Categorii
Intrebari de la cititori

Problema puffer, creste presiunea in instalatie

Va rog sa ma anutati si pe mine in rezolvarea acestei probleme. Am montat un puffer de 1000 l la o centrala viadrus 35 kw. Am facut legaturile in felul urmator. Returul din centrala legat jos de tot iar turul sus de tot, nu deasupra pufferului, acolo am pus o supapa de siguranta si un aerisitor.


La fel am legat si turul si returul la calorifere pe cealalta parte a pufferului. Probelma mea este ca presiunea in centrala creste foarte mult si foarte repede, adica de la 1,5 bari la 2,9 bari cum ajunge apa in centrala la 70 grade. Pe returul din centrala am montat un vas de expansiune de 35 l iar pe returul pufferului care duce la calorifere am montat un vas de expansiune de 100 l. Initial cel de 35 l se umplea cu apa dar tot crestea presiunea in centrala iar cel legat de puffer nu avea deloc apa in el, asa ca m-am decis sa le schimb intre ele. Am pus cel de 100 l pe returul din centrala si cel de 35 l pe puffer insa acum creste si mai repede presiunea in centrala si scade doar daca dau drumul la apa din puffer.

Vasul de expansiune de 100 l e montat cam la 1 m deasupra centralei dar nu inteleg de ce nu primeste apa. Acesta este nou si are aer, am verificat acest lucru. Am aerisit toata instalatia, am curatat filtrele y dar degeaba, presiunea creste foarte repede. Presiunea in puffer sta la 2 bari. Va rog mult sa ma ajutati ca nu stiu ce sa mai fac!

Intrebare de la Silviu, pe adresa redactiei: Problema puffer, creste presiunea in instalatie.

9 răspunsuri la “Problema puffer, creste presiunea in instalatie”

buna ziua
vasul de expansiune nu are voie sa ia apa,vine sau trebuie incarcat cu aer la 1,5Bari nu inteleg de ce 2 vase? nu este o singura instalatie?presiunea creste in raport cu cresterea temperaturii,se pare ca pt volumul total de apa din instalatia dv vasul de expansiune este subdimensionat,puferul este montat ca o butelie de egalizare aveti supape de sens ca sa nu se amestece circuitele? temperatura creste repede,presupun ca aveti o vana cu trei cai pt protectia cazanului la condens care deschide doar cind cazanul ajunge la o temperatura setata 70G presupun in cazul dv

Buna seara

Din ce spuneti dv.se pare ca instalatia este realizata corect.Vasul de expansiune este corect dimensionat daca are 10 % din volumul total de apa din instalatie.Dv. aveti 1000 de litri in puffer,50 litri in cazan si probabil 200 litri in calorifere,deci vasele de expansiune ar trebui sa preia toata dilatatia si presiunea nu ar trebui sa creasca mai mult de 0,2-0,3 bari.
Nu trebuie sa va faceti griji daca presiunea creste la 2,9 bari,instalatia nu se deterioreaza.Singurul inconvenient ar fi ,daca se deschide supapa de siguranta si curge putina apa afara din instalatie.Aceasta supapa se deschibe in jurul valorii de 3 bari.
Pentru a rezolva problema dv. trebuie in primul rand sa verificati presiunea de aer din cele doua vase de expansiune cu un manometru(se poate folosi si un pistol de umflat rotile de la masina) de aer.Preferabil ar fi sa efectuati masuratoarea cand apa este rece.
Ar trebui sa aveti in jur de 1,5 bari daca vasul de expansiune este OK.La dv. vasul de 35 litri probabil are o presiune mult mai mica sau are membrana deteriorata ,adica sparta si are doar apa in el.Este posibil ca vasul de 100 litri sa aiba o presiune mai mare de 2.9 bari si sa nu primeasca apa deloc.
Este posibil sa mai existe supape de sens, robineti,vane de amestec care sant pozitionate defectuos.

Valentin

Dacă presiunea în puffer este 2 bar, este şi normal ca la 70 grade să crească la 2,9.
Nu trebuie două vase de expansiune pentru că pufferul este vas tampon aşa cum l-ai montat tu.
Obligatoriu trebuie montate supape de sens între centrală şi puffer.
Presiunea din puffer este trebuie să fie aceeaşi cu cea din centrală şi calorifere.

Buna seara!
Am umblat putin la instalatie deoarece imi pica undeva apa atunci cand se incalzea instalatia,insa tot intra multa apa in vasul de expansiune de 35 l montat imediat dupa centrala pe retur.Am un termomanometru montat in centrala viadrus si unul imediat pe tur la o distanta de 20 cm.Cel montat in centrala imi arata cu 0,5 bari mai mult decat cel montat pe tur care imi arata aceeasi presiune ca si cele montate pe puffer si anume 2 bari cand apa are in jur de 80 grade.Este presiunea mai mare in centrala datorita caldurii sau este defect termomanometrul ?Ar fi mai indicat sa pun un vas de expansiune de 50 l pe returul centralei de 35 kw pe langa cel de 100 l montat pe returul puffer-calorifere? Cum imi dau seama daca termoventilul este blocat,am suflat pe el si trece aer forte putin dar cred ca este normal,acesta deschizandu-se total cand ajunge apa pe retur la 60 de grade.Multumesc mult pentru pareri!

ai rezolvat pana la urma cu presiunea…tot timpul presiunea din manomentrul centralei va fi mai mare decat arata in puffer pentru ca centrala este mai jos si pufferul de 1000l are 2 metri inaltime si apasa coloana de apa pe centrala…din acest motiv indica diferit…eu eu am o problema asemanatoare, intrebarea mea este: de unde sti tu ca nu intra apa deloc in vasul de 100 litri ?…poate intra…scoate din apa pana cand presiunea sta la 0.1, 0.2 bari la puffer…ca din moment ce in puffer ai presiune centrala e plina cu apa…incearca sa vezi la cat creste cand apa este calda…si eventual mai completeaza daca este sub 0.5 cand apa are 70 sau peste !!!

Am o centrala viadrus de 40 kw si puffer de 800 litri.cand ajung cu cazanul in 80 grade în puffer sunt 65 grade imi creste presiunea in centrala aproape de 3 bari. Vasul de expansiune are 50 litri si a avut inițial 2.5 bari am scos aer până la 1.5 bari .Am aerisire caloriferele.spre dimineata imi scade presiunea la 0 si in puffer ai in centrala.ce este de facut.o aduc la 1.2 băgand apa in instalație si tot asa.ce fac?

Am o centrală 67 fontă și puffer 1000 litri. Ridică presiunea in puffer la 3 Bari. vasul de expansiune are 35 litri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *