Categorii
Intrebari de la cititori

Pot construi casa pe un teren de 7 m latime?

Buna ziua! Am un teren de 7 m latime si foarte lung (aprox 20 m). As vrea o casa (cu 1 etaj sau cu mansarda) pe lungime care sa nu depaseasca cei 7 m latime si care sa contina: bucatarie, living si dining, un dormitor mic si o baie de serviciu si eventual daca e posibil o camara la parter si sus 3 dormitoare, o baie si un dressing mic. Casa as vrea sa o plasez spre spatele terenului si sa aiba 2 intrari (fata si spate) deasupra intrarilor cate un balcon, iar la intrarea din fata o mica terasa. Casa sa aiba acoperisul in V.


Intrebare de la Gabriela, pe adresa redactiei: Pot construi casa pe un teren de 7 m latime?

3 răspunsuri la “Pot construi casa pe un teren de 7 m latime?”

Cel mai scurt răspuns este DA, însă trebuie ţinut cont de cîteva aspecte. Terenul „foarte lung” dacă este totuşi de numai 20 m, ar fi în acest caz o problemă destul de mare: considerînd deci suprafaţa terenului 140 mp şi un procet de ocupare a terenului (POT) de 35%, rezultă o suprafaţă construită a casei de 140×35/100 = 49 mp. Acest procent de ocupare al terenului (POT) depinde zona în care este amplasat terenul, conform Planului Urbanistic General (PUG) al localităţii. Am considerat o valoare POT=35% ca orientativă, procentul poate fi mai mare (avantaj) sau mai mic, în acest caz fiind un mare dezavantaj.
Este esenţial dacă se doreşte acces cu maşina în partea din spate a casei, dacă se doreşte garaj (la parter, sau chiar în faţa casei), sau doar loc de parcat maşina, ar mai fi important dacă există construcţii în vecinătate (pentru a evita umbririle nedorite) şi de asemenea orientarea terenului (pentru amplasarea optimă a ferestrelor).

Da… mai este si problema cu casele vecine, care si ele sunt inalte , iar eu nu prea as avea cum sa pun geamuri pe lateral, masina o pot tine si la intrare. … As mai avea o varianta dar in forma de L (cu capul in jos) in spatele curtii fiind mai lat (18 m x 6 m ) apoi continuandu-se inspre poarta cu aprox (20m x 7 m) nu stiu daca am explicat corect , dar avand in vedere ca pe margini e nevoie de un metru pentru geamuri.. ar ramane 5… 6 m pentru casa, si daca mai vreau si balcon iarasi apare problema cu vecinii

Am încercat o varianta de căsuţă, şi dacă îmi este permis, aceasta ar fi https://drive.google.com/open?id=0BzskXVimj8gtV0xtTXBWeXJ3ODA

Am considerat lăţimea casei chiar de 7,00m, dar trebuie luată în considerare şi termoizolarea, de asemenea streaşina acoperişului. Am reuşit totuşi 3 dormitoare la mansardă, chiar dacă şi la parter se doreşte încă un dormitor. Suprafaţa construită ar fi de 55,60mp dar trebuie avut în vedere valoarea POT. Considerînd o îngustare a trenului asa după cum aţi menţionat, posibil ca suprafaţa terenului să fie 121mp, deci mai dezavantajos. Soluţia constructivă se poate discuta numai pe baza unei schiţe cît mai exacte a terenului şi cu o eventuală renunţare a unui dormitor la mansardă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *