Buna ziua, am o intrebare. Mi-am cumparat o casa batraneasca la tara si as vrea sa o demolez si sa-mi construiesc alta tot pe acealasi loc. Ce acte mi-ar trebui si cat m-ar costa? Multumesc.
Intrebare de la Ionut, pe adresa redactiei: Acte necesare pentru demolare casa si costuri.
23 de răspunsuri la “Acte necesare pentru demolare casa si costuri”
Va trebui sa mergeti la primarie pt a solicita autorizatia de demolare care va fi insotita de un proiect de demolare care costa 100 Euro de corp de cladire.
Dupa eliberarea autorizatiei va trebui sa contactati pe cineva care are utilaje (buldoexcavator, masini transport). O masina de moloz de carat este de regula tot 100 euro/bucata depinde de distanta dintre locul demolarii si groapa de gunoi, buldo este 100 lei/ora. Sfatul este sa demolati manual partile lemnoase (acoperisul, grinzile, etc) pt a ramane moloz curat de carat la groapa de gunoi. Succes
Buna ziua,cereti un Certificat de Urbanism,de la Primarie,cu mentiunea demolare.Probabil va trebuie expertiza tehnica pentru demolare in jur de 100 eur,apoi un proiect cu plansele relevate semnate de un inginer. Avizele necesare le aveti trecute in Certificatul de Urbanism. Dupa toate astea se va emite autorizatia de demolare. Spor la treaba! proiectarecivila@yahoo.com 0736622313
SC.Lazar Total Constructii
PRESTEAZA SERVICII DE DEMOLARI case-vile-cladiri de orice marime, manual cu recuperare de materiale sau mecanic, numai in Bucuresti si Ilfov, transport moluz rezultat din demolare pentru detalii va rugam sa trimiteti schita cladirii sau foto locatie pentru alte detalii 0766.813.228
Cu respect,
Mihai Lazar
NIMIC MAI FALS , AVETI NEVOIE DE 1000 DE HARTII !!! si cel putin 1000 euro , daca mergeti la primarie sa solicitati certificaltul de urbanism veti sta la cozi ore in sir , veti da de o functionara care refuza sa va dea detalii si va va trimite la un arhitect , arhitectul (500Euro pe putin) va va cere de la OCPI planuri stereo 70 , 500, 2000 pentru care veti astepta 1-2 saptamani lejer cost undeva la 150-200 lei , expertiza geo (analiza materialului din care e facuta casa) – cost vreo 250euro , cadastru cu masuratori la calcanele vecinilor releveu etc – minim 3-400 euro daca nu aveti , pentru certificatul de urbanism care costa 4-6 lei taxa la primarie arhitectul va va solicita 160 lei pentru intermediere , pe langa toate mai sus mentionate primaria va va solicita in mod ILEGAL contract obligatoriu de salubritate cu POLARIS care este un PRIVAT , repet NIMENI NU VA POATE OBLIGA SA INCHEIATI CONTRACT CU UN PRIVAT ,dar fara contract POLARIS de aproximativ 300Euro (taxa de smekerie) bani pentru care ei nu fac nimic , plus 130 lei / tona , cubajut fiind calculat de arhitect , plus taxa SPIT de 4 lei pe tona , toate adunate dureaza minim 6-8 luni pe mine aproape m-a prins iarna pe langa toate cheltuielile enumerate mai trebuie sa platesc si firma de demolare…..
unde gasesc o firma serioasa care sa se ocupe de o autorizatie demolare?
Multumesc!
BUNA ZIUA
Pt executie-costuri-renovari-proiectare , case-vile-pensiuni-apartamente-etc , la rosu sau la cheie , cu materialele noastre sau ale proprietarului , contactati-ne pe e-mail vilmacomp1969@yahoo.com sau tel 0724156676 Prezentam lucrari executate sau in curs de executie.Unde este casa?
STIMA
Buna ziua. Am o casa veche in Bucuresti in sectorul 1, terenul cu tot cu casa are 178mp…casa este foarte veche, nici macar fundatie nu are, va rog daca exista cineva sa ma ajute cu un sfat…cu orice…daca pot face ceva sa pot face alta in loc ? Am inteles ca exista o lege in care daca ai sub 200mp in Bucuresti nu pot lua autorizatie decat de consolidare…dar ce sa conaolidez ? Daca eu nici fundatie nu am.acolo si dau cu capul in tavan cand intru in casa….ajutor !
Salut cu respect . Daca poate cineva sa imi spuna ,. Pentru demolare-desfiintare casa da ce trebuie platit si Inspectoratul de stat in constructi , si care este rolul inspectoratului in asemenea situatii !! Multumesc
La ISC se platesc doua taxe.
1. Cota 1%
2. Cota 0.25%
Atentie! Inainte cu minim 10 zile de inceperea lucrarilor, intre timp sa fie finalizat proiectul si respectiv autorizatia de la Urbanism.
Cotele de x% din valoarea declarata estimativ de cei de la Urbanism ; 44.717,00 in cazul meu.
La final se mai plateste inca o data Cota 0.25% si apoi se asteapta cam o luna dupa o adeverinta cu maximum 6 randuri scrise.
PS. Timp alocat demolarii legal! 6 luni! Aici ma refer fara cunostinte. Fara pile. Fara spaga. Totul perfect legal si la termen. Experienta proprie!
Iubim Romania!
Cat mar costa sa demolez o casa veche 76mp și ce acte îmi trebuie mulțumesc
Buna ziua.
Pentru toate informatiile:
-sugestii, mentenanta, solutii tehnice si arhitecturale;
-expertiza tehnica;
-demolare;
Noi va stam la dispozitie.
Cu respect si stima,
Echipa Casatamultvisata Empire Building
Telefoane:
0742 756576 0787 393503
E-mail:
casatamultvisata@yahoo.com
office@casatamultvisata.ro
ceb.office@yahoo.com
BUNA ZIUA
Pt renovari demolari contactati-ne pe e-mail vilmacomp1969@yahoo.com sau tel 0724156676
STIMA
DECI: o casa SUB 200 m2 NU se poate demola in BUCURESTI? DE CE? Ce-i aia? Si daca terenul e mai mare si omul vrea sa construiasca o casa mai mare NU se poate? As vrea o lamurire.
„Andrei spune:….
25 ianuarie 2019 la 2:27 am”
La ISC se plătesc două taxe:
1. Cota 0,1% (nu 1%) – conform art. 30 al Legii nr. 50/1991 (republicată)(actualizată), în calitatea dvs. de investitor la obiectivul pentru care aţi obţinut Autorizaţie de construire, la valoarea declarată la autorizare aveţi obligaţia de a vira in contul I.S.C. suma de 0,1 % din valoarea lucrărilor autorizate, reprezentând cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea lucrărilor de construcţii, odată cu transmiterea înştiinţării privind data începerii lucrărilor.
În ceea ce privește valoarea lucrărilor autorizate, (conform formularului F8: Cerere pt. emiterea AC/AD – vezi ORDINUL Nr. 839 din 12 octombrie 2009, Anexa I – Formulare), la precizări apare:
– la pct. 5): Valoarea lucrărilor se declară de către solicitant şi se stabileşte, după caz, în funcţie de:
– suprafaţa construită desfăşurată a construcţiilor; ori
– valoarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente (C+I), din devizul general al investiţiei.
2. Cota 0.25%: De asemenea aveţi obligaţia de a vira în acelaşi cont cota de 0,5 % fără TVA din valoarea lucrărilor autorizate, în conformitate cu prevederile art. 43 din L. 10/1995 (republicată)(actualizată).
Suma echivalentă cotei de 0,5% prevăzută la alin. (1) se determină şi se virează către Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. astfel:
a) 50% din suma echivalentă cotei de 0,5%, (adică 0,25%), aplicate valorii lucrărilor autorizate se virează, de către investitori sau proprietari, la data transmiterii la Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. a înştiinţării privind data începerii lucrărilor autorizate, astfel cum este prevăzut în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) suma rezultată ca diferenţă între suma echivalentă cotei de 0,5% aplicate valorii finale, fără TVA, a lucrărilor executate şi suma virată potrivit prevederilor lit. a), precum şi orice sume aferente cotelor legale achitate anterior se virează de către investitori sau proprietari până la data semnării procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.
Valoarea finală: valoarea declarată care nu poate fi mai mică decît valoarea impozabilă.
Deci, odată cu anunțarea terminării lucrărilor autorizate, primăria emitentă a AC/AD va elibera o adeverință privind valoarea finală impozabilă a construcției, în baza căreia vor fi regularizate taxele către ISC și către primărie.
„Atentie! Inainte cu minim 10 zile de inceperea lucrarilor, intre timp sa fie finalizat proiectul si respectiv autorizatia de la Urbanism.”
ORDINUL Nr. 839 din 12 octombrie 2009 la art. 76 – Operaţiuni privind obligaţiile investitorilor/beneficiarilor faţă de autorităţi:
(1) După obţinerea autorizaţiei de construire/desfiinţare, în vederea executării lucrărilor, investitorul/beneficiarul are obligaţia de a realiza următoarele operaţiuni:
a) Anunţarea începerii lucrărilor de construcţii autorizate – F13 (pentru uzul administraţiei publice), respectiv F14 (pentru uzul ISC)
c) Anunţarea finalizării lucrurilor de construcţii autorizate – F15 (pentru uzul administraţiei publice), respectiv F16 (pentru uzul ISC)
Conform formularelor F13, F14 (Comunicare privind începerea execuţiei lucrărilor – vezi ORDINUL Nr. 839 din 12 octombrie 2009, Anexa I – Formulare), la precizări se specifică:
– la pct. 4) Data începerii executării lucrărilor trebuie anunţată cu minim 10 zile înainte (atît către ISC cît și către primăria emitentă a AC/AD)
„Cotele de x% din valoarea declarata estimativ de cei de la Urbanism ; 44.717,00 in cazul meu.”
Păi, conform Codul Fiscal 2019 actualizat, TITLUL IX – Impozite și taxe locale – art. 453 – art. 495, CAP. V – Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi a autorizaţiilor (art. 473 – art. 476):
„- Art. 474. -(5) Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire rezidenţială sau clădire – anexă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.
(6) Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru alte construcţii decât cele menţionate la alin. (5) este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie, inclusiv valoarea instalaţiilor aferente.
(7) Pentru taxele prevăzute la alin. (5) şi (6) stabilite pe baza valorii autorizate a lucrărilor de construcţie se aplică următoarele reguli:
a) taxa datorată se stabileşte pe baza valorii lucrărilor de construcţie declarate de persoana care solicită autorizaţia şi se plăteşte înainte de emiterea acesteia;
b) pentru taxa prevăzută la alin. (5), valoarea reală a lucrărilor de construcţie nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii stabilită conform art. 457;
(9) Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, totală sau parţială, a unei construcţii este egală cu 0,1% din valoarea impozabilă stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri, aferentă părţii desfiinţate.”
„La final se mai plateste inca o data Cota 0.25% si apoi se asteapta cam o luna dupa o adeverinta cu maximum 6 randuri scrise.”
ORDINUL Nr. 839 din 12 octombrie 2009 la art. 76 – Operaţiuni privind obligaţiile investitorilor/beneficiarilor faţă de autorităţi:
(2) După realizare, pentru punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, potrivit prevederilor legale în vigoare, prin grija investitorului/beneficiarului este necesară realizarea următoarelor operaţiuni:
a) Regularizarea taxelor şi cotelor legale
În această fază se stabilește inițial valoarea impozabilă la care se vor face regularizările de taxe. Diferențele de achitat nu reprezintă neapărat 25%. Poate fi mai mică sau mai mare funcție de diferența valorii C+I din deviz și valoarea impozabilă.
Ex.:
1 – val. deviz 10.000 iar val. impozabilă a) 8.000 sau b) 12.000:
1.1 – 1/2 x 0,5% – taxe AC de achitat la ISC = 10.000 x 1/2 x 0,5% = 25 lei + 10.000 x 0,1% = 10 lei. Total = 35 lei
a – regularizare taxă – 8.000 x 0,5% = 40 lei + 8.000 x 0,1% = 8 lei. Total = 48 lei
Diferența de achitat = 48 – 35 = 13 lei
b – regularizare taxă – 12.000 x 0,5% = 60 lei + 12.000 x 0,1% = 12 lei. Total = 72 lei
Diferența de achitat = 72 – 35 = 27 lei
Constructiile vechi, sub 200 mp in Bucuresti, nu se pot demola? Aveti idee ce lege specifica acest lucru?
@Ted,
Daca ti se refuza autorizatia de demolare, nu e din cauza ca imobilul are mai putin de 200 mp. Altul este motivul. Intreaba la Primarie de ce ti se refuza eliberarea AD…
Buna seara,
Am cumparat la tara o casa batraneasca 60 mp cu o anexa 20 mp (care intre timp s-a si daramat).
As dori sa stiu din experienta dvs , daca se poate construi o casa noua pe solul celei vechi, adaugand anexa, fara autorizatii.
Va multumesc anticipat
Buna ziua
Am cumparat o casa la tara in judetul Teleorman .
As dori sa o demolez. Este aproape cazuta!
Nu voi construi in locul ei alta casa.
Unde trebuie sa ma adresez pentru autorizatia de demolare!
Multumesc anticipat!
Simplu.
Doar daca e o casa veche, nereparabila.
O darami cate un pic, apoi te duci la primarie si spui ca s-a autodemolat.
Altfel, o sa va coste multi bani si nervi.
Se poate asa , Dan? Cum?
Buna ziua, Ne confruntam si noi cu o problema . Vrem sa facem acte de demolare pe jumatate de casa veche care a ramas. Jumatate de casa a fost demolata cu autorizatie si am construit o casa noua . Acum vrem sa facem acte de demolare si pe cealalta jumatate . Mentionez ca cealalta jumatate nu am demolat-o pentru ca mai traia tata socru si a vrut sa locuiasca acolo. Acum dupa 6 ani vrem sa facem autorizatie de demolare pentru cealalta jumatate de casa. Noi cind am cumparat am facut intabularea si cadastrul, proiect de constructie , receptia constructiei noi adica toate actele in regula. Intrebarea mea: Este normal ca inainte de a face autorizatia de demolare sa ne oblige sa facem din nou cadastrul si intabulare ca dupa aceea sa platim autorizatia de demolare si la final alt cadastru. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns Multumesc
Buna seara!
Rugaminte, avem o casa veche, darimata mai mult de jumatate, fara acoperis, fara parte din pereti si vrem sa o demolam, la Timisoara!.
Va rugam, care este primul pas pe care trebuie sa il facem si cam ce cost implica! Multumim si asteptam cu mult interes raspunsul!
Care sunt actele necesare pentru demolare? Multumim!
Exemplul concret de faptul ca toti dau sfaturi fara sa fie in tema. De exemplu; precizarea ca nu se poate demola sub 200 mp este falsa. Conform Codului Civil, restrictia se refera la suprafata terenului, nu se pot executa lucrari de construire pe un teren sub 200 mp. Deci TERENUL.