Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Amenajare ingenioasa a unui apartament cu tavane foarte inalte

1-bucatarie alba si moderna apartament mic cu tavane inalteLocuintele cu tavane prea inalte sunt evitate de multa lume deoarece se stie ca incalzirea acestor spatii este mai costisitoare decat cea a locuintelor cu tavanele situate la inaltime standard. Si totusi, acest defect poate deveni o reala calitate in clipa in care spatiul la nivelul pardoselii este restrans. Ca sa intelegi despre ce vorbesc, te invit sa urmaresti povestea apartamentului care face subiectul articolului de astazi.


O surpriza neasteptata

Atunci cand arhitecta spaniola Ana Bolaños si colaboratorul sau arhitectul Miguel Angel Naranjo au pornit in calatoria renovarii acestui apartament de 45 mp au elaborat o serie de schite si planuri de amenajare. Stiau deja ce finisaje vor folosi, unde se va incadra fiecare piesa de mobilier aleasa si cum va arata rezultatul final. Dar nu stiau ca in momentul in care vor incepe renovarea propriu-zisa se vor trezi in fata unei surprize de zile mari, care le va da totalmente planurile peste cap.

S-a intamplat ca in clipa in care muncitorii au inceput sa demoleze unii pereti despartitori, asa cum le-au indicat cei doi arhitecti, sa constate ca tavanul apartamentului era unul fals si ca tavanele originale ale apartamentului aveau, de fapt, o inaltime de aproape 4 metri. Dupa ce si-au revenit din socul descoperirii, Ana si Miguel au decis sa profite de inaltimea reala a tavanelor, fapt ce i-a readus in fata biroului pentru a concepe un nou proiect de reconfigurare si amenajare a spatiului.

Un dormitor suplimentar

Daca cei 45 metri patrati ai micului apartament erau suficienti pentru amenajarea unui living, a unei bucatarii, a unei bai si a unui dormitor, dupa dezvaluirea tavanelor ascunse cei doi arhitecti au realizat ca le pot oferi proprietarilor o camera in plus. Asa ca au proiectat si au si construit un al doilea dormitor chiar in spatiul de deasupra baii, unde proprietarii isi vor putea gazdui rudele si prietenii veniti in vizita. Practic, acum apartamentul masoara mai multi metri patrati utili si are si o arie mansardata, ceea ce ii confera o nota interesanta si boema.

Accesul in cel de-al doilea dormitor – de altfel, vizibil din living – se face cu ajutorul unei scari din lemn, montate chiar in spatele peretelui construit special pentru a separa camera de zi de asa-zisa casa scarii. Iar faptul ca pentru realizarea acestei constructii arhitectii au fost nevoiti „sa taie” din inaltimea baii a fost, din nou, un avantaj pentru proprietari: in acest fel baia a devenit mai calduroasa si mai usor de incalzit.

Spatii care comunica

Pentru a reusi sa le ofere proprietarilor o locuinta confortabila, in care sa simta ca se pot misca cu lejeritate, Ana si Miguel au decis ca singurele spatii care au nevoie de intimitate sunt baia si dormitorul matrimonial si ca celelalte – respectiv, bucataria, livingul, holul si locul de luat masa – pot fi amenajate in plan deschis, adica fara sa fie separate de pereti si usi de trecere.

Mai multe idei despre acelasi tip de amenajare gasesti aici: Bucatarie si living in acelasi loc. Idei de amenajare open space.

Desi bucataria comunica deschis cu livingul, proprietarii i-au rugat pe cei doi arhitecti sa gaseasca o formula prin care spatiul de gatit sa nu iasa prea mult in evidenta. Si pentru ca nu se punea problema separarii celor doua spatii cu ajutorul unui zid, a fost aleasa solutia de camuflare vizuala a bucatariei. Mai exact, arhitectii au ales sa o doteze cu o mobila alba, moderna, fara manere, care se pierde discret pe fundalul peretilor albi. Iar pentru a profita de inaltimea peretilor corpurile superioare se inalta pana spre tavan marind astfel capacitatea spatiilor de depozitare. Si electrocasnicele albe imaculate au fost integrate in dulapurile mobilierului proiectat, astfel incat sa fie cat mai putin vizibile din zona canapelei, asa cum si-au dorit proprietarii.

Iti recomand sa citesti si: Bucatarii de culoare alba – curatenie, lumina si spatiu.

Mie imi place foarte mult felul in care a fost amenajat acest apartament. Decorul este modern, simplu si placut ochiului si datorita influentelor scandinave – nimic nu deranjeaza si nu este prea mult, in opinia mea. Sper sa-ti placa si tie la fel de mult 🙂

Sursa foto: MiCasaRevista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *