmierul de Hawaii este o planta destul de viguroasa, nepretentioasa, cu tulpina groasa, specifica palmierilor, formata prin taierea frunzelor uscate, de la baza. Frunzele sunt mari, 20-25 cm, ovale cu varf ascutit, lucioase, de un verde stralucitor, care formeaza o coroana bogata. Pe masura ce se usuca frunzele de la baza trebuie taiate pentru o frumoasa formare a tulpinii.

Perioada de inflorire incepe din toamna si continua toata iarna, dar numai la plantele care au depasit varsta de 4-5 ani. Florile sunt de culoare galbuie, parfumate si dispuse in ciorchini pe tulpini ce cresc la axilele frunzelor.

Cum ingrijim Palmierul de Hawaii

Trebuie sa tinem cont in primul rand de asigurarea temperaturii optime pentru dezvoltarea acestei plante. Fiind o planta exotica nu suporta temperaturi mai mici de 20-24 de grade, in schimb poate suporta si temperaturi de 40 de grade. La temperaturi mai scazute planta va incepe sa sufere si ne va avertiza prin pierderea frunzelor.

Palmierul de Hawaii este o planta care in mediul natural creste si se dezvolta in conditii aspre de umiditate. Nu trebuie udat decat o data pe saptamana, numai atunci cand pamantul din ghiveci este uscat. Iubeste lumina dar nu faceti gresala sa-l lasati prea mult in bataia soarelui; cateva ore de soare direct pe zi sunt suficiente.

Ghiveciul nu necesita schimbarea an de an; Palmierul de Hawaii creste relativ lent. La schimbarea ghiveciului aveti grija la substratul folosit, are nevoie de un amestec de pamant cu scoarta de copac care se foloseste si la orhidee. La baza ghiveciului este recomandat sa asterneti un strat de pietris pentru ca apa in exces sa nu faca rau radacinilor.

Vara, Palmierul de Hawaii poate fi scos pe balcoane sau terase, dar trebuie sa stiti ca va fi curtat de multi daunatori: insecte, melci, limacsi, paianjenul rosu, care-l considera foarte gustos. Folositi imediat insecticide recomandate de specialistii din magazinele de resort, planta afectata isi revine foarte greu sau deloc. In perioada de inflorire se recomanda folosirea unui ingrasamant pe baza de azot.

Sursa foto: www.gardeningexpress.co.uk

2 răspunsuri la “Palmierul de Hawaii – planta superba de interior”

Am cumparat un palmier de Hawaii de pe Amazon, iar in prima săptămâna mi s-au îngălbenit 8 frunze și am fost nevoit sa le tai. Știe cineva care este cauza și un remediu? Menționez ca nu l-am udat excesiv și nici nu l-am ținut in soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *