Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Modele de porti pietonale simple si duble din care sa te inspiri

1-poarta pietonala dubla culoare bleuAsa cum ti-am spus intr-una dintre zilele trecute, recent, am facut o scurta calatorie pe insula Spetses si tot plimbandu-ne pe stradutele din capitala acesteia ne-a venit ideea sa imortalizam macar cateva dintre portile pietonale ce strajuiau intrarea in curtea fiecarei case.


Zis si facut: cu telefoanele in mana, am inceput vanatoarea de porti simple sau duble, iar cand am ajuns acasa, am descoperit ca reusiseram sa adunam cateva zeci de fotografii din care, iata, acum, voi face o selectie pe care ti-o voi prezenta mai jos, in galeria foto.

Porti traditionale grecesti

Poate ca te intrebi deja la ce ar putea sa-ti foloseasca niste porti vazute pe o insula greceasca. Eu cred ca imaginile de mai jos pot deveni o sursa de inspiratie pentru alegerea modelului pentru intrarea in curtea ta sau pentru separarea anumitor zone din curte, chiar daca designul casei tale este unul modern si nu are nimic in comun cu stilul arhitectonic grec.

Vei vedea, mai jos, ca cele mai multe sunt din lemn si au insertii decorative din fier forjat, iar celelalte sunt realizate din fier si vopsite in alb, albastru sau negru. Majoritatea – simple sau duble – sunt montate intre doi stalpi inalti si solizi, iar cele din lemn au si un acoperis al carui rol este sa le protejeze de ploaie.

Culori placute in asociere cu ziduri groase, din piatra

Grecii adora piatra naturala si folosesc de cand se stiu acest material in constructia caselor si a gardurilor din jurul acestora. E si firesc, avand in vedere ca au piatra din belsug si mai cu seama ca este un material care asigura obtinerea unor constructii deosebit de durabile. Asa ca nu e de mirare ca cei care au suficient teren in jurul casei pentru ridicarea unui gard, aleg sa-l zideasca din piatra naturala.

Unii aleg sa lase la vedere zidaria din piatra, altii insa o tencuiesc si acopera apoi totul cu var alb sau in alta culoare, de obicei placuta si pastelata. Insa absolut toti aleg sa asorteze gardul cu o portita frumoasa, intr-o culoare de contrast, care sa iasa in evidenta. Prima imagine din galeria foto de mai jos reprezinta o dovada ca poti avea gardul si poarta colorate diferit de zidaria casei si sa obtii o imagine de ansamblu placuta ochiului. Ba chiar, in opinia mea, rezultatul final este mult mai placut, iar intreaga proprietate capata un aspect mai primitor.

Accent pe zona portii

Un alt motiv pentru care imi sunt dragi grecii este silinta pe care si-o dau pentru a face cat mai frumos si placut accesul in curtea casei. In cazul in care intrarea in curte se face direct dintr-o straduta pietruita, grecii au grija sa o mature in fiecare zi. Iar daca au norocul sa aiba si un petic de pamant in apropierea gardului, il umplu cu flori sau arbusti menite sa accentueze si decoreze zona portii.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Modele de porti pietonale taman bune pentru casele in stil rustic.

Un alt amanunt care mi-a sarit in ochi sunt corpurile de iluminat montate pe stalpii din lateralele portilor. Putine intrari sunt lipsite de aplice decorative sau stalpisori de iluminat. Imi imaginez numai cum arata pe inserat o ulita dintr-un satuc grecesc cu toate portile luminate!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *