Categorii
Intrebari de la cititori

Creste consumul daca centrala este supradimensionata?

Am o casa de circa 400 mc si am montat o centrala Viadrus de 50 kw cu 13 calorifere. Intreb daca nu este prea mare centrala. Ce se intampla daca este prea mare? Nu creste consumul de lemne? Cine ma poate edifica, mie mi se pare consumul mare cu o autonomie de 8-9 ore.


Intrebare de la Ghita, pe adresa redactiei: Creste consumul daca centrala este supradimensionata?

3 răspunsuri la “Creste consumul daca centrala este supradimensionata?”

buna ziua
-ce inseamna 13 radiatoare ca putere insumata?
-ce inseamna consum mare in kg/o incarcare?

In primul rand daca CTul este supradimensionat nu se justifica investitia, in al doilea rand, evident consumul poate creste datorita parametrilor mai mari de functionare ( volum de agent termic mai mare, pierderi, etc ). Totusi trebuie sa retineti ca odata ajunsa la regimul optim de functionare , consumul depinde de schimbul de temperatura ( calorifere) dar si de pierderi. Intr-adevar la 400 mc -volum, 50kw este cam mult. Aveti montat PUFFER , daca nu ar fi o solutie de reducere a consumului centralei.

Nu sunt specialist dar autonomia dvs mie personal mi se pare buna in comparatie cu persoanele detinatoare pe care le cunosc si au calorifere pe jumatate din cite aveti dvs si centrale mai mici desigur majoritatea au autonomie cam 4 ore. pe lemne .
Daca ar fi prea mare as vedea si un avantaj. Autonomia mare . Nu trebuie sa stai noaptea fochist pt ca o centrala mai mica desigur arde mai putin si cred ca nimeni nu doreste pe la 4 dimineata sa stea pe la centrala.
Al dracului viadrus e pacatos la gudron in sensul ca e greu de curatat avind striatiuni si clapeta tiraj am impresia ca din fabrica nu e prea reusita
Daca aveti by pass sa nu intre apa mai rece pe retur de 60 si sa aveti temp lucru 80 reduceti gudronul.
Daca gudronul e fff mult din cauza supradimensionarii solutia ar fi pufferul centrala va merge full si gudronul ar fi inexistent s-ar economisi si lemne ar creste si autonomia.
Daca nu aveti robineti cu termostat montati la 80 la suta din calorifere si va mai creste autonomia chiar daca va depune si ceva gudron datorita supradimensionarii si inchiderii automate a robinetilor .
Eu am intre 8 si 10 ore autonomie la minus 2 grade 7 calorifere si am robineti cu termostat la centrala otel 37 kw eco si bag pe jumatate lemn cit bagati dvs asa cu aproximatie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *