Categorii
Utile

Cum prelungim autonomia unei centrale pe lemne – pufferul

instalatie-centrala-liepsnele-cu-puffer-montateAm mai scris in casadex.ro despre puffer, revin si astazi, pentru ca autonomia cat mai mare a unei centrale pe lemne este un subiect constant la zi si toti cei care detinem o centrala cautam mereu solutii de crestere a perioadei dintre incarcarile cu lemne.


Cum alegi dimensiunea Pufferului pentru centrala pe lemne? Una dintre intrebarile pe care le adresez acum este ce dimensiune ar trebui sa aiba pufferul pe care il cumparam pentru instalatia noastra. Calculul recomandat de catre producatori este de 1000 de litri la 24 kw. Adica, la o centrala de 24 de kw ar trebui sa iti achizitionezi un rezervor de acumulare de 1000 l.

Dar ce se intampla daca rezervorul cumparat este mai mic decat cel recomandat sau mai mare? Ce probleme pot aparea?

Modelele de pe piata au capacitatea cuprinsa intre 200 si 5000 de litri. Hai sa vedem ce se intampla daca folosim in instalatie un puffer mai mic sau unul mai mare decat calculul de mai sus.

– Alegerea unui puffer mai mic decat cel recomandat pentru centrala ta

Apa din rezervor va fi incalzita rapid, iar acest lucru pare un avantaj, la prima vedere. Si chiar este. Fiind o cantitate mai mica de apa, ea va ajunge la temperatura de 80 de grade destul de repede. Insa, fiind mai putina, ea se va raci mai repede in momentul in care va circula prin calorifere. Iar pentru o autonomie mare, iti doresti sa se intample acest lucru cat mai tarziu cu putinta.

– Alegerea unui puffer supradimensionat

Aici apare o alta problema. Sigur ca, odata ajunsa in 80 de grade, apa din puffer se va raci mai greu decat in cazul anterior, deci te vei bucura de o autonomie mai mare, insa de foarte multe ori, din cauza faptului ca rezervorul este supradimensionat, centrala nu va reusi sa incalzeasca tot volumul de apa la temperatura maxima, deoarece, intre timp, termostatul ambiental cere caldura in casa, deci apa va circula si se va raci pana sa fie incalzita total. In consecinta, vor fi multe zile reci de iarna in care practic nu te vei folosi de intreaga capacitate a pufferului. Mai poti citi informatii utile si aici: Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare.

Izolatia pufferului are si ea o importanta deosebita. Evident ca pentru a mentine cat mai mult apa incalzita in rezervor, acesta ar trebui sa aiba o izolatie cat mai buna. Eu as recomanda un minim de 100 mm de vata minerala.

Daca mai ai si o centrala cu ardere tip lumanare, cum sunt Stropuva sau Liepsnele, cu atat mai bine. Pentru ca acestea au oricum o autonomie de pana la 30 de ore cu o singura incarcare de lemn. Si acest lucru se intampla fara puffer. Trebuie stiut doar ca cei de la Liepsnele nu recomanda un rezervor mai mare de 1000 de litri la o centrala de 40 kW. Montarea unei vane de amestec cu servomotor pe puffer o considera aproape obligatorie. In plus, tot ei spun ca este bine sa fie montat si un termostat ambient (eu consider ca orice instalatie cu puffer ar trebui sa aiba si un termostat de ambient).

Tu ce puffer ai? Ce centrala? Ce autonomie? Astept mai jos, in comentarii, parerea ta despre acest subiect.

Informatii despre centralele Liepsnele, aici: www.centrale-lemne-liepsnele.ro

4 răspunsuri la “Cum prelungim autonomia unei centrale pe lemne – pufferul”

Cum sa va spun..am o experienta de 10 ani cu o centrala Heiss de 35 w cu gazeificare, fara puffer. Avea o autonomie de max 6 ore, adica in noptile lungi de iarna aveam caldura de 23 grade 6 ore, dupa care gaseam jar suficient cat sa se initieze focul urmator. Mergea treaba ca pe roate. Reglajul era ciclic, adica atunci can temperatura apei ajungea la 65 grade pornea pompa de impingere si se oprea ventilatorul. Dupa racirea apei prin calorifere, se oprea pompa de impingere si pornea ventilatorul. Acum am o centrala viadrus DE 35 KW fara gazeificare, la care am reglat functionarea tot ciclic, numai ca in locul ventilatorului apare reglajul tirajului. Va spun cu cea mai mare convingere ca aceasta centrala este mai economica decat cea avuta inainte. Un focar plin cu fag semiuscat imi asigura pana la 8 ore de caldura iarna pe ger. Totul fara termostat ambiental. Am in schimb termostate la calorifere. Nu la toate, ca sa asigur racirea de siguranta a centralei. Dar ce nu v-am spus este ca am un boiler de 150 litri, pe care acum , cu centrala viadrus il folosesc pe post de puffer. Pompa de circulatie a agentului termic pentru boiler merge in paralel cu pompa de recirculare. Asa ca, apa din boiler cedeaza caldura la sfarsitul arderii lemnelor. Asta prelungeste sa zicem cam cu doua ore mentinerea caldurii in calorifere. Ce nu este ok ramane faptul ca dimineata gasesc in boiler apa calduta, dupa ce in timpul noptii era fierbinte. Referitor la un puffer de 1000 litri sa zicem, nu am gasit nicaieri nici o referire la cat timp asigura incalzirea acesta. Adica, peste cele 6-8 ore cat centrala isi arde lemnele, pufferul cu cat mai prelungeste mentinerea caldurii? cu inca 6 ore? Dac ar fi asa, atunci consumul de lemne s-ar injumatati si cred ca s-ar merita investitia. Dar daca pufferul asigura doar inca 2 ore caldura, sincer, am rezerve despre eficienta acestuia.

Buna ziua, Pedro. Iti spun din propria experienta ca un puffer creste mult mai mult de 2 ore autonomia. Clar ca depinde de multi factori, insa sigur vei creste autonomie cu mult mai mult de 2 ore. Mai ales toamna tarziu si primavara devreme.

Din punctul meu de vedere, un puffer mai are un mare avantaj, permite o temperatura mai uniforma intre incarcari. Eu am o centrala de 40kw la 140m2. A fost f. buna pana am izolat casa, cand a devenit supradimensionata. Acum o incarc numai odata pe zi, de cele mai multe ori numai 2/3 din capacitate si obtin un varf de temperatura de 28gr (!) si un min de cca 24.5. Daca as avea un puffer as descarca surplusul de caldura in el, dar acum 9 ani cand am gandit casa nu se prea folosea asa ceva (sau n-am aflat eu), asa ca n-am prevazut spatiu si pentru el

Eu folosesc un puffer de 2000 litri la o centrala de 35 kw .Veau sa spun ca in toamna acesta au fost zile in care am incalzit casa numai cu apa din puffer.Am omis sa va spun ca pufferul este conectat si la trei panouri solare care incalzesc apa din boiler.

Privind capacitatea pufarului corelata cu puterea centralei vreau sa spun ca nu are importanta. Din punctul meu de vedere este mai bune ca pufferul sa fie mai mare intrucat inslatia acestuia permite ca daca apa din el in partea de sus are o temperatura de 40 de grade in jumatate de ora dupa ce am facut focul si temperatura in cazan a ajuns la 60 de grade se poate incalzi linistit calariferul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *