Categorii
Utile

Doua detalii importante cand montezi o fosa septica

fosa septica ecologica


In cazul in care nu exista canalizare in zona in care ne construim casa avem nevoie de o fosa septica in care sa colectam apele menajere (baie, bucatarie etc), iar varianta optima este cea ecologica.

Cand cumperi o fosa septica ecologica instructiunile de montaj sunt destul de clare, insa exista doua aspecte la care trebuie sa fii atent pentru a nu avea probleme dupa montarea acesteia.

Panta de scurgere a conductei si diametrul acesteia:

Panta conductei de scurgere de la casa pana la fosa ar trebui sa fie de minim 1%. Vorbim de cazul in care terenul pe care ti-ai ridicat casa este plan. Daca terenul are o panta mai mare (sa zicem de 10%) cu atat mai bine, se diminueaza riscul stationarii grosierului pe teava. Am intalnit povesti de-a lungul timpului, in care, din cauza faptului ca teava de scurgere nu a avut panta constanta de la un capat la celalalt, s-a infundat in timp si a trebuit refacut traseul acesteia.

Diametrul tevii ar trebui sa fie de Ø110 mm. Daca folosim o conducta mai ingusta exista riscul infundarii rapide a acesteia. Contrar a ceea ce credeam pana sa discut cu un prieten care sta la casa si are fosa, folosirea unei conducte cu un diametru mai mare de 110 mm este la fel de riscanta. Si mi-a explicat. La momentul constructiei, cand a ajuns la capitolul fose, a considerat ca e mult mai bine si mai sigur sa foloseasca o conducta cu un diametru mai mare de 110 mm. Si fara sa intrebe arhitectul, a luat aceasta decizie de unul singur. Apoi a aflat ce problema poate aparea. Printr-o teava cu un diametru mai mic, viteza apei este mai mare si are forta sa duca grosierul pana in fosa. In schimb, printr-o teava cu un diametru mai mare apa curge cu o viteza mai mica, deci se poate intampla sa nu preia grosierul. De aici riscul ca acesta sa stationeze, sa se intareasca si sa infunde in timp conducta.

La ce perioada trebuie vidanjata o fosa ecologica

Sigur ca depinde foarte mult de numarul de persoane din gospodarie, insa – spre exemplu – fosele septice tricamerale au o perioada de vidanjare de la 1 la 2 ani, conform datelor din siteul foseministatii.ro

Informatii despre montajul unei fose, despre posibilitatea montarii cand nivelul panzei freatice este ridicat, modele si preturi, poti gasi la adresa http://foseministatii.ro/category/fose-septice-ecologice/.

3 răspunsuri la “Doua detalii importante cand montezi o fosa septica”

Cred ca faceti o confuzie intre fosa septica si statia de epurare.
Fosa septica, practic este un rezervor inchis care nu permite scurgerea dejectiilor si a apei menajere in panza freatica. Deci se va umple relativ repede(dusuri,ms de spalat, bucatarie, wc, etc). Statia de epurare, in funcie de model(monocamerala, bi, tricamerala) va epura apa menajera, etc apoi va iesi apa conventional curata, care poate fi evacuata intr-un emisar, put absorbant,etc si in functie de nr de persoane si de capacitatea ei va fi vitanjata la 1-2 ani.

buna seara
panta conductei de scurgere este data de diametrul conductei la 110 de ex 2-3/1000 ai citit bine max 3mmla 1m nu 10

Cristian,cred ca tu faci o confuzie intre fosa septica si bazinul vidanjabil.O fosa septica ecologica poate fi din 2 sau mai multe compartimente,si cu siguranta apa epurata este interzis strict de a se deversa intr-un emisar. Doar de la o statie de epurare se poate deversa in emisar bineinteles daca apa epurata se incadreaza in NTPA-001/2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *