Categorii
Intrebari de la cititori

Pot ridica etaj din lemn peste casa din pamant si paie?

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Cum fac sa construiesc un etaj, din lemn si Osb, peste o casa facuta din pamant si paie?


Casa e construita in 1994, si as dori sa-i ridic un etaj deasupra, si apoi acoperisul. Nu vreau sa torn beton, eu m-am gandit sa scot tot lutul de pe tavan si sa pun vata de sticla, iar deasupra placi osb. Si in loc de pereti de bca, sa folosesc structura de lemn si placi osb. Chestia e ca nu stiu daca poate sustine casa greutatea lemnului, pentru ca din ce mi-au spus parintii, casa nu are fundatie de beton, nu are nici un fel de fundatie de altfel. Pot intari peretii originali cu tencuiala de ciment? Sau ce altceva pot sa fac? Imi puteti da niste sfaturi? Si de asemenea, imi puteti explica cum socotesc marimea acoperisului? Nu am nici idee de cum trebuie socotit. Mentionez ca suprafata casei e de 42 m2, suprafata locuibila. Multumesc anticipat.

Intrebare de la Daniela, pe adresa redactiei: Pot ridica etaj din lemn peste casa din pamant si paie?

3 răspunsuri la “Pot ridica etaj din lemn peste casa din pamant si paie?”

Bună. Fără consolidare nu poti pune etaj. Trebuie verificată daca are la colturi stâlpi de lemn actuala constructie. In legătură cu calculul acoperișului depinde de unghiuri din zona dv ce panta are acoperisurile in zonă

Daca nu are fundatie sa fiti fericit daca peretii casei nu au crapaturi, deformari sau sunt strambi. Eventual transformati actualul pod in mansarda. S-ar mai putea face subfundatie dcin beton, dar tot nu cred ca ar garanta nici un proiectant ca va rezista. Discutati mai bine cu un arhitect care va avea si pe cineva care sa faca studiul de rezistenta. Dupa cate stiu eu, nu se mai elibereaza proiecte pentru case din paianta. Stiu pe cineva care a luat niste foste grajduri CAP care aratau bine desi erau din caramizi din pamant, insa nu a putut obtine nici un proiect de renovare sau autorizatie in acest sens, fiind nevoit sa le demoleze. Sustin inca odata ca puteti fi fericit daca tansformati podul actual in mansarda.

BUNA ZIUA,
Investitia , depinde de intentia de folosire a contructiei. Adica daca vreti sa locuiti acolo , sau o folositi ,doar ca o casa de vacanta!In principiu , cea mai simpla si ieftina solutie este executarea in regie proprie a unor stalpi de beton armat (25X25 cm ,cu 4 fire de fier beton de 12 mm si etrierele de 4,0mm ,la distantele necesare.), la colturile celor mai mari camere , care sa vizeze si colturile constructiei, continuata cu o centura de rigidizare ,tot armata, la partea superioara. Despre aceasta lucrare nu va stie nici ” vantu si nici pamantul!” Pe aceasta structura se va sprjini PODUL care poate fi amenajat oricum. Pentru aceasta lucrare aveti nevoie de un aviz dela primarie( prin cerere se stipuleaza ( REFACERE POD) ,cu costuri minime.Veti putea continua lucrarea printr-o consolidare exterioara a temeliei cu beton care poate fi armat doar cu ” plasa de buzau,” la dimensiunile potrivite! Pentru fatada exterioara se poate folosi doar o plasa de buzau de 4 mm, si eventual rabitz care se incarca cu mortar de fatada.Intre plasa de buzau si vechiul perete se plaseaza polistiren de 3-5 cm, dupa caz. In acest fel nu veti mai avea niciodata probleme cu crapaturi vizibile din exterior! In plus veti avea si o izlatie f, buna.La temelie este necesara turnarea unei sape,late, de min,80 de cm pentru a evita intrarea apei la temelie.Pentru aceste ultime lucrari nu aveti nevoie de autorizatie!Succes!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *