Categorii
Intrebari de la cititori

Ce pot sa fac? Constructorul baga materiale mai ieftine, nu respecta proiectul

Buna ziua, cred ca am comis-o destul de rau. Am un teren in sectorul 4, am facut un proiect pentru o casa parter + etaj + placa peste etaj si apoi acoperisul. Dupa ce mi-a iesit autorizatia in noiembrie 2016, la presiunile familiei am luat un constructor care a venit la pachet cu dirigintele de santier.


Constructorul mi-a cerut 30000 euro sa ridice casa la rosu. Ne-am inteles dar n-am facut nici un contract, nici cu el nici cu dirigintele de santier. Acum constat ca la partea de rezistenta foloseste alt fier decat cel din proiect (de exemplu: la stalpi si grinzi in proiect sunt date bare de 16, el baga 12, la fel si la beton, in loc de b300 foloseste b250/200). Am vorbit cu el si zice ca merge si asa. Am vorbit si cu proiectantul pe structura care a zis ca el nu semneaza proiectul. Nu stiu ce pot sa mai fac, stadiul constructiei este deja la placa peste etaj si aici ma tot cert cu el sa bage materialele care trebuie. Aveti un sfat? Nu stiu ce sa fac. Mai pot sa fac ceva in situatia asta? Dirigintele de santier nu stiu daca a trecut de doua ori pe la constructie si a rezumat totul cu: „baietii au lucrat bine”. Sunt intr-o situatie fara iesire in care singur m-am pus. Ma simt furat. Ce poat sa fac?

Intrebare de la Adrian, pe adresa redactiei: Ce pot sa fac? Constructorul baga materiale mai ieftine, nu respecta proiectul.

18 răspunsuri la “Ce pot sa fac? Constructorul baga materiale mai ieftine, nu respecta proiectul”

Inainte de fiecare faza determinanta, trebuia sa chemi arhitectul si structuristul, iar daca executia nu corespundea cu proiectul, (si nu ma refer la diametre de fier ci si la modul punerii in opera), constructorul dadea jos tot si refacea cf planselor structurale. Acum nu stiu daca mai poti face ceva, pentru ca sa turnat beton, iar daca exista un contract, opreste toate lucrarile si cheama-i in judecata, dar inarmeazate cu timp si nervi.Inginetul structurist este indreptatit sa nu semneze absolut nimic, atata timp cat la executie nu sa respectat proiectul si a fost luat in picioare de niste Dorei care stiu ei „ca merge si asa”
Cum bine ai zis, te-ai pus singur in situatia asta si trebuia sa iei masuri de la inceput, dar te-ai bucurat ca ti-a dat un pret mic, dar eu am o vorba „gratis nu exista, ieftin nu rezista” Multa bafta.

Buna ziua
Acest caz, ar trebui sa fie o LECTIE PENTRU BENEFICIARII CARE ACCEPTA EXECUTIA DE LUCRARI CU MATERIALELE CONSTRUCTORULUI.

Buna ziua,
Trebuie sa mergeti la Inspectia de Stat in Constructii unde a-ti facut anuntul de incepere a lucrarilor si sa reclamati nerespectarea proiectului de catre dirigintele de santier.Ei sunt obligati conf. L10/95 actualizata, sa va ” scoata” din acest impas chiar daca nu aveti acele contracte semnate.

Buna ziua,
greseala este clar a beneficiarului care nu este informat inainte sa inceapa proiectul.
Dirigintele nu vine la pachet cu constructorul ,apare conflictul de interese.
Dirigintele apara interesele beneficiarului ca executia lucrarilor sa se faca conform proiectului tehnic.
In momentul cand nu faci un contract ferm e greu sa mai faci ceva.
Daca unii beneficiari intentionati sa lucrati cu materialele constructorului,inca din faza contractuala trebuie atasate la contract fisele tehnice ale materialelor care urmeaza afi folosite dupa care in momentul executiei sa aveti certificate de calitate pentru toate materialele care se lasa dirigintelui de santier pentru a intocmi cartea tehnica.
Cautati constructori care fac constructii pentru ca asta e meseria lor nu constructori care s-au refugiat in acest domeniu de dragul castigurilor rapide nemeritate.
Nu va mai bucurati la preturi modice si responsabilitati 0,platiti constructorii adevarati si dati-le responsabilitati contractuale.

cu stima,
RUBIK

Buna ziua,

Pe scurt. Faceti un memoriu in care precizati numele firmei cu datele ei de identificare (CUI, etc) si numele dirigintelui. Cu acest memoriu va inscrieti in audienta la seful ISC (inspectoraul de stat in constructii) Veti scurta timpul de asteptare a raspunsului. Vi se vor opri lucrarile,firma amendata iar dirigintelui, chiar daca nu are contract cu dumneavoastra (asa cum spune legea) i se poate anula legitimatia. Vi se va cere o expertiza a lucrarilor facuta de un laborator autorizat. Fiti fara grija, se pot determina numarul si diametrul barelor prin incercari nedestructive. Pe baza acesttei expertize se va hotara de structurist masurile tehnice care se vor lua pentru remedierea situatiei.

De asemenea, o reclamatie asemanaytoare la ANAF pentru lucrul la negru.

Evident ca veti avea si dumneavoastra „portia”de amenzi dar vi le puteti recupera in instanta. Va trebuie si un avocat bun pentru a nu se tergiversa procesele.

Oricum pierdeti mai putin decat continuarea lucrarilor si locuirea intr-o casa nesigura.

Dirigintele de santier trebuia sa fie „omul d-voastra”,platit de beneficiar si nu de firma constructoare.Aici nu este legal si corect.Dirigintele de santier nu poate lucra pe doua fronturi, si pentru constructor si pentru beneficiar.Daca acea casa era a patronului firmei de constructie era, sa zicem, ok.
In rest, sunt in total de acord cu toate comentariile de mai sus.

Cu respect,
Fabricutza De Kasutze-Iasi.

BUNA ZIUA
Cred ca nu spuneti adevarul din mai multe motive:
-cum sa luati o firma de constructii fara contract[ce firma lucreaza fara contract]
-stiati de la primarie si proiectant ca se face receptia constructiei si ce inseamna acest luicru
-toate comentariile de mai sus sunt bune
STIMA

Buna ziua.
Nu sunteti singurul patit ci sunteti printre putini care remarca aceste anomalii si printre putini care recunosc asta .
Nu a-ti semnat un contract deoarece sunteti de buna credinta , deaceea este nevoie de o buna analiza inainte de a alege constructorul . Intotdeauna eu am zis la toti posibili clientim ,ca nu pretul este decisiv , ci calitatea constructorului .
Opinia D-lui Pop este relativa . Nu poti trage la raspundere un constructor , decat daca foloseste materialele lui s-au accepta in scris , materialele clientului ,dar varianta prima este prioritara .
In cazul dv , fara contract va fi destul de dificil . Ramane doar sa faceti o analiza care sa va demonstreze ca materialele utilizate si bine puse in opera nu afecteaza structura si sa renegociati cu constructorul.
Va doresc succes .
Cu stima Mocanu office@constructii-caselemn.ro

Buna ziua,
Observ ca sfaturi sunt destule, daca nu e contract nimic nu e… constructorul poate sasi puna bagajele in masina si sa plece oricand, fara sa raspunda de ceva,DACA CONTRACT NU E NIMIC NU E… daca nu are semnate procese verbale de predare a terenului, trasare, a terenului de fundare, armare,
turnare betoane , etc.etc. nimeni nu va reusi sa obtina in instanta ceva de la el. Daca mergeti la alte institutii ale statului la cat sunt de prosti.. o sa va dea amenda si probabil o sa va opreasca si lucrarea. Asta se intampla cand alergam dupa tot ce este pe internet ieftin… Acum trebuie sa suportati cel putin sa va termine la rosu, dupa aceea cautati pe cineva cu experienta pentru finisari, un constructor adevarat stie de e de facut in astfel de situatii.
Cu respect,

Postarea lui Dan este cea adevarata si cel mai simplu de rezolvare a problemei. INVATARE DE MINTE PENTRU VIITOR !!!!!!

Buna seara! Va multumesc pentru comentarii si solutii. Din pacate, asta este situatia in care ma aflu si se pare ca deocamdata ar fi foarte greu sa mai incerc sa fac ceva. O sa ii chem inainte de receptie pe toti si voi incerca sa ajung la un punct comun cu ei, sa gasim o solutie. Mai am o rugaminte: imi poate recomanda cineva o echipa pentru finisaje interior/exterior? Un contact, orice, mi-ar fi de mare folos. Multumesc inca o data!

Buna ziua. Este important sa stim si unde va fi lucrarea . Marea parte dintre noi sunt constructori , dar daca sunteti la distanta de uni , de alti puteti fi aproape . Transportul poate creste facura .
Cu stima

Dupa cate s-au scris,la acea casa,totul e compromis…..Eu,unul,n-as dori sa ma prinda un cutremur acolo…….

Oameni buni dati-i o solutie daca aveti omul a fost de buna credinta si a luat teapa, daca inginerul de structura nu semneaza, nu va primi nimic de la primarie , nici Preces-verbal de receptie, nici Certificat de atestare a edificarii constructiei. o chestie nou introdusa, dar fara de care nu va putea face cadastru si intabulare si nici nu va putea inscrie rolul la Circa financiara.Solutia data de Dan mi se pare cea mai viabila, sa mearga la ISC in audienta sa explice tot si sa vada ce solutie poate gasi, desi ISC mi se pare cea mai birocratizata institutie cu functionarii cei mai nepoliticosi, rai si pusi sa arda pe toata lumea.Sper totusi ca nu i=ai dat toti banii, mai ales ca nu ai facut contract, asa ai mai avea cu ce sa=l ameninti.

Buna ziua,
Doamna Marina singura solutie este sa termine omul ce a inceput, nu este obligatoriu ca inginerul de structura sa semneze undeva, inginerul de structura stampileaza proiectul facut de arhitect, incaseaza cateva sute de euro pentru stampila si pa si pusi…
Dirigintele de santier face cartea tehnica, constructorul si beneficiarul semneaza.
Cu respect,
Mihai Lazar
0766.813.228

Salut Adriane ,
Observ ca unii sunt ironici , altii concluzioneaza , altii trag concluzii si da trebuie sa invatam din greseli dar tie iti trebuie SOLUTII .
Dpmdv eu asa as proceda :
– fa contracte noi cu altii NOI : Responsabil de lucrare , diriginte de santier (iti vor trebui la receptia casei )
– cu jegurile in Romania trebie sa te comporti cu tupeu si mai ales trebuie sa iei atitudine asa ca cere le sa-ti paraseasca proprietatea de urgenta imediat .Da le bani pe ceea ce au facut conform si acceptabil dar scade le imputatiile necesare .
– fa o analiza a stadiului actual al constructiei pe forma si structura actuala si vezi cu o echipa adecvata (arhitect, structurist , ingineri ,etc. ) ce poti reface si modifica astfel incat sa fie lucrurile acceptable .
– adu o echipa noua si un diriginte care sa te protejeze nu sa te saboteze si urmareste personal etapele atat cat poti si ai timp . Nici eu nu sunt inginer ci economist dar am rupt netul si am invatat cat multi mesteri intr o viata .
Trebuie sa fii ferm , tare , decis si mai ales sa actionezi .
Spor in toate si succes .

Tare mi-e teama ca si casa asta va ajunge la vanzare, cu acte „in regula” fara ca noul proprietar sa aiba habar.ce s-a facut in ea. E plin de cazuri ca asta. Si de „dezvoltatori” imobiliari care nu respecta nici un proiect. O mica spaga „unde trebuie” si apoi dumnezeu cu mila-pentru cine cumpara..
Evident celai bun sfat pe care l-ai primit (pentru a nu compromite totul) este sa te adresezi autoritatilor, chit ca ai de suferit. Oricum-mai bine mai tarziu decat sa regreti o viata in caz de….
Cat despre managementrul lucrarii… ce-ar mai fi de spus? Romanul crede ca ieftin si bun e solutia perfecta. Si ii place sa fie mintit. Vrea Mercedes cu banii de pe un Trabant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *