Categorii
Utile

8 trucuri utile care iti vor scadea factura de incalzire in lunile de iarna

1-folia de aluminiu montata pe peretele din spatele caloriferuluiIncalzirea casei pe timpul iernii ne aduce lunar facturi dolofane de intretinere, iar acestea ne obliga sa strangem cureaua in asteptarea primaverii. Practic, valoarea facturii de incalzire creste direct proportional cu temperatura din interiorul casei.


Se pare insa ca exista o serie de trucuri la care putem apela pentru a mentine temperatura ambientala in parametri optimi si in acelasi timp sa tinem in frau sumele inregistrate pe facturile lunare de incalzire. Mai jos, gasesti 8 astfel de trucuri utile care te vor ajuta sa treci cu bine de aceasta iarna lunga.

1. Folia de aluminiu

Avand in vedere ca toate caloriferele sunt pozitionate pe peretii ce comunica direct cu exteriorul, o parte din caldura emanata de acestea este neutralizata chiar de raceala peretilor cu pricina. Cu alte cuvinte, desi nu putem observa acest lucru cu ochiul liber, zilnic, inregistram pierderi la consumul termic, iar de aici cresteri la factura de intretinere.

Pentru a diminua pierderile respective trebuie aplicata o folie de aluminiu pe peretele din spatele caloriferului. Indicat este ca suprafata acoperita cu folie sa o depaseasca putin pe cea ocupata de fiecare calorifer in parte. Folia va reflecta caldura degajata de radiatoare spre interior si in acest fel putem obtine o crestere cu pana la 2-3 grade a temperaturii ambientale.

2. Calorifere neingradite

Continuand ideea anterioara, pentru a veni in ajutorul caloriferelor, se recomanda ca pe intreaga durata a sezonului rece sa ne asiguram ca acestea nu sunt obturate de nicio piesa de mobilier. Drept urmare, trebuie sa ne ingrijim ca radiatoarele pot degaja nestingherite caldura, chiar daca acest lucru presupune o reconfigurare a decorului.

Piesele voluminoase isi pot dovedi utilitatea in lunile de iarna mai ales daca le vom aseza de-a lungul peretilor exteriori, deoarece vor actiona ca niste paravane impotriva frigului.

3. Pernute decorative impotriva frigului

Frigul se poate strecura in casa prin cele mai neinsemnate crapaturi, iar una dintre preferatele lui cai de acces este golul de sub usa de intrare. Cea mai simpla solutie o reprezinta pernutele de forma tubulara, special concepute pentru rezolvarea acestei probleme. Aceleasi pernute pot fi asezate si pe pervaz sau intre ochiurile ferestrelor, daca acestea au inca tamplarie veche din lemn.

4. Un grad in plus cu ajutorul covorului

Da, se pare ca putem castiga pana la un grad in plus daca vom acoperi pardoselile din casa cu covoare groase, cu fir lung. Acest truc este util mai ales in camerele copiilor care, asa cum stim cu totii, obisnuiesc sa-si petreaca cea mai mare parte a timpului liber jucandu-se pe podea.

5. Gura de aerisire

Desi utile pentru aerisirea bailor si bucatariilor din apartamentele de bloc, gurile de aerisire prezinta si dezavantajul ca permit patrunderea aerului rece in interiorul locuintelor. Prin acoperirea orificiilor acestora putem obtine o crestere de pana la 0,5-1 grade in interiorul incaperilor prevazute cu acest tip de ventilatie.

6. Cuptorul din bucatarie

E bine sa profitam de fiecare ocazie in care folosim cuptorul din bucatarie pentru a prepara diverse delicii pentru cei dragi. Trebuie doar sa nu uitam sa lasam deschisa usa cuptorului atunci cand avem mancarea gata si el este inca fierbinte. Caldura acumulata in interiorul acestuia va fi degajata in interiorul bucatariei si in acest fel aerul va deveni mai cald.

7. Folosirea corecta a draperiilor pe timp de iarna

Chiar si iarna se intampla sa avem parte de zile insorite in care e pacat sa nu profitam de ocazia de a salta putin temperatura din termometre. Este suficient ca in aceste zile sa deschidem cat mai larg draperiile pentru a-i permite soarelui sa invadeze casa prin ferestre si sa o incalzeasca. In schimb seara, imediat dupa apusul soarelui, ferestrele nu fac decat sa piarda caldura. Prin urmare, e bine sa ne asiguram ca pe timpul noptii toate draperiile vor fi bine inchise pana a doua zi.

Ideal ar fi sa avem cate un set de draperii de iarna, confectionate din stofa densa, eventual chiar dublata cu un strat termoizolant, pentru fiecare fereastra in parte. In acest fel putem mentine o temperatura mai placuta in interiorul casei pe durata sezonului rece.

8. Lumanari parfumate

Si nu in ultimul rand, daca obisnuim sa folosim lumanari parfumate pentru inmiresmarea aerului, e bine sa profitam de fiecare ocazie in care le aprindem si sa le folosim si pentru a adauga cateva grade in termometre. Pentru a face acest lucru trebuie sa ridicam o mica constructie din cateva placi de gresie / faianta distribuite sub forma a doua mici coloane, deasupra carora vom aseza cu gura in jos un ghiveci ceramic. Lumanarile aprinse trebuie asezate cu flacara indreptata spre interiorul ghiveciului. Acesta se va incalzi si va degaja caldura chiar in timp ce lumanarile iti parfumeaza casa.

Srusa foto: Tak prosto

2 răspunsuri la “8 trucuri utile care iti vor scadea factura de incalzire in lunile de iarna”

Sunt de acord cu o parte din cele de mai sus.
Blocarea aerisirilor nu este recomandata , centrala termică , aragazul, chiar și plămânii tai au nevoie de oxigen/aer proaspăt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *