Categorii
Intrebari de la cititori

Amenajare bucatarie 24 mp, recomandari, am schita

Va rog, pentru amenajare bucatarie de 24 mp, spatiu gatit si loc de luat masa, ce recomandari aveti – sa va trimit o schita? Precizez ca locul destinat bucatariei este separat de living, inaltimea camerei este de 3 m. Multumesc.


Intrebare de la Lili, pe adresa redactiei: Amenajare bucatarie 24 mp, recomandari, am schita.

6 răspunsuri la “Amenajare bucatarie 24 mp, recomandari, am schita”

Buna, Lili!

Ne poti trimite schita la andrei@casadex.ro 🙂 Noi o vom atasa mai jos, intr-un comentariu si apoi vom reveni cu o sugestie de amenajare. Te mai rog sa ne dai mai multe detalii despre culorile care predomina in decorul casei tale, ce culori iti plac etc.

Buna, Victoria! Casa mea este orientata catre sud, cu multa lumina.Deocamdata, in bucatarie predomina albul pentru pereti, mobilierul necesita schimbare,cel vechi avand nuanta cires.Din schita se poate observa ca partea rezervata chiuvetei este spre nord, acolo este un geam sablat. Prefer culorile deschise,calde. Specific ca inaltimea bucatariei este de 3m. Doresc spatii de depozitare suficiente,o insula cu spatiu depozitare fara racorduri electrice, apa sau gaz. De asemenea, locul de luat masa , sa fie separat sau legat de insula, cu 6 – 10 locuri. Cuptorul incorporabil, prefer sa fie separat de plita dar in apropierea acesteia si a hotei. De asemenea, iluminatul incaperii este important, cat si cel din zona blatului de lucru, care trebuie sa fie aerisit, cu suficie spatiu intre chiuveta, plita, cuptor, frigider. Exista usa glisanta si usa catre terasa,geamurile nu au perdele insa le prefer. Multumesc !

Multumim pentru schita, Lili!

Pornind de la dorintele tale, eu as proceda in felul urmator:

– as proiecta un ansamblu de mobilier in forma literei U, adica pe trei laturi. In acest sens as renunta la dulapurile proiectate pe peretle din stanga cum privesti schita si le-as monta in continuarea garniturii pe colt, paralel cu fereastra. Asa vei obtine peninsula pe care ti-o doresti.

– as integra chiuveta in coltul de langa fereastra al ansamblului de mobilier; pe piata exista si chiuvete special concepute pentru a fi montate pe colt. In acest fel vei avea acces la chiuveta din ambele laturi ale blatului de lucru.

Pe de alta parte, daca ai de gand sa folosesti peninsula in calitate de sspatiu de lucru, poti monta chiuveta in locul in care este pozitionata plita in schita. Eu insa as prefera sa am chiuveta in fata geamului. Lumina naturala este extrem de utila si nu s-ar irosi fara folos.

– as prelungi seria de dulapuri de pe peretele cu fereastra pana in capat, unde as construi un dulap inalt in care as integra cuptorul care sa fie montat la jumatatea inaltimii acestuia. Dedesubtul si deasupra cuptorului as proiecta o serie de dulapuri pe care le-as folosi pentru tavi si alte accesorii de acest gen. Si cuptorul cu microunde – daca folosesti acest aparat – poate fi integrat deasupra cuptorului electric, astfel incat sa nu-ti ocupe din spatiul de lucru/blat.

– imediat langa turnul cuptorului as integra plita electrica, dedesubtul careia poate fi proiectat un dulap cu sertare in care pot fi pastrate la indemana condimentele si ustensilele de gatit.

– as opta pentru un frigider incorporabil pe care l-as integra intr-un dulap inalt montat in locul ocupat in schita de aragaz.

– pentru a obtine cat mai multe spatii de depozitare se pot proiecta dulapuri inalte pe peretele din dreapta, caz in care ar trebui sa renunti la orice alt dulap suspendat. E drept ca astfel nu vei mai avea blat de lucru desfasurat pe 3 laturi, ci doar pe cele doua laturi paralele: peninsula si latura de la fereastra.

– Daca vrei sa folosesti peninsula si in calitate de loc de luat masa (unul mai intim), ar trebui sa te asiguri ca dulapurile de sub blat sunt mai putin adanci, astfel incat blatul sa depaseasca cu cel putin 20-30 cm spatele dulapurilor, lucru ce ti-ar permite sa stai confortabil la masa. De asemenea, poti alege sa proiectezi peninsula pe doua inaltimi: in partea dinspre bucatarie blatul sa fie proiectat la nivelul celorlalte laturi cu mobilier, iar in partea dinspre dining sa fie mai inalt. Practic, vorbim despre doua blaturi suprapuse: unul lat si unul ingust, montat deasupra celui lat, astfel incat sa-ti fie comod sa lucrezi in partea dinspre bucatarie, dar si sa iei micul dejun cand vei fi asezata pe unul dintre scaunele inalte, care se vor afla dincolo de peninsula.

Iluminatul

Pentru ca este o incapere spatioasa, impartita in 3 zone de interes si cu orientare nordica, e important sa-i asiguri o iluminare eficienta.

Astfel, pe langa plafonierele montate in centurl fiecareia dintre cele doua jumatati ale incaperii (zona de bucatarie si zona de dining), montarea chiuvetei in zona ferestrei iti va fi de mare ajutor (iti vorbesc si din experienta proprie). Plita ar trebui sa beneficieze de lumina hotei. Insa daca vei decide sa proiectezi un ansamblu de dulapuri inferioare si superioare pe latura din dreapta cum privesti schita, ar trebui sa te asiguri ca dedesubtul dulapurilor suspendate va fi montata o banda led care iti va asigura o lumina placuta si extrem de utila in timpul gatitului.

In zona peninsulei, deasupra ei, as monta un corp de iluminat tip pendul, cu mai multe becuri care ar ilumina zona de lucru si ar asigura totodata o atmosfera placuta intregului decor.

In zona de dining, chiar deasupra mesei (pe care n-as lipi-o de peninsula), as monta o lustra frumoasa, care sa accentueze si sa scoata in evidenta setul de masa si scaune.

Vreau sa-ti recomand sa arunci o privire pe un articol in care am vorbit despre o bucatarie foarte frumoasa si care sper sa te ajute sa iei deciziile potrivite si pentru amenajarea bucatariei tale: https://www.casadex.ro/2014/05/hai-sa-vezi-cum-arata-o-bucatarie-amenajata-in-stil-eco-rustic-contemporan-20-imagini/

Cam acestea ar fi recomandarile mele. Daca ai si alte intrebari, le astept cu drag 🙂

Multumesc, atat de multe optiuni! Scuze, am uitat sa specific ca exista o centrala termica – mutata din motive tehnice,pe peretele cu chiuveta, in colt, la inaltime de 2m,deci, varianta cu plita iese din calcul – poate fi gandit si altfel ? Intrebari: se poate aseza cuptorul electric deasupra masinii de spalat vase, fiecare in spatiul de mobilier? Masina de spalat vase, se poate aseza mai sus, sa fie mai usor de manevrat continutul acesteia? Sa decorez geamurile cu perdele? Multumesc pentru toata amabilitatea!

In acest caz, Lili, as alege varianta cu chiuveta montata sub fereastra, asa cum se vede si in schita de la tine, cu mentiunea ca as impinge-o mai spre centrul ferestrei pentru a-i face loc in dreapta chiuvetei unui turn in care sa fie incorporat cuptorul. Si da, in acest caz poti monta si masina de spalat vase sub el deoarece aceasta va fi extrem de aproape de sursa de alimentare cu apa si de canalizare. Centrala poate fi ascunsa si intr-un dulap turn, iar in acest fel vei castiga si un plus de spatiu de depozitare. Practic, in dreapta chiuvetei ai avea turnul cu cuptorul, masina de spalat vase si un dulap deasupra lor urmate de un dulap in care ar putea fi ascunsa centrala. Cred insa ca dulapul cu centrala ar trebui sa fie prevazut cu o gura de aerisire.

Pe peretele din dreapta, cum privesti schita, in colt, as monta plita. Exista pe piata modele pe gaz special concepute pentru a fi montate pe colt, insa la fel de bine pot fi integrate si plitele obisnuite. Iti recomand sa citesti urmatorul articol: https://www.casadex.ro/2017/03/plita-sau-aragazul-pe-colt-in-proiectarea-mobilei-de-bucatarie/

In continuarea plitei eu as pastra o portiune de blat urmata de cateva dulapuri turn, intr-unul dintre acestea fiind incorporata combina frigorifica. Iar apoi as incheia povestea cu peninsula despre care iti vorbeam mai sus.

Pentru ferestre exista o multime de solutii diferite de perdelele clasice. Eu consider ca rulourile sau storurile textile sunt o buna alternativa la acestea, pentru ca se fixeaza direct pe geam sau foarte aproape de geam si pentru ca arata foarte bine in asociere cu chiuveta si mobilierul de sub fereastra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *