Categorii
Utile

4 proiecte de case mici, cu parter si mansarda

1-proiect casa mica parter si mansarda 102 mpEsti in cautarea proiectului ideal pentru casa pe care vrei sa o construiesti in viitorul apropiat si niciuna dintre cele vazute pana acum nu-ti este pe plac? In cazul in care visezi la o casuta cu mansarda, 3 sau 4 dormitoare si o suprafata totala de cel mult 115 mp, trebuie sa vezi proiectele de mai jos.


Am citit de curand un interviu cu un renumit arhitect dintr-un fost stat sovietic, in care acesta spunea – printre altele – ca una dintre problemele oamenilor care si-au construit case in ultimele doua decenii este faptul ca se arunca la constructii prea mari pentru buzunarul lor. Mult prea multi oameni isi construiesc casa socotind ca ar trebui sa o faca suficient de mare si spatioasa pentru ei si pentru copiii lor, uitand ca vremea in care copiii cresc si se muta la casele lor vine mai rapid decat speram si ne dorim cu totii, iar parintii raman cu o constructie imensa, goala, greu de intretinut si de incalzit. Prin urmare, arhitectul cu pricina recomanda sa nu ne aruncam in alegerea proiectelor cu suprafata mare, ci sa le alegem pe cele mai mici si compacte.

Compartimentarea interioara a unei case mici

E normal ca atunci cand iti construiesti o casa sa o faci pentru intreaga viata, insa acest lucru nu vine in contradictie cu cele pe care le-am citit in interviul despre care iti spuneam, asa cum poate ar fi tentati sa creada unii. Ideea nu este sa te desfasori pe o suprafata cat mai intinsa, ci sa alegi un proiect maleabil, ce poate fi adaptat cu usurinta in timp, pe masura ce intervin tot felul de schimbari in viata ta si a familiei tale. Spre exemplu, daca te-ai casatorit de curand si ai decis impreuna cu partenerul tau / partenera ta sa va mariti familia abia peste 5 sau chiar 10 ani, ca sa va puteti savura in tihna viata in doi, este absurd sa construiti o vila cu doua etaje a cate 2 sau 3 dormitoare pe nivel. Ce e de facut in acest caz? Alegeti un proiect flexibil, unul care sa va permita reconfigurarea interiorului pe masura aparitiei noilor membri in familia voastra: o casuta compusa din cel mult parter si o mansarda open space pe care sa o puteti diviza in functie de nevoile cotidiene si de schimbarile care vor interveni in viata voastra pe parcurs. Asigurati-va ca mansarda va fi prevazuta cu o baie, iar restul spatiului impartiti-l dupa bunul plac, amenajand in el un spatiu de dormit, o sala de fitness, un spatiu de lucru etc. Apoi, structurati interiorul mansardei pe masura ce familia voastra se va mari.

Iti recomand sa citesti cu atentie si: Afla cum poti alege cel mai bun proiect pentru casa ta.

Toate proiectele ilustrate mai jos reprezinta case mici cu 3 sau 4 dormitoare mici (unul dintre acestea poate fi transformat intr-un birou), care pot fi construite direct asa cum le vezi in schitele atasate sau care pot fi lasate cu mansarda amenajata in plan deschis, asa cum iti spuneam mai sus.

Trasaturi comune

Proiectele pe care le-am selectat pentru articolul de astazi au suprafetele totale cuprinse intre 100 si 111 metri patrati si sunt compuse din parter si mansarda. O alta trasatura comuna a acestor modele de case este numarul bailor: fiecare dintre ele avand cate o baie la parte si una la nivelul superior. Exceptand proiectul ilustrat in imaginile 7, 8 si 9, toate celelalte sunt prevazute cu bucatarii amenajate in plan deschis cu livingul, fapt ce le asigura un spatiu de zi mai incapator, in ciuda dimensiunii nu foarte generoase in opinia unora. Parerea mea este ca absolut toate livingurile si bucatariile acestor proiecte sunt suficient de spatioase nu doar pentru o familie tanara, aflata la inceput de drum, ci chiar si pentru o familie mai numeroasa, cu doi sau chiar trei copii.

Mai poti citi si: Bucatarie si living in acelasi loc. Idei de amenajare open space.

Si, asa cum obisnuiesc sa fac deseori, o sa te intreb si de aceasta data care dintre proiectele prezentate mai jos iti place cel mai mult si pe care l-ai alege pentru familia ta. Uite, mie, de pilda, imi place foarte mult ultimul proiect, chiar daca as mai avea cate ceva de modificat la compartimentarea interioara propusa in schite.

Alte proiecte frumoase gasesti in urmatoarele articole: Proiecte de case mici, fara etaj, cu doua sau trei dormitoare, Modele proiecte case doar cu parter si amprenta de 100 mp si Alte modele si planuri noi de case doar cu parter.

Oricum ar fi, in viitorul apropiat voi reveni cu cateva proiecte prezentate mai pe larg, cu imagini care prezinta si ilustreaza si felul in care pot fi amenajate la interior, asa ca fii pe faza 🙂

Sursa foto: Dom4M

2 răspunsuri la “4 proiecte de case mici, cu parter si mansarda”

În imaginile de la mansardă sunt indicate 2 suprafețe pentru una și aceeași încăpere. Ce înseamnă fiecare din ele? Merci anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *