Categorii
Intrebari de la cititori

Centrala pe lemne sau sobe? Consum, economie, investitie

Ce este recomandat pentru o casa noua cu 6 incaperi la tara? (3 camere, baie, bucatarie, hol) centrala pe lemne sau sobe in fiecare camera? E adevarat ca se economisesc multe lemne cu centrala in comparatie cu soba? De timp nu mai vorbesc pentru ca daca ai centrala faci doar un singur foc. Ca si investitie se pare ca doar cele 5-6 calorifere costa cat 3 sobe si apoi mai vine si pretul centralei termice. Mentionez ca deocamdata (poate multi ani) doar 2 camere vor fi locuite.


Intrebare de la Doru, pe adresa redactiei: Centrala pe lemne sau sobe? Consum, economie, investitie.

7 răspunsuri la “Centrala pe lemne sau sobe? Consum, economie, investitie”

Investitia pentru o CT pe lemne in conditiile expuse (6 camera) se situeaza undeva intre 5.000 – 7.000 Eu, depinzand de optiuni ( si pretentii !).
O central de 40 Kw ( cred ca aceasta putere va va fi necesara) pe lemne costa intre 1.500 – 2.700 Eu ( depinde de optiuni ), apoi metoda de incalzire unde va recomand – prin pardoseala, cel putin zonal, pufferul si manopera va creste substantial investitia.
Totusi, odata realizata, este cea mai ieftina metoda de incalzire , comparata cu: GPL, Electrica, Gaze, Peleti, Lemne. Daca o combinati si cu un system solar de preparare acm, atunci costurile de incalzire pe an la preturile actuale se vor situa in jur de 2.000 – 2.500 Lei

Eu spun ca cel mai bine este cu centrala termica pe lemne. In cele 6 camere sunt necesare 6 calorifere a caror valoare ajunge la maxim 1.500 lei, plus teava, fitinguri, o centrala de 35 Kw este suficienta. Ca si cost total ar ajunge undeva la aprox. 10.000 lei daca centrala nu este prea sofisticata. Eu am 13 calorifere, incalzesc in jur de 300 mp si am o centrala simpla Viadrus de 45 kw. Nu am nici un calorifer restrictionat, temperatura este constanta in tota casa si anual consum in jur de 13 mc lemn fag. Cele 3 sobe pe care doriti sa le puneti in camere, ajung la cel putin 6.000 lei (teracota, samota, usa de alimentare, mana de lucru) plus ca mai costa si cele 3 cosuri de fum.

dar nu uitati un amanunt . lemnul trebuie sa aiba cel putin doi ani .Nemtii taie lemnul si il lasa un am asa intreg in padure . Anul urmator se duce si-l face steri deja crapate si abia in anul urmator le aduce acasa pentru a le arde .
Nu respecti asta ,i-ti bati cuie-n bocanci singur .
pentru a elimina riscurile provocate de caderile de tensiune , varianta optima , gazeificarea s-au puffer-ul si faci focul doar cand esti acasa .

centrala intr-o soba de teracota, si cateva calorifere, cel mai economic mod de a incalzi confortabil o casa la tara. 0720424045

La soba trebuie sa pui mereu lemne pe foc, dar cu centrala scapi de grija asta. Legat de consumul de lemne va spun ca o centrala cu gazeificare consuma mai putin lemn pentru ca il arde aproape complet si veti vedea asta in cantitatea mica de cenusa rezultata. Eu am cazanul cu gazeificare Vitoligno 100 de la Viessmann de care sunt multumit. Are camera de incarcare mare si scot foarte putina cenusa.

Soba tata ca la centrala îți trebuie multe !!!! poti face soba între camere dacă ai posibilitatea ..

Cum zice si Munteanu maurice, cu soba intre camere e perfect 🙂 eu consum cam 2 butuci la zi crapati in patru dimensiune butuc minim 25 si maxim 32. De ce sa fac foc de dimineata pana seara cand il pot face atunci cand se raceste in camere? Iti cad ooo’le daca te imbraci cu o bluza prin casa sau faci putina miscare? La casa mereu ai ceva de facut.

Ca sa platesc luna de luna intre 800 si 1000 lei la gaz pai prefer sa tai/crap/ard lemne faci si sport 🙂 faza cu uscatu nu zic e ok dar nu trebuie neaparat 2 ani ci o vara e de ajuns dar evident daca vrei tine si 4 ani ca sa fi sigur ca sunt uscate:)) unii habar n-au sa faca focu si le ia 20 de minute sau ore in sir. Un pic de cap si vointa faci de toate.

Oricum lemnul e tot mai scump dar daca ai noroc sa prinzi ieftin sari nu te mai uita. Eu am dat pe 4.5 m cubi de mesteacan 920 de lei eu cred ca am prins bine la pretul asta. Ah mentionez nu cumpar niciodata la metru ster doar cub altfel sa si le bage in dos fiecare lacheu care crede ca prosteste pe unu si altu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *