Categorii
Intrebari de la cititori

Prestatorul are obligatia sa consilieze beneficiarul, la constructia casei

Standard de comunicare si raspundere pentru sectorul de constructii si prestari servicii in domeniul de constructii! Personal gasesc ca lipsa unui demers standard in modul de oferire al unui pret catre beneficiar, este un semn al lipsei de profesionalism din partea bransei de constructii si totodata un semnal clar cum ca: intentia de a insela beneficiarul este atat de prezenta incat o mirosi in aerul din jurul tau.


In momentul in care tu, ca prestator, te folosesti in comunicarea ta cu privire la manopera, la materialul folosit, atat cantitatea cat si pretul acestuia, de un standard optimizat, in acel moment te poti numi cu adevarat un prestator de servicii cu inclinatii catre client.
A fi doar un bun zidar, feronist sau a te pricepe la montat ferestre, a avea banii pentru a-ti cumpara uneltele de lucru necesare, nu te face nici pe departe totodata si un bun prestator de servicii, mai ales unul care ofera cu adevarat servicii orientate catre client. Nu de alta, dar asta este rolul unui prestator de servicii in oricare societate, sa ofere servicii orientate catre client.

Din pacate, tara noastra este plina de Gigel, cel care a lucrat in Spania, Italia, Anglia sau Germania iar dupa 5-7 ani (din care 3-4 a dat la ciocan si a incarcat moloz) se intoarce acasa cu ifose de constructor sau prestator de servicii in constructii, de parca el ar fi dus firme gen Hoch-Tief Bau catre culmile succesului pe piata europeana a constructiilor.

Nu neg faptul ca Gigel stie sa-mi prinda un Rigips pe perete sau sa-mi faca o compartimentare interioara, dar contest faptul ca Gigel va sti vreodata sa ma sfatuiasca adecvat la problemele care pot aparea daca nu tin cont de toti coeficientii necesari pentru sau in construirea unei case.

Din cate am observat, prestatorul din bransa de constructii, indiferent ca este arhitectul, zidarul sau cel care vinde si monteaza ferestre, este de parere ca beneficiarul trebuie sa-si piarda timpul cu a se informa despre toti factorii pentru construirea unei case. Nu este atributia lui sa-si sfatuiasca / consilieze adecvat si cinstit clientul. Prestatorul isi intelege rolul lui acolo doar pentru a construi sau a monta, nimic mai mult, si aici, gasesc eu, greseste amarnic.

Beneficiarul nu trebuie sa stie nimic din constructii, nu trebuie sa stie diferenta dintre ferestra cu 4 straturi sau cu oprire a razelor solare, si cu atat mai putin trebuie sa stie despre modul de izolare al teraselor sau ale fundatiei unei case, pana la urma, beneficiarul este acea persoana care te plateste pe tine prestatorule, asta odata ca sa-l consiliezi adecvat si cinstit si sa-i construiesti caminul dorit cu profesionalitate si raspundere.

Fara suparare stimat prestator de servicii, dar este strict atributia ta sa-ti consiliezi clientul intr-un mod cinstit, fara ifose si fara „oofff-uri” iesite din „adancul corasonului tau”, asta doar pentru a-i sugera beneficiarului „cat de greu” este sa realizezi constructia pe care acesta si-o doreste pentru el si familia lui si bine-inteles, la final, cand este vorba de bani, sa poti umfla pretul in baza a „cat de greu este…” … si da stimat prestator, este in totalitate lipsit de profesionalitate sa-i ceri beneficiarului sa te plateasca pe tine dar sa invete ce tu deja ar trebuie sa stii.

Daca beneficiarul trebuie sa stie totul, care este rolul tau acolo, la el pe santier? Pentru ce te mai plateste pe tine, sa tragi mortarul intre caramizi? Si toate acestea, posibil la suprapret!

Discutie pornita de Danut, pe adresa redactiei: Prestatorul are obligatia sa consilieze beneficiarul, la constructia casei.

5 răspunsuri la “Prestatorul are obligatia sa consilieze beneficiarul, la constructia casei”

Buna ziua,
Sunt absolut de acord cu cele spuse mai sus,orice constructor care se respecta trebuie sa stie sa consilieze si apoi sa pună in practica,apoi sa-si asume.
Cel care alege solutiile tehnice este proiectantul,dar un constructor bun prin experienta teoretică si practica poate face echipa cu proiectantul in alegerea solutiilor tehnice corecte asa ajungandu-se la dispozitiile de santier care la noi lipsesc cu desavarsire.

Buna ziua,
Constructia unei case este un lucru mult prea serios pentru a fi tratat cu superficialitate. Parerea mea este ca un client trebuie sa se informeze suficient de bine inainte de a porni constructia unei case. Pentru acest lucru poate sa solicite si ajutorul unui consultant. Acesta nu poate fi constructorul, ci o persoana care nu are legatura cu executantul lucrarilor, cel mai potrivit fiind, dupa parera mea, dirigintele de santier. Consultantul poate/trebuie sa il indrume pe client chiar si in alegerea executantului lucrarilor si sa urmareasca pe parcursul executarii lucrarilor ca acestea sa se faca in conformitate cu proiectul de executie si cu prescriptiile tehnice. La ce te poate consilia constructorul atata vreme cat exista un proiect de executie acceptat si avizat. Obligatiile constructorului sunt acelea de a asigura o executie riguroasa a lucrarilor folosind forta de munca adecvata ca numar si nivel de calificare, dotata corespunzator cu scule si utilaje, utilizand materiale de calitate si respectand strict proiectul si exigentele tehnologice. Restul sunt povesti.
Majoritatea beneficiarilor sunt nemultumiti de colaborarea cu constructorii, in principal din vina lor. De cele mai multe ori aleg constructorul folosind ca unic criteriu pretul oferit pentru executarea lucrarii. Am vazut si pe acest forum licitatii de preturi oferite potentialilor clienti ridicol de mici. Aceste preturi nu pot fi sustinute decat prin utilizarea fortei de munca necalificate si materiale de calitate indoielnica. Rezultatul nu poate fi decat o lucrare de proasta calitate si o colaborare care te imbatraneste prematur. Cine doreste sa lucreze cu acei Gigei nu ar trebui sa se planga de alegerea facuta.

este adevarat si din pacate este ceea ce merita societatea care cere sau doreste, fara sa ceara, munca pe gratis, incercand sa insele constructorii cinstiti si corecti care ii trateaza cu respect. Considerand ca toti sunt ca Gigel sau Dorel va meritati din plin aprecierea lor sau poate ca aveti noroc de ei pentru ca nu sunteti decat un „Gigel”. Eu sunt constructor si am realizat proiecte ce nu gasesc nici in reviste de arhitectura si ma deranjeaza cand persoane fara cap sau coloana vertebrala incearca sa ma eticheteze dupa bunul sau prostul lor gust

@Mihaita

Partial ai dreptate, nu neg. In special partea cu consultantul, desi personal gasesc ca este putin exagerat demersul afisat. Uite la ce ma refer eu:

In principiu, beneficiarul stie foarte bine cum vrea sa-i arate casa, nu este un capcaun care nu stie unde vrea sa aiba bucataria sau dormitorul si cate la numar. Pana la urma, pentru fiecare beneficiar, casuta respectiva este visul lui, acel vis pentru care lucreaza din greu prin agricultura, ingrijeste batranii altora sau spala vesela prin bucatariile europei de vest.

El merge la un arhitect care-i face proiectul dupa visul respectiv, sfatuindul putin si despre structura sau necesitatile unei cladiri, tot acesta-i face si caietul de sarcini sau devizul.

Acum, beneficiarului nu-i mai ramane decat sa-si caute un constructor, prin asta definesc eu firma sau echipa respectiva de constructie – un prestator de servicii constructii.
Chiar nu-si are rostul sa incepem acum sa enumeram fiecare meserie din constructii de dragul de a intra in detaliile detaliilor, in polemici banale si asa a balona discutia: prestator servicii constructii cred ca este indeajuns pentru un „muritor” de rand.

Cu respectivele dosare sub brat, beneficiarul incepe „munca” lui – totul este inscris acolo, tot ce trebuie sa urmeze un zidar, un instalator, un electrician sau unul care pune gresie si faianta.

Tot de la arhitect primeste indeobste si dosarul complet pentru ca acesta sa-l inainteze la primarie pentru autorizatia de constructie, si de aici incepe „durerea”. Din acest moment, beneficiarul trebuie sa viziteze 2-3 ani de facultate de constructii si bine inteles, cateva cursuri de „bugetar” pentru a intelege ce i se cere la primariile locale sau de la o firma de constructie, toate acestea intr-un jargon stalcit si ignorant atat din partea „bugetarilor” cretini pusi in post pe baza de rudenii cat si din partea unor „patroni” de firme de constructii (indiferent ca mari sau mici, aceste exemplare le gasim peste tot) care, pentru a arata cata stiinta se ascunde in spatele capetelor lor frumos pieptanate, arunca cu o multime de cuvinte de „specialitate” – asa, sa inteleaga eventualul client ca el a pus coada la pruna.

Propozitii de genul urmator nu sunt o raritate in comunicarea bugetar&constructor vs. beneficiar final:

Bugetari:
„…asa, vreti sa depuneti actele pentru autorizatie .., ia sa vedem ce avem aici, ahhh, vad, aveti un 218 pe 2013 aici? …si va mai trebuie o copie de la AdsvR-eu, o aveti aici?”
„…actele nu sunt complete…, faceti documentatia toata, si reveniti, mai bine mergeti din nou la arhitect, el stie ce trebuie facut..”

Si asa te tine bugetarul circa 45 de minute, cand a terminat cu tine, ca oricum nu aveai acel 218 pe 2013 in acte, esti bun de sectia de nebuni, deja incepe sa-ti bata un ochi si sa ai unele mici ticuri necontrolabile.
Si chiar daca aveai acel 218 pe 2013 in acte, sigur nu aveai copia de la Dvsap-eu, si asa mai vii odata 😉

Patroni/Constructori:
„Da, este un proiect frumooosss, va felicit, chiar foarte frumos, daca nu aveam casa, asa-mi faceam si eu una, sotiei i-ar fi placut enorm. Este foarte complex, interesant, ceva mai greu de realizat dupa cum vad, dar se poate face, chiar daca posibil sa coste ceva mai mult.”

„…pai, uitati cum o sa facem, o sa facem o armatura CB18 cu Ciment de 214, …va spun eu ca-i foarte bun, si o sa punem si 574 in el sa se intareasca mai repede”

Electricianul:
„…va fac o instalatie pe fir de cupru, nu degeaba merg alea vechi de aproape 100 de ani, cablurile astea noi, …poti sa le uiti, doar reclama multa si nimic altceva, am facut la primarul de la xxx si dupa 6 luni a trecut pe cupru, nu ducea instalatia.”

Beneficiar: „…vrem sa izolam pe exterior cu Multipor de la Ytong si sa lucram cu adezivul lor, asa cum este in proiect prevazut.”
Constructor: „Mda, cunosc sistemul, dar nu va recomand. Va spun eu, polistirenul de X este o treaba superba, cu dibli, tine bine …si eu va spun cinstit, nu lucrez cu izolatii pe care trebuie doar sa le lipesti, dupa un an ma chemati ca s-a dezlipit fatada sau asa”

Astfel de exemple nu sunt o raritate, poti scrie carti cu aceste „informatii” pretioase ale prestatorilor de servicii constructii.
Ca redarea acestora nu plac prestatorilor, este de inteles, acestea reflecta clar gradul de profesionalitate al bransei respective, sa acceptam ca nu sunt toti asa, mai exista si cei ca tine @Mihaita sau ca @Adrian, dar baieti, stiti si voi, cu o floare nu se face primavara, sorry.

@Mihaita
Daca sunt un dezvoltator imobiliar cu zci de proiecte, inteleg, trebuei sa ai arhitect, sa ai inginerul X, Y sau Z sa-ti angajezi diriginte de santier, sefi peste sefi si gremiu de control peste controlorii de calitate, dar ca un beneficiar simplu „un muritor de rand” nu vrei sa bagi banii intr-un sistem administrativ balonat ci acei bani sa-i bagi in constructia ta, ca pentru ea muncesti de te spetesti si nu pentru controlorii controlorilor sau partea administrativa a respectivei constructii.

Dar, si aici exista un „dar”:
beneficiarul merge cu actele sub brat la constructor, acesta trebuie sa le stie sa le citeasca si sa le transpuna.
Nu exista deloc acea mandrie personala de a livra lucru de calitate fara a fi controlat si biciuit?

Idea la ce am scris eu mai sus @Mihaita si @Adrian, nu este sa primesc reactii gen DDTV ci printre randuri sa „gadil” raspunsuri la urmatoarele intrebari:

– de ce nu exista un standard minim de profesionalitate in aceasta bransa?
– care sunt in general pretentiile respectivei branse de la ea insasi, exista aceste pretentii in general?
– daca acestea exista, si te mandresti cu calitate si profesionalitate, cum se face ca nu se propaga mai departe, de ce nu sare „scanteia” calitatii in prestatii servicii de constructii si pe ceilalti detinatori de firme in aceasta bransa?
– exista afirmatia ca se consiliaza in interesul clientului, ca exista inclinatia catre o consiliere in interesul beneficiarului, de ce se vede atat de putin din aceasta?
– samd. – pe aceasta tema putem dezbate zile intregi.

@Adrian
Ti-ai pus cuvintele prea tare la inima, le intelegi prea personal, altfel nu reactionai cu ifose de domnisoara gen: „vai de mine, …uite vine X-ulescu si ma critica pe mine, marele Y-grec”, stai linistit, nu te-am criticat pe TINE, am criticat bransa ta. Iar daca te atinge si te doare, incearca sa faci schimbari, nu singur, mai sunt poate si altii, puneti impreuna piatra de fundament a unei branse de constructii moderne, orientata catre client.

Ca nu vrei sa-ti asumi raspunderea pentru oile negre din bransa in care-ti desfasori activitatea, se intelege, dar pana la urma este o discutie la modul general, si cum spuneam mai sus, indiferent ce calitati ai tu personal Adrian, indiferent ce proiecte ai facut, te cred, te doare, dar cu o floare…

Hundertwasser poate fi luat ca idol, dar asta nu inseamna ca toti care au venit dupa el, sunt ca el – sper sa ma intelegi.

Wow, uite, gata romanul – cine naiba citeste tot?
…unul care doreste sa inteleaga despre ce este vorba 😀

Eu am crezut d-le Danut ca sunteti interesat de anumite informatii in legatura cu constructia unei case, dar constat ca nu vreti dacat sa va razboiti cu cineva. Nu sunt interesat sa ma razboiesc cu dvs., dar nu pot sa nu va repet urmatoarele lucruri: proiectul casei este elaborat de un colectiv de proiectare condus de un arhitect, autorizatia de constructie este obligatorie si se obtine de catre beneficiar, constructorul este obligat sa respecte proiectul, beneficiarul este obligatoriu reprezentat tehnic de catre un diriginte de santier care urmareste respectarea de catre constructor a proiectului si exigentelor tehnice. Restul, repet, sunt povesti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *