Categorii
Intrebari de la cititori

Grosime / diametru necesar fier la placa beton

Buna seara! Am turnat o placa cu 2 straturi de plasa de Ø8 cu grosimea de 17 cm. Este suficient diametrul fierului?


Intrebare de la Dinu, pe adresa redactiei: Grosime / diametru necesar fier la placa beton.

4 răspunsuri la “Grosime / diametru necesar fier la placa beton”

Buna ziua

De ce mai intrebi daca ai turnat-o. Nu, nu este corect. Ce faci, o darami?
Plasa folosesti doar la camine mici, fose mici, banuiesc ca la tine este vorba de o casa(mica sau mare). Ce sa caute beton de 17 cm(5 cm de beton in plus/10 mp rezulta 1200 kg in plus fata de normal).Plasa este OB sau PC, distantieri ,capre ,calareti ,folie ,ciocuri ai folosit.

Ps: Mult noroc si putine cutremure iti doresc

Buna ziua,

Imi cer scuze pentru ca am pus intrebarea total gresit.
Am facut un proiect pentru aceasta casa si am urmat toate detaliile tehbice din proiect. Cand a venit vorba de turnarea placii, nu am avut nici un proiect pentru aceasta iar constructorii care au urmat proiectul mi-au sugerat ca pentru placa sa cumpar fier beton pc de 8 si sa il punem in 2 straturi. Primul strat tesut din 10 in 10 cm iar al doilea strat cu capre, calareti distantieri si distantieri tot din pc de 8.
Mentionez ca suprafata casei este de 90 mp, este formata din 8 stalpi cu 6 fire de fier de 14 si 4 stalpi din 8 fire de 14 si 16 pc.
Casa este ca un patrat, despartita de un zid pe mijloc formand 2 dreptunghiuri de 4 5×9 metri. In momentul in care am turnat placa s-au turnat si 2 centuri pe centrul acestor dreptunghiuri.
Nu am incercat sa fac economie, incerc sa aflu chiar si acum daca este remediabila problema sau poate nu este problema asa cum ma asigura si constructorii.

ASEMENEA MAI DINU.DACA NU TE PRICEPI IN DOMENIU,CULEGI INFORMATII SI ABIA APOI TE APUCI DE LUCRARE.DOAMNE AJUTA!

Domnule Dinu,
Nu este deloc clar daca ati avut sau nu proiect dupa care sa lucrati. Daca ati cumparat un proiect pe internet pe trei parale, atunci: 1) va bat obrazul si va spun sa va fie rusine, pentru ca prin asta prejudiciati pe toti cei care, la fel ca mine, isi castiga painea din proiectare si lucreaza corect (evident contra unor onorarii ne-umilitoare si mai scumpe decat acele trei parale); 2) ceea ce ati platit cu trei parale pe internet nu se poate numi proiect, pentru ca un proiect complet include partea structurala, cu toate informatiile necesare executiei, deci si armarea.
Daca ati fost serios si ati apelat la proiectant (singura cale legala si practica), intrebarile Dvs isi gasesc raspunsul chiar in proiect (nu in parerile mesterilor), anume in proiectul de structura, partea cu armarea planseelor. Daca mesterii nu stiu sa citeasca planurile, este o problema, dar exista si dirigintele de santier si responsabilul tehnic cu executia, pe care trebuie sa ii aveti (si sa-i platiti) obligatoriu, iar acestia sunt abilitati sa interpreteze planurile de proiect. In fine, proiectantul structurii (inginerul care a calculat-o) si/sau arhitectul sunt deasemenea calificati in acest sens.
In alta ordine de idei, armarea unei placi cu bare de diametrul de 8mm este cat de poate de frecventa. Pe anumite zone poate fi necesara marirea diametrului, dar numai un calcul si un proiect de specialitate (structuri) poate spune asta. Forma simpla in plan a casei (patrat sau dreptunghi) este ceva pozitiv. Diametrele barelor de armare ale stilpilor par si ele in regula.
Insa apelez la Dvs si la toti cei care citesc sa nu mai recurgeti la improvizatii si sfaturi de la persoanele fara calificarea necesara pentru aceste chestiuni importante. Chiar daca mesterul a construit 100 de case care stau inca in picioare (pentru ca nu am avut un cutremur serios), tot nu poate da sfaturi daca e bine sau nu, pentru ca nu are studiile superioare de specialitate obligatorii pentru a semna un proiect. Nu economisiti nimic mergand pe langa prevederile legale sau normative; veti fi blocat de una din autoritati pe undeva si va trebui sa platiti o amenda sau o spaga, in cel mai fericit caz. Sper sa considerati raspunsul meu util si argumentat. Cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *