Categorii
Utile

Centrale pe carbuni? Merita sa folosim carbuni in locul lemnelor?

carbuni centrala lemneCum facem sa crestem autonomia unei centrale pe lemne sau pe carbuni? Cum reusim sa crestem perioada dintre incarcari? Ce avantaje sunt in cazul folosirii carbunilor si ce dezavantaje apar?


Acestea sunt cateva dintre intrebarile ajunse in perioada de iarna pe adresa redactiei noastre – iar raspunsurile vin in mare parte chiar de la comunitatea casadex.ro

Trebuie sa va spun ca sunt unul dintre cei care au folosit ani buni de zile o centrala pe lemne, cu gazeificare, in care puteau fi introdusi si carbuni. Am si facut acest lucru intr-o iarna si trebuie sa recunosc ca randamentul era mai bun decat atunci cand foloseam lemne. Mai exact, procedam in felul urmator: Introduceam doar lemne pe timpul zilei, eventual un bulgare de carbune, iar seara, inainte de culcare, peste jarul deja existent, rezultat din arderea lemnelor, adaugam cativa bulgari de carbune (am scris aici despre carbunii pentru centrala).

Ce concluzii am tras eu dupa utilizarea acestora:

Avantajul principal a fost ca arderea dura mult mai mult. Erau dimineti in care gaseam jar in centrala si asta se intampla nu datorita lemnelor :).

Dezavantaje? Din punctul meu de vedere a fost unul singur. Trebuia sa curat mult mai des centrala, decat atunci cand foloseam numai lemne. Si pentru ca sunt lenes, dar si pentru ca avand pufferul, autonomia era oricum mult mai mare decat a unei instalatii fara puffer, am renuntat in urmatoarele ierni la folosirea carbunilor (Vezi cum se monteaza un puffer).

Sigur ca o mare importanta il are si tipul de carbune. Eu am folosit lignit, dar as fi bucuros ca cei care ati folosit in centralele voastre, sa va spuneti parerea, mai jos, in comentarii. Merita folosit carbunele sau preferati sa folosti doar lemne. Si de ce?

Cei de la Liepsnele garanteaza ca la o incarcare cu carbune de calitate (peste 6000 kcal/kg), o instalatie cu centrala marca Liepsnele va avea un timp de functionare de pana la 3 zile. Ceea ce mi se pare cu adevarat o autonomie de nota 10. Iar noi, cei care folosim centrale pe lemne de ceva timp, stim cat ar conta acest avantaj.

Un răspuns la “Centrale pe carbuni? Merita sa folosim carbuni in locul lemnelor?”

Primul an cand folosesc lignit intr-o centrala Viadrus de 35 KW.
De mentionat ca l-am luat prin noiembrie (35-40% ) umiditate.
Dupa nici 2 luni de utilizare , a trebuit sa curat cosul de fum, am adunat aproape o roaba de gudron.
Daca pun carbunii pe jar , cum recomanda multi , se infunda centrala ceva de speriat.
Am reconfigurat si pun prima oara carbunii
( recoman dimensiuni de maxim 5 cm grosime si 20-25 cm diametru) deasupra adaug brichete din lemn de fag (ard senzatie)si lemn de fag si aprind focul deasupra carbunilor , asa se reduc semnificativ depunerile din cazan si fumul acela puturos de carbune.
Cenusa lasa foarte multa … , caldura propaga doar cat sa mentina temperatura.
Daca optati pentru carbune , cumparati-i de primavara , trecuti prin vara , scade semnificativ umiditatea si evident ard mai bine ..
In noiembrie 2017 am platit 330lei/tona in Timis (mult zic eu) , mai mult de 250 lei/tona nu merita , asta daca sunt cumparati din timp , nu pe ultima suta de metrii ca mine .
Sincer nu stiu daca merita mizeria si spatiul suplimentar pentru depozitare , dar cum padurile sunt pe terminate, este o alternativa de luat in calcul.
Mult succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *