Categorii
Intrebari de la cititori

Ce mentine caldura mai mult in casa? BCA-ul sau caramida?

Buna ziua. Locuiesc in Maramures intr-o zona foarte rece in sezonul de iarna, vreau sa construiesc o casa cu etaj. Ma poate informa cineva din ce materiale sa zidesc casa ca sa mentina caldura mai bine, BCA sau Caramida, ce-mi puteti spune de BCA YTONG? Va multumesc.


Intrebare de la Pavel, pe adresa redactiei: Ce mentine caldura mai mult in casa? BCA-ul sau caramida?

14 răspunsuri la “Ce mentine caldura mai mult in casa? BCA-ul sau caramida?”

Fără termosistem, de orice natura ar fi, vei avea pierderi mari de căldură, facturi mari la încălzire, plus condensul de rigoare de pe pereti. Sfatul meu: construieste din BCA, este un pic mai ieftin decât caramida si investeste intr-un termosistem de calitate.

buna ziua
nu doar termosistemul ci mai ales montarea lui corecta,cereti tehnologia de montaj de la distribuitori si impuneti-o meseriasilor nu mergeti pe mina lor habar nu au,am dat drumul la caldura in toamna asta la o casa din bca cu „termosistem” din polistiren in grosime de 15cm e plina de condens si o multime de zone reci din cauza termosistemului prost montat

BCA-ul este putin mai scump decat caramida, asta daca se compara varful gamelor celor 2 produse, ex ytong cu poroterm Winerberger, dar este ceva mai izolant are coeficentul de conductivitate mai mic si in plus stratul de mortar adeziv pentru ytong sau BCA este mai subtire si nu apar punti termice. Oricum trebuie insa si izolatie cu polistiren sau mai bine vata minerala daca va permiteti. eu construiesc cu BCA Ytong si izolat cu polistiren sau vata, inca nu m-am hotarat.

YTONG A+ DE 40 cm are rezistenta la transfer termic de 4.44 si NU NECESITA TERMOIZOLATIE.Atentie la termoizolarea stalpilor si placilor de beton.

Eu am construit casa in 2016 primavara cu bca ytong de 35 cm grosime n+f cu adeziv tot ytong in pat subtire,iar stalpi de la casa in nr de 10 imbracati cu bca de 10 cm ( in exterior bineinteles). Casa in prezent este in rosu inafara, iar in interior am tencuit cu tinci + lavabila la 3 camere in care locuim acum. La camerele tencuite si incalzite 20 g nu apare deloc condesul intre bca desi sunt date 2 maini de tinci de maxim 0,5 cm ( fara alta tencuiala). La mansarda sunt netencuite 2 camere si nelocuite , neincalzite deloc si am pus termometru acola sa vad temperatura. Cand afara erau -5 g acolo erau +9 g. Acoperisul e izolat cu vata isover 20 cm iar planseul de lemn tot cu 20 cm vata isover. Trageti singur concluzia cat e de eficint.

De preferinta , caramida cu goluri verticale , conteaza mult modul in care se realizeaza termosistemul in zonele cu pierderi de caldura majore , respectiv zona ferestrelor si a usilor . Este important ca si planseele extreme din anvelopa cladirii sa fie termoizolate corespunzator .

numai ca pretul ytong A+ este mai mare decat al ytong-ului izolat cu polistiren sau vata. rezistenta la transfer termic a polistirenului sdau vatei este oricu8m mai mare.

Calculele pentru casa se fac pentru minim 50 de ani.Un termositem cu polistiren incepe sa isi schimbe coeficientul de transfer termic dupa 4 ani iar dupa 15-17 ani nu mai izoleaza termic.IN GERMANIA cu cel mai performant si scump termosistem polistiren+tencuiala speciala si decorativa extra , termenul de viata este de „spre 25 ani”.Vata bazaltica isi pastreaza pe viata proprietatile izolante dar la cel mai mic accident sau imperfectiune de acoperire cu tencuiala si se umezeste, trbuie decupata si inlocuita toata suprafata umezita ,tencuita carpita etc..ytong A+ are lamda=0,09.Un perete exterior de 40 cm pentru zona CLUJ va avea R=o.4:0.09=4.44 , deci arhisuficient.NU uitati un geam cel mai performant care se si deschide(nu fix),are R =1-1.2

Blocul meu este din BCA, izolat cu polistiren in 2011, sunt debransat de la incalzirea centrala si doar cu tevile care trec prin apartament si pentru care platesc, am 22 C in perioadele cele mai reci. Nu am perete comun cu alt apartament decat in hol, un perete, precum si pardoseaua si plafonul. Medntionez ca vecinul de sub mine are centrala termica, insa este mai mult plecat in strainatate, mai ales iarna, asa ca nu am caldura de jos.
Daca se pune A40+ trebuie redimensionata fundatia si elevatia, consolele fiind duble ca grosime, ceea ce implica mai mult fier si beton, crescand costul.

Salutare!

Eu am construit casa din bca ytong bazic si am izolato pe exterior cu placi de multipor de 12,5 grosime.Va recomand si voua este de exceptie dtpdv.Sanatate

In Germania, tara friguroasa, casele construite cu Ytong, Caramida cu camere de aer sau pline cu lana, vata minerala, rumegus sau piatra vulcanica si groasa de minim 36 cm plus tencuiala de ambele parti nu se mai pune termosistem de polistiren. Este considerat scump si daunator deoarece nu mai respira peretii, nu mai are loc transferul de aer prin pereti si apare mucegaiul atat la interior cat si la exterior. La exterior se observa o culoare galben verzuie ca de Alge in porii polistirenului. Este mucegai imposibil de scos. Dupa max 25 de ani trebuie inlocuit cu costuri foarte mari, mai ales de reciclare, schela si materiale noi plus forta de munca. Singurul loc unde se pune termosistem solid e sub talpa casei de 10 cm si in jurul temeliei dr 12 cm dupa care se vine cu caramida de 36,5 cm fix deasupra izolatiei.

Pentru domnul Christian: am vazut ca ati scris despre existenta de caramida sau BCA cu goluri umplute cu vata minerala, lana, etc. Daca se izoleaza cu vata bazaltica nu este bine? Nu stiu la noi sa existe tipurile de caramida sau BCA de mai sus. Eu am izolat cu vata pe considerentul respiratiei peretilor de BCA, dar mai depinde si de tencuiala decorativa folosita care in acest caz trebuie sa fie silicatica sau silicon silicat, deoarece cu cea siliconica nu mai respira peretii, chiar daca nu sunt izolati cu polistiren. Avantajul vatei consta in combustia mai greoaie, izolarea fonica si respiratia peretilor, dar izolatia termica nu este superioara polistirenului. Dezavantajul polistirenului ar fi ca ar putea duce la cresterea umiditatii in casa, precum si la faptul ca se topeste imediat la foc. Astept pareri privind cele spuse de mine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *