Categorii
Intrebari de la cititori

Se mai poate construi in regie proprie o casa?

Salut. Doresc sa construiesc o casa parter de 150 mp. Este adevarat ca nu se mai poate construi casa in regie proprie? Este neaparat nevoie de constructor?


Intrebare de la Alex, pe adresa redactiei: Se mai poate construi in regie proprie o casa?

20 de răspunsuri la “Se mai poate construi in regie proprie o casa?”

depinde de relatia pe care o ai cu cei de la primarie…cu diriginte sau fara…in zona mea ( la cativa km de buc) din 50 de case construite (in 2016) ….10% au si semnatura unui diriginte la final (de obicei cele care sunt in ansambluri )….
legea zice asa

Persoanele care vor sa construiasca locuinte — sau sa le modifice, modernizeze, repare, consolideze — trebuie sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrarilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Pana ieri, actul normativ prevedea ca, in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, erau exceptate de aceste reguli locuintele cu parter si parter plus un etaj, precum si anexele gospodaresti.
Aceasta exceptie a fost eliminata, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie si care se aplica efectiv de astazi.(31 August 2015)

Concret, si cei care construiesc case la tara — sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente — sunt obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati,

Referitor la constructie regie proprie.Daca e vorba de diriginte de santier te sfatuiesc sa angajezi unul dar nu permanent,altfel ai ocazia sa plingi cu vorbe mai ales ca inteleg ca nu sunteti de specialitate.Un diriginte profesionist verifica dupa fiecare etapa si nu vei avea probleme.Chiar in regie proprie atentie la contract plateste dupa fiecare etapa incheiata si confirmata de dirigintesa nu te alegi cu o constructie de proasta calitate sau daca dai bani inainte sa umbli dupa bani prin procese.

Buna Alex ,daca doresti sa construiesti angajazati diriginte de santier si incheie un conteract cu el ca si cu constructorul ,,Dirigintele este obligat sa urmareasca fiiecare etapa a lucrari ,atat dirigintele cat si RTE ( responsabil tehnic executant ) care are obligatia sa il angajeze executantul ,,inelegera fa-o inainte si pe suma fixa pana la final cand dirigintele are obligatia sa incheie cartea constructiiei care o predai la primaria de care aparti .

Un raspuns clar: da se poate construi in regie proprie.dirigintele si verificatorul iti trebuie in ambele situatii(regie proprie sau firma) doar ca atunci cand construiesti cu firma se ocupa firma de aspectele astea.

Buna Alex,
Dirigintele de santier este necesar pentru binele beneficiarului case . De fapt dirigintele este „reprezentantul” beneficiarului in toate problemele tehnice care apar in diferite faze ale executiei unui imobil. Proiectantul face un proiect in cele mai multe cazuri la nivel PE adica Proiect de Executie. Dar un proiect complet ar trebui facut la faza DE adica Detalii de Executie. Dar al doilea tip de proiect presupune munca mai multa din partea proiectantului plus participarea la proiect a unor persoane de mai multe specialitati – Arhitect, geolog, ing. proiectant rezistenta, ing. proiectant instalatii, ing. proiectant electrice curenti slabi, etc.etc. functie de anvergura lucrarii si de pretentiile beneficiarului.
Dar noi beneficiarii pe sistemul romanesc ne gandim in primul rand la bani si atunci ne ducem la un Arhitect, ii cerem un proiect pe care il face un ajutor al arhitectului ( de cele mai multe ori o persoana cu o pregatire medie) si cu asta fugim la primarie sa cerem Autorizatia de Constructie.
Dupa ce am obtinut avizele cautam cel mai ieftin constructor, ne bucuram ca ne cere un pret de 3 lei si apoi ne lasam pe mainile lui. De cele mai multe ori beneficiarul face cele mai mari gresel:
– Accepta ca sapaturile la fundatie sa fie facute manual .
– Se intelege sa faca constructorul aprovizionarea cu materiale.
– Accepta ca betoanele si sapele sa fie facute de constructor pe santier.

Apoi incep problemele pentru ca, dl constructor care s-a prins ca nu avem habar de ceea ce inseamna o constructie si in acelasi timp vazand ca proiectul nu are acele detalii care il obliga sa faca lucrarea intr-un anumit mod, incepe sa traga de timp, sa incarce nejustificat pretul de aprovizionare a materialelor, sa doseasca materialele care au fost aprovizionate pe motiv ca s-au consumat.

Un Diriginte de santier va poate feri partial de aceste probleme deoarece dirigintele este o persoana care cunoaste perfect fazele unei lucrarii, stie sa citeasca un plan, stie ce este aceea lucrari ascunse si parerea lui in diversele faze de executie a unei constructii sunt necesare, importante si obligatorii.

Bună ziua,
Este o diferență de pret si calitate intre o firmă care lucrează cu muncitori calificați si o echipă de meseriași buni la toate. Mai este si premiza unei garanții de lucrare oferite de o societate serioasă de construcții.

Dar, există totuși un dar, există și societăți de construcții neserioase si echipe de profesioniști în domeniul construcțiilor.
Acum, depinde de noroc. Dar daca nu ai toate actele si aprobarile în ordine, la un control sunteți apt de amenzi, iar acestea sunt mari.

Da se poate, dar cei care lucreaza la constructia casei, trebuie sa dovedeasca faptul ca vor locui in acea casa, altfel executarea lucrarilor cu muncitori in regie proprie fara o forma legala este incriminat de lege.

Se mai poate dupa septembrie 2017? Din cate am inteles este o hotarare de guvern care nu mai da voie sa construiesti in regie proprie?!

Buna ziua.Va rog sa ma informati daca in anul 2018 se mai constrieste in regie proprie.Vreau sa fac o casuta de 72 mp pe structura de lemn.

Multumesc

Buna ziua.Ma ajuta cineva cu un sfat cum se se procedeaza ca sa pot construi o casa pe structura de lemn in Regie Proprie.

Multumesc mult

Buna ziua .construesc case la rosu la chie cu materialele mele pentru mai multe informatii sunati Va rog la nr 0725042108

Buna ziua.La primarie au spus ca nu se mai construieste in Regie proprie cum pot proceda.

Multumesc

BUNA ZIUA
Contactati un arhitect din zona unde doriti sa construiti,sau o firma de constructi care se ocupa cu proiectarea si executia.Pt proiectare-executie-costuri-renovari , case-vile-pensiuni-ap-etc , la rosu sau la cheie , cu materialele noastre sau ale clientului , contactati-ne pe e-mail vilmacomp1969@yahoo.com sau tel 0724156676
STIMA

Vreau Sà Construiesc o Casà cu constructie ìn Pod cu Mansardà pe o Suprafatà de115 m2 la Parter + Mansardà ìn Pod Ìn Zona Ruralà Sing De Mures Jud Mures! Và Rog sà mi scrieti dacà pot sà Construiesc Pe Cont Propriu Fàrà Firmà Si Fàrà Diriginte De Santier??? Và multumesc Cu Stimà

Buna ziua.construiesc case la rosu .la cheie cu materialele mele .pentru mai multe informati sunati la nr 0737148926.

Buna ziua! Voiam sa stiu, din experienta fiecaruia, daca a fost nevoie de RTE obligatoriu si, daca nu, ce documente trebuie intocmite? Gen carte tehnica…… Daca nu trebuie neaparat RTE, cartea o poate semna constructorul, proiectantul si beneficiarul sau e destul referatul dirigintelui si proiectantului la receptie? Multumesc!

Foarte interesante si utile discutiile.DIRIGINTE DE SANTIER PRETURI ONORABILE TEL 0761693076

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *