Categorii
Proiecte de case inedite

Casa modulara care costa doar 25 mii Euro la cheie

1-exterior casa ecologica prefabricata din lemn ArcaInspirati de tehnologia caselor construite in tari cu clima mai rece, asa cum sunt Finlanda, Norvegia sau Canada, doi arhitecti rusi au conceput o casa modulara prefabricata ecologica ieftina, care poate fi folosita atat in calitate de refugiu de vacanta, cat si in calitate de locuinta permanenta.


In occident tot mai multi oameni renunta la visul de a avea o casa din zidarie clasica in favoarea celor prefabricate, principalul motiv invocat fiind pretul final al constructiei – mai mic decat cel al constructiilor clasice. Si chiar daca tot mai multe birouri de arhitectura din intreaga lume se lauda cu proiecte de acest gen, putine sunt accesibile si romanilor. Este vorba despre pretul acestora – majoritatea sunt extrem de scumpe in raport cu veniturile oamenilor de rand din tara noastra.

E adevarat si ca materialele folosite la constructia lor sunt dintre ultimele aparute in domeniu, unele fiind chiar revolutionare. Iata insa ca cei doi arhitecti rusi de la compania Arh Proiect-3 au lansat pe piata o casuta modulara performanta si in acelasi timp ieftina, mai ieftina decat o garsoniera chiar. Este vorba despre proiectul Arca (orig. Kovcheg) despre care iti voi povesti in continuare.

Iata care sunt datele furnizate de Arh Proiect-3

– Piesele din compozitia caselor Arca sunt construite in fabrica si se asambleaza pe terenul cumparatorului;
– Pentru fabricarea lor se folosesc grinzi de brad de 5 x 15 cm perfect uscate;
– Stratul termoizolant este din vata bazaltica: 150 mm grosime in pereti si cate 200 mm in pardoseala si tavan;
– Atat peretii exteriori, cat si cei interiori sunt acoperiti cu cherestea din lemn de brad;
– Inaltimea interioara a unui modul se poate incadra intre 270 si 340 cm;
– Este o casa construita exclusiv din materiale ecologice;
– Constructia nu contine adezivi, gips carton sau elemente din plastic;
– Are tamplarie din lemn cu geamuri termopan;
– In pret este inclus si acoperisul fara imbinari, ceea ce – spun inventatorii proiectului Arca – ii asigura o durata de viata de cel putin 50 ani;
– Se construieste / fabrica in doar 3 saptamani, iar apoi se asambleaza in doar 3 zile pe terenul beneficiarului;
– Traseele electrice si sanitare sunt incluse in pret, iar constructia este livrata gata de a fi conectata la utilitati;
– Are un design simplu, de inspiratie scandinava, usor de mobilat si accesorizat.

Proiecte si preturi

Cea mai compacta varianta este Arca-3 de 45 mp, din care suprafata utila sunt doar 37 mp. Aceasta varianta poate fi prevazuta doar cu o baie plus o bucatarie amenajata in plan deschis cu singura camera a modulului sau poate fi compartimentata astfel incat sa contina si un dormitor separat. In pretul de 25 mii Euro este inclusa constructia propriu-zisa, finisajele exterioare si cele interioare (lambriu din lemn de brad, mozaic din sticla), precum si obiectele sanitare, un boiler electric cu capacitatea de 50 litri, toate prizele, intrerupatoarele si corpurile electrice.

Arca-4 este o idee mai mare, adica masoara 60 mp, cu suprafata utila 49 mp, are o baie si o bucatarie separate, care isi pastreaza pozitiile indiferent de modificarile pe care le aduce fiecare client in parte compartimentarii interioare a modulului, in functie de cerintele si nevoile personale: cu living si doua dormitoare mici; cu living, hol separat, un dormitor spatios si un birou mic sau cu hol, living, un dormitor spatios in care poate fi amenajat si un birou si un dormitor mai mic. Elementele incluse in pretul de 32000 Euro sunt aceleasi pe care le-am enumerat la modelul anterior. Pretul afisat este pentru varianta cea mai scumpa a acestui tip de casa.

O casuta de 75 mp construiti, din care 60.9 mp locuibili, costa aproape 38500 Euro si este compusa din hol, baie, bucatarie, living si trei dormitoare mici, insa, in functie de cerinte, interiorul acesteia poate fi reconfigurat. Desigur ca si Arca-5 are incluse in pret toate cele enumerate mai sus.

Cea mai mare si spatioasa dintre variante este Arca-6 – un modul ce ofera nu mai putin de 80 mp suprafata utila ce pot fi impartiti asa cum vrea fiecare beneficiar in parte, insa proiectul de baza este prevazut cu o baie, o bucatarie, 3 dormitoare, un hol si un mini spatiu tehnic. Aceasta casa costa putin sub 44000 Euro.

Absolut toate modulele au nevoie de o fundatie usoara pe care sa se sprijine, iar aceasta cade in grija exclusiva a beneficiarului.

Sursa foto: Dom-Kovcheg.ru

2 răspunsuri la “Casa modulara care costa doar 25 mii Euro la cheie”

Izolatie de 150mmla preti si 200mm la tavan?! Este destul de proasta, cu pierderi mari de caldura. Eu am avut de 150mm la tavan si cand am marit la 250mm am redus cu 1/3 custul incalzirii. Si site-urile de specialitate spun 25cm min. Si este f. scumpa. Deci una de 60.9m2 costa 38500. Adica una de 140m2 ar fi cam dublu 77.000. Pe mine m-a costat cca. 100.000 cu zid de caramida de 30cm grosime (40 cu polistirenul), casa cu etaj si beci, 2 centrale, una pe lemne cu gazeificare si una pe gaze.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *