Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Unde montam cuptorul intr-o bucatarie moderna?

1-acces usor la un cuptor montat la inaltime intr-un dulap turnIn ultimii ani tot mai multa lume prefera sa-si doteze bucataria cu plita si cuptor separate, incastrabile in mobilierul specific acestei incaperi. Asa este modern, spune lumea. De multe ori insa, apare intrebarea: este spatiul de sub plita cel mai bun si potrivit loc pentru montarea cuptorului sau ar trebui ales altul?


Aceasta intrebare, precum si altele similare sunt perfect normale, mobila si electrocasnicele de bucatarie nu sunt deloc ieftine, asa ca e firesc sa vrei sa alegi cea mai practica, ergonomica si avantajoasa configuratie posibila. Acesta este si subiectul articolului de astazi, in care iti voi prezenta variantele de integrare a cuptorului in ansamblul de mobilier. Sper ca dupa lecturarea lui sa stii care dintre variantele respective este cea mai potrivita pentru tine si pentru bucataria ta.

Montarea la inaltime

Fara indoiala, aceasta varianta de montare este considerata a fi si cea mai moderna. Adevarul este ca desi in tara noastra cuptoarele electrice sau pe gaze individuale au aparut relativ recent, acestea au fost inventate cu mai bine de 50 ani in urma. Inca de la prima lor aparitie producatorii recomandau sa fie montate la inaltime, astfel incat tabloul de comanda sau butoanele sa fie la nivelul ochilor persoanei care gateste, sustinand ca aceasta inaltime asigura cel mai usor acces la aparatul de gatit.

In bucatariile moderne – indiferent de stilul de amenajare ales – aceasta varianta de montare este, fara indoiala, cea mai potrivita. Cuptorul se integreaza intr-un corp inalt, tip turn, iar dulapurile de dedesubtul si deasupra acestuia pot fi folosite in calitate de spatii de depozitare. Alte avantaje ale montarii la inaltime sunt curatarea mai usoara a aparatului si siguranta copiilor. In familiile cu copii mici masinile de gatit incinse reprezinta un potential pericol, asa ca integrarea acestora la inaltimea recomandata de producatori aduce un plus de siguranta.

Integrarea intr-un dulap nu foarte inalt

O solutie similara o reprezinta si dulapurile cu o inaltime putin mai mare decat cea a corpurilor inferioare. Ai putea spune ca este un fel de „nici cal, nici magar”, daca vrei. Insa aceasta varianta de montaj ofera o suprafata de depozitare la vedere pe care pot fi depozitate mici maruntisuri, condimentele, cuptorul cu microunde sau un ghiveci cu o planta de apartament. In plus, acest corp poate fi mutat cu usurinta, in cazul in care se va dori o reconfigurare a bucatariei, de pilda.

Vezi cum a fost pusa in aplicare aceasta solutie aici: Exemplu de marire a unei bucatarii mici – o amenajare moderna reusita.

Solutie pentru bucatariile mici

Chiar daca ai observat ca in amenajarile moderne se poarta cuptorul incastrat in dulapuri inalte, turn, o bucatarie mica are alte cerinte. Suprafata restransa a incaperii ne obliga sa ne concentram in primul rand asupra obtinerii unui spatiu de lucru care sa ne confere libertate de miscare in timp ce preparam mancarea si in al doilea rand asupra depozitarii tuturor vaselor si ustensilelor de gatit. Un dulap turn ar veni in intampinarea problemei spatiilor de depozitare, insa ar micsora suprafata de lucru sau blatul.

Mai poti citi si: Mobilier pentru bucatarii mici – 16 exemple de proiectare ergonomica.

Si iata de ce, daca ai o bucatarie mica trebuie sa revii la traditionala montare a cuptorului sub blat. Daca sperai sa folosesti spatiul de sub plita in alte scopuri, cuptorul isi poate gasi loc in alta zona, luand locul unui dulap sau a unui corp cu sertare. In acest fel vei pastra libera toata suprafata de gatit pe care ti-o poate oferi o bucatarie atat de mica.

Integrarea in insula de bucatarie

In cazul in care ai o bucatarie amenajata in plan deschis cu livingul sau pur si simplu una foarte spatioasa, iti poti permite luxul de a o dota si cu o insula. Este vorba despre acel element de mobilier independent, montat in centrul incaperii, prevazut cu spatii de depozitare, cu suprafata de lucru si, de multe ori, cu o serie de electrocasnice incorporate.

O insula poate fi, asadar, proiectata sa inglobeze nu doar o serie de dulapuri, polite si sertare, ci si plita, chiuveta sau chiar cuptorul. Aceasta varianta de montare este potrivita, asa cum spuneam, pentru bucatariile spatioase, dar si pentru casele cu copii ceva mai mari, care nu risca sa se accidenteze in contact cu suprafata fierbinte a aparatului sau in contact cu vaporii fierbinti care navalesc afara in clipa in care se deschide usa cuptorului incins in care bolboroseste o oala cu mancare.

Integrarea intr-un corp situat in coltul incaperii

Cei care viseaza la bucatarii dotate cu garnituri de mobilier pe colt si se framanta in alegerea locului perfect pentru plita si cuptorul incorporabile, pot lua in considerare integrarea celor doua aparate chiar in corpul care va fi montat la intalnirea celor doua laturi ale mobilei in forma literei L, adica in colt. De altfel, cuptorul poate fi integrat intr-un element de colt chiar si in cazul in care plita va fi montata in alta parte.

Iti recomand sa citesti neaparat si: Plita sau aragazul pe colt in proiectarea mobilei de bucatarie.

Sper ca informatiile cuprinse in articol sa-ti vina in ajutor in clipa in care iti vei reconfigura si reamenaja bucataria.

Sursa foto: Koffkindom

Un răspuns la “Unde montam cuptorul intr-o bucatarie moderna?”

Da,montarea cuptorului sub plita ramane vvarianta optima. Cuptorul genereaza f. multa caldura, care este disipata, de obicei, printr-un sistem de ventilatie in jurul cuptoruului. Daca montezi cuptorul intr-un corp coloana, ce sa pui in spatiile de dedesupt sau de deasupra ca sa nu se altereze, fiarba, coace sau distruga. In varianta clasica, deasura e plita si dedesupt e dusumeaua. In plus exista si hota care poate prelua din aerul sau vaporii miroasitori

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *