Categorii
Intrebari de la cititori

Cromatica pentru living, parchet laminat stejar, usi albe

As vrea sa aleg cromatica pentru un living cu parchet laminat de stejar si tocarie si usi albe. Covorul este maro cu bej, gen sare si piper, dar pot renunta la el. In living va mai sta un tablou mare modern din panza, fara rama, de 220 cm X 10 cm cu o barca cu vele pe o mare involburata, in genul fotografiilor sepia.


Ce culori pot alege pentru canapea, draperii, suportul de televizor si celelalte decoratiuni? As vrea ca atmosfera in final sa fie una calda si intima, cu cateva pete de culoare dar nu in nuante stridente. Ca si culori, de cele mai multe ori prefer albastru, turcoaz, galben, verde, rosu. In plus, la o mobila alba de dormitor, ce nuanta de mocheta s-ar potrivi? Bejul ar fi prea monoton? Multumesc mult.

Intrebare de la Oana, pe adresa redactiei: Cromatica pentru living, parchet laminat stejar, usi albe.

3 răspunsuri la “Cromatica pentru living, parchet laminat stejar, usi albe”

Buna, Oana!

Baza cromatica de la care pornesti iti permite sa alegi dintr-o varietate foarte mare de culori pentru mobilier si accesorii. Imi este greu sa-ti dau reteta perfecta, dar iti recomand sa studiezi urmatorul articol: https://www.casadex.ro/2015/11/culorile-starea-de-spirit-a-casei-tale-invata-sa-le-folosesti-si-sa-le-accesorizezi/ in care am vorbit despre felul in care pot induce o anumita stare de spirit cu ajutorul culorilor. In opinia mea, ar trebui sa te incadrezi intr-unul dintre primele doua grupuri de culori discutate in articolul sugerat mai sus.

N-ai spus nimic despre culoare peretilor. Albul este minunat, cea mai simpla alegere, insa, uneori, ii imprima spatiului o raceala. Daca vrei o atmosfera care sa degaje caldura iti recomand sa zugravesti peretii intr-o nuanta subtila de bej sau galben pal. Doar peretii, nu si tavanul. In acest fel vei accentua usile albe si vei putea alege si o mobila luminoasa care va fi usor de accesorizat cu textile in nuante de verde olive si roz pudrat, de pilda.

Daca vei merge pe rosu in calitate de culoare de accent, atunci cumpara o canapea rosie, draperii alb cu subtile accente gri, un covor in alb si negru (ex. covoarele Lappjung Ruta, Vestbirk, Stockholm sau Fakse de la Ikea), pernute decorative albe si albe cu un imprimeu vesel care sa contina turcoaz si galben. Canapeaua poate fi asezata langa un fotoliu si o masuta de cafea albe. Mobila tv – comoda – poate fi si ea alba, simpla.

Turcoazul, desi imi place foarte mult si se regaseste in multe dintre hainele mele, este o culoare rece care trebuie musai dublata de elemente caffe au lait. E adevarat ca intarile din zona mediteranei turcoazul este folosit foarte des in amenajarile interioare doar in asociere cu albul, insa acolo soarele sta pe cer aproape 10 luni pe an sau poate si mai bine, ceea ce le imprima decorurilor o luminozitate puternica, iar turcoazul aduce racoarea dorita.

Sper ca am reusit sa-ti fiu de ajutor 🙂

Mulțumesc mult pentru răspuns. As alege intr-adevăr primul grup de culori, pastel cu forme rotunde. Peretii sunt deja albi și pot fi zugrăviți în bej dar nu în acest moment. Problema este ca deasupra canapelei va sta acel tablou cu nuanțe sepia, este un obiect cu semnificații pentru noi și nu pot renunța la el. Dar nu pot alege o nuanță deschisa pentru canapea deoarece va fi o casa cu copii mici- 3 ani. Așa ca chiar nu știu ce culoare sa aleg canapeaua, care ar trebui sa fie o nuanță închisă. Mă gândeam la coniac, dar nu se încadrează în zona de pastel. Așa ca orice idee este binevenita. Mulțumesc încă o data.

Eu as alege o canapea gri, este mult mai practica, mai usor de asortat si se incadreaza perfect in paleta cromatica pe care ai ales-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *