Categorii
Intrebari de la cititori

Caut rezervor special pentru dus de gradina

Unde gasesc un rezervor special pentru dus de gradina, aproximativ 100 litri? Am cautat asta vara dar fara succes. Cred ca as vrea din fibra de sticla (ca sa nu-l distruga soarele) si eventual sa fie gaurit la baza pentru dus. Preferabil de forma dreptunghiulara. E adevarat ca, daca ii fac o cutie de sticla sau folie, nu se mai incalzeste apa in el la fel de bine ca atunci cand bate soarele direct in el? Cutia voiam sa o fac pentru ca apa sa stea calda pana seara mai tarziu cand terminam treburile.


Intrebare de la Doru, pe adresa redactiei: Caut rezervor special pentru dus de gradina.

3 răspunsuri la “Caut rezervor special pentru dus de gradina”

Daca intrati pe castini. ro aveti acolo la contact un nr de telefon, acel domn face si bazine pentru dus afara din table, foarte bune eu am pus la 2 cunostiinte si sunt perfecte

Cautati la DEDEMAN, BAZINE DE FIBRA STICLA, SUNT CILINDRICE, CU DOI SUPORTI SI PRIZA DE 1/2 „. Deasupra are capac mare etans. Eu l-am luau pentru vin. Are 100l si Costa can. 350 lei.

Daca ii faceti o cutie de sticla transparenta, puterea incidenta scade cu cca 6-10%, functie de transparenta sticlei. Deci se va incalzi cu 6-10% mai lent.
Daca faceti incinta din folie, aceasta in general are o transparenta mai mica, deci pierderile ar putea fi de 20-30%, poate chiar mai mari..

Insa disipatia (pierderea) caldurii care se acumuleaza in rezervor va fi mai lenta datorita izolarii fata de mediul ambiant. Temperatura finala care s-ar putea atinge intr-o zi foarte insorita va fi ceva mai ridicata decat daca rezervorul ar fi in aer liber.

Oricum, un rezervor nu castiga prea mult in temperatura. Ar trebui sa fie paralelipipedic, si sa aiba o suprafata expusa soarelui relativ mare. Pentru a ridica temperatura a 100 litri de apa de la 15 la 40 grade celsius vor fi necesare cca 6 ore de soare, considerand :

100kg apa x 4,2kJ/kg grd x 25 grade =~ 10000kJ =~3kWh
La o putere maxima solara incidenta de 1kW/mp, un rezervor perfect negru cu suprafata activa captanta (perpendicular pe pozitia de maxim solar) de 1mp ar obtine temperatura finala in 3 ore.
In conditii reale (rezervor aproximativ negru (75% absorbtie in vizibil si infrarosu), cu unghiul incidentei variind sinusoidal intre 60 si 90 grd, cu pierderi prin disipatie radiativa si convectie, timpul real ar putea fi de cca 6 -7 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *