Categorii
Utile

Cum alegi o pilota buna – pentru un somn odihnitor

2-textile albe si cu imprimeu floral decor patu dormitor

Odihna optima pe timpul noptii este necesara si este conditionata nu numai de o saltea si perne bune, ci si de o pilota confortabila. Una confortabila este relativ usoara, dar calduroasa pe timp de iarna, care asigura o buna ventilatie a aerului, care nu-ti da voie sa transpiri, care elimina umezeala din fibre si te apara de alergii si de dureri de spate.


Iata cam ce ar trebui sa stiti despre pilotele care exista pe piata pentru a putea alege varianta cea mai potrivita:

In functie de materialul folosit ca umplutura, pot fi naturale sau sintetice. Pilotele naturale, la randul lor pot avea umplutura de lana, de puf si pene de gasca si de fibra de bambus.

– Pilotele cu lana asigura un grad mare de confort datorita faptului ca lana este un foarte bun material izolator. Pot fi folosite la fel de bine atat iarna, cat si vara; lana asigura o temperatura constanta, absoarbe umiditatea in cazul transpiratiei, dar nu se umezeste, este antialergica si ignifuga, se intretine usor. In plus, poate fi considerata o pilota patru anotimpuri.

Dezavantajul acesteia este greutatea ceva mai mare decat a celei cu puf si pene de gasca.

– Pilotele cu puf si pene de gasca sunt rezistente, sunt usoare dar in acelasi timp foarte calduroase, mentin o temperatura constanta, absorb si elimina umezeala, fiind ideale pentru persoanele care transpira abundent. Sunt cu atat mai bune cu cat contin mai putine pene in favoarea pufului de gasca. Puful le face mai pufoase, este mai bun absorbant al umiditatii si asigura o mai buna circulatie a aerului.

Dezavantajele celor cu puf de gasca sunt: pretul mai mare si intretinerea mai dificila; trebuie aerisite zilnic si nu se pot curata in casa, ci numai in conditii speciale.

– Mai exista si cele cu fibra de bambus sunt antialergice, antibacteriene si antimicrobiene si asigura confort maxim atat iarna cat si vara; sunt pilote patru anotimpuri. Vara asigura racoare si iarna asigura caldura datorita structurii cu bule de aer a fibrei de bambus. Sunt ideale pentru copii si pentru suferinzii de astm sau cei predispusi la alergii.

Dezavantajele celor cu fibra de bambus sunt preturile ridicate si dificultatea in intretinere.

Pilota patru anotimpuri poate fi formata si din doua bucati cu densitati diferite; una de vara cu densitate mai mica si una de toamna/primavara cu densitate mai mare, prevazute cu sisteme de prindere intre ele. Prin unirea celor doua se obtine o pilota numai buna pentru iarna.

Cele naturale au o rezistenta foarte buna in timp; sunt pilote care pot fi folosite in conditii foarte bune chiar si 15 ani.

Cele sintetice pot avea umplutura de microfibra, nanofibra sau alte materiale sintetice, au preturi mai scazute si se intretin usor (se pot spala in masina de spalat rufe). Cel mai folosit material este nanofibra, care imita puful de gasca.

Dezavantajele pilotelor sintetice sunt: rezistenta mai mica in timp fata de cele naturale si slaba circulatie a aerului, care da senzatia de sufocare.

Alte caracteristici importante cand alegi o pilota:

– Materialul care imbraca umplutura difera de la un model la altul. Cel mai bun material este bumbacul, material natural, placut la atingere si sanatos.
– Umplutura nu trebuie sa se plimbe in interiorul pilotei; alegeti modele cu casete de umplutura cat mai mici.
– Densitatea si grosimea dau puterea de incalzire a acesteia. Densitatea se masoara in grame/mp si cu cat este mai mare cu atat acel model va fi mai calduros.
– Pilota trebuie sa aiba o latime mai mare decat latimea patului pentru a putea asigura confortul necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *