Categorii
Intrebari de la cititori

Cred ca latimea fundatiei e supradimensionata in proiect

Salut. Citesc de foarte mult timp blogul de pe casadex.ro si el m-a determinat sa invat cat mai multe inainte de a incepe constructia casei pe care o visez de cativa ani.


Abia ce am definitivat proiectul de arhitectura si cel de rezistenta si as vrea, in masura timpului disponibil, sa imi dati si mie cateva pareri legate de interpretarea si constructia casei fara a afecta siguranta structurala a proiectului de rezistenta (din ce m-am informat si am mai citit eu personal mi se pare supradimentionat grav).

Pentru o casa caramida pe parter suprafata construita 135 m2 + terasa acoperita 18m2 acoperis in 4 ape tabla – in faza de fundatie structuristul imi recomanda adancimea de fundare (90 cm – ceea ce mi se pare ok in raport cu natura terenului si studiu geotehnic), elevatia de 40 cm (mi se pare ok si asta) insa am ceva nedumeriri la latimea fundatiei (50 cm – personal mi se pare ca 30 cm ar fi suficienti)
De asemenea cei 12 stalpi (cei 4 care delimiteaza laturile casei) si cei 8 din interior cred ca sunt supradimenionati la 25 x 40 cm (mi se pare enorm in conditiile in care casa respectiva va avea planseu de lemn, acoperisul va fi placat cu tabla, iar podul va fi folosit cel mult pentru depozitarea diverselor lucruri, nu am de gand sa fac mansarda locuibila – stalpii respectivi ma gandeam sa-i dimensionez la 25 x 20 cm).

Cei 8 stalpi sunt confectionati din PC 52 si se regasesc in interiorul casei, au cate 10 bare de fier de fi 14 legate cu etrieri de fi 8 din 15 in 15 cm, iar cei 4 stalpi care delimiteaza laturile casei sunt confectionati din PC 52 si sunt confectionati din cate 12 bare legati cu etrieri de fi 8 din 15 in 15 cm – aici va rog sa-mi spuneti parerea voastra.

De asemenea grinzile sunt dimensionate la 25 x 45, dulapii la 5 x 20 (cred ca este ok sa pun si 5 x 15) iar distanta maxima deintre dulapi va fi de 60 cm – la fel astept o parere daca se poate.

Cantitatile de materiale pentru fundatie sunt:

1. Beton
– Beton simplu C8/10 – 5,50mc
– Beton C16/20 – 69,10mc
– Beton C20/25 – 14,90mc
TOTAL BETON = 89,50mc

2. Armatura
– Plase sudate ø 6/100/100 – 152,00mp – 843,60kg
– Ø 8 – 444,00kg
– Ø 10 – 421,00kg
– Ø 14 – 1494,00kg
– Ø 16 – 780,00kg
TOTAL = 3982,60kg

3. Lemn ecarisat
– planseu cota +2,90 – 9,00mc
– sarpanta acoperis – 12,00mc
TOTAL = 21,00mc

Nu ca as fi carcotas insa cred ca acesta structura ar putea sustine un bloc cu 4 5 etaje.

Daca esti amabil si ai ceva timp astept orice sugestie de rectificarea proiectului in ceea ce priveste dimensionarea fundatiei (si aici nu este vorba de zgarcenie) ci pur si simplu vreau sa am si parerile unor oameni avizati.

Daca ai nevoie de ceva planse iti transmit. Cu stima.

Intrebare de la Paul, pe adresa redactiei: Cred ca latimea fundatiei e supradimensionata in proiect.

10 răspunsuri la “Cred ca latimea fundatiei e supradimensionata in proiect”

Salut!
Am zambit putin cand am citit descrierea casei pentru ca si eu construiesc o casa doar parter de 136mp cu terasa de 24 mp, deci ceva foarte similar.
Eu iti spun ce mi-a facut mie structuristul:
-fundatie 1.20 adancime cu 40 grosimie
-elevatie de la 35cm pana la 75cm (la mine e usor in panta) groasa de 30cm (zidurile tot 30cm vor avea)
-fundatia e cu B200, fara armatura
-elevatia e cu B250, 4 bare fi 14 si etrieri fi 6 (pe capetele stalpilor mai desi iar la mijloc din 20 in 20)
Astazi am turnat placa peste parter cam 14cm armata cu plasa sudata de 6,3mm (in acte scrie 7mm iar in proiect scrie 6mm). Plasa s-a montat pe intreaga suprafata a casei cu suprapunere de 20cm pe fiecare parte
-Stalpii vor fi 30×30 cu 4x fi 4
-centura va fi 30x30cm cu 4x fi 12
inca nu m-am hotarat daca sa fac planseu de beton sau lemn, in proiect am de lemn insa am vb cu structuristul si a zis ca daca ma hotarasc imi face el niste calcule si imi spune ce si cum trebuie sa fac.

care 10 bare de fier in stalpi eu nu am vazut la locuinte… mi se pare ceva fabulos
fundatii de 50 grosime am mai vazut si auzit, de 30 eu personal nu, chiar mi se pare subtire

Succes si spor la construit!

P.S. Du-te cu oferta pentru materiale la mai multe magazine ale aceleiasi firme. Eu am obtinut asa niste discounturi „multumitoare”

maine voi avea o intalnire cu structuristul si voi discuta aspectele de redimensionare ale fundatiei. va tin la curent

Salut ,

Am patit o si eu cu structuristul ,astfel : 7 spre 8 Tone si ceva de fier ,pc si ob in ponderi gresite , grinzi de lemn calculate aiurea si alte aspecte de acest gen .Le am luat si apoi le am revandut caci erau facute aiurea .
M am documentat si am intrebat . Ei fac devizele astfel deoarece nu doresc sa si puna parafa si sa aiba probleme ulterior in caz de forta majora (seism ,etc).
Unii folosesc niste programe destul de depasite in care baga niste parametrii si de acolo scot necesarul dupa soft.
Plus ca mai copie de la un proiect la altul si ca sa munceasca cat mai putin schimba ce prind din mers . I am prins cu date diferite parter si etaj si asa am inteles ce fac ei in Romania unde merge si asa .

Pentru a nu fi dubii in ceeace priveste dimensionarea structurii de rezistenta , incearca inca un structurist. Compara cele doua dimensionari si extrasul de materiale si decizi tu ce vei alege, dar numai daca ai ceva habar de ceeace ce inseamna dimensionarea unei structuri de rezistenta a unei cladiri pentru care semnezi si esti raspunzator. Vezi ca la dimensionarea unei structuri se iau in calcul f multe elemente precum studiul geotehnic, studiul hidrogeologic, etc si fff important zona seismica a zonei unde este amplasata locuinta. UN STRUCTURIST RESPONSABIL NU FACE RABAT DE LA ACESTE STUDII. Si inca ceva . Programele de eleborare a proiectelor sint f bune. Ceece introduci in program cind te interogeaza aia va elabora si nimic altceva. Aceste programe – la stadiul de azi – nu pot fi depasite moral. Sfatul meu: mai plateste inca un structurist sa fii impacat moral.

Va multumesc pentru sfaturi.
Am discutat cu structuristul ieri si mi-a precizat faptul ca pentru zona respectiva (Bragadiru) se executa conform studiului geo fundatii continue ( in cazul de fata pt casa parter latimea de fundatie recomandata este de 50 cm , sapata pana la limita de inghet 90 cm , si ridicata elevatia la 40 cm deasupra solului cf proiect). Precizez faptul ca fundatia nu este armata in pamant motiv pentru care latimea de 50 cm este acoperitoare in ceea ce priveste rezistenta fundatiei. De asemenea sustine stalpii de 25x 40 armati ( in forma de L) cu 12 bare de fi 14 pc 52 si legati cu etrieri de fi 8 de OB37 din 15 in 15 cm intrucat normativele s-au updatat si ca nu vrea sa faca rabat de la calitate. Stalpii interiori sunt armati cu 10 bare de fi 14 pc 52 si legati cu aceeasi etrieri de fi 8 OB37 din 15 in 15 cm. Centura inferioara ( cea care inchide stalpii in partea inferioara) va fi armata cu 6 bare de fi 14 legate cu etrieri de fi 8 legati din 20 in 20 cm iar grinzile superioare vor avea dimensiuni e 25 x 50 si vor fi armate cu 6 bare de fi 16 legate cu etrieri de fi 10 din 15 in 15 cm.
Intrebat daca este supradimensionata fundatia in cauza a raspuns prin faptul ca exista normative in acest sens si ca au fost alese valoriile medii din recomandari. La momentul constructiei am inteles faptul ca turnarea fundatiei trebuie aprobata de structurist si in cazul in care nu se respecta proiectul nu va da ok-ul.

Voi ce ziceti?
Bate campii la structura sau stie ce face

Multumesc

Salut!
Asa cum ti-am scris intr-un post anterior, 50cm grosime la fundatie nu e atat de iesit din comun. Am mai vazut si intalnit de multe ori. La fel si 40cm grosime insa mai subtire in niciun caz. Unde construiesc eu casa, langa Bacau, adancimea maxima de inghet e 90cm asa ca structuristul mi-a dat 1.20 adancime – 1,20 am facut.

In rest, pentru o casa parter mi-e extrem de greu sa cred ca stalpi cu 10 bare de fi 14 e ceva necesar. In zona mea la case de pana la P+1+M nu am vazut fier in stalpi mai mult de 6 bare fi 14 si asta rar de tot, 90% sunt cu 4 fire fi 14 sau chiar fi 12.

Am auzit si intalnit structuristi care exagereaza cu betonul si fierul pentru a fi ei acoperiti in caz de vreun cutremur sau ceva de genul insa la ce spui tu ca ti-a bagat omul asta in structura… NO COMMENT

Da un ban in plus si consulta un structurist pe care sa il gasesti dintr-o recomandare de la cineva de incredere.

multumesc din nou Gigi. Oricum proiectul l-am platit….per total la 4 t fier pt casa completa mi se pare si mie destul de mult..stucturismul mi-a precizat faptul ca tona de fier =500 eur si exact cum ai zis tu el „vrea sa doarma linistit noaptea”.
Voi cere si parerea constructorului pe care il voi alege in curand

Atentie mare la constructori. Au tendinta de a reduce din orice. De ex:
-nu e nevoie de etrieri de 8… cei de 6 sunt super suficienti (e mai usor sa indoi fier de 6)
-nu e nevoie de 1.20 adancime la fundatie, 70cm e arhi suficient (mai putina sapatura)
– nu ai nevoe de fier de 14 – de 12 e suficient ( mai usor de manevrat)

ETC ETC ETC ETC ETC ETC ETC ETC

Cauta o recomandare pentru un structurist de incredere care sa exagereze necesarul cu 1- – 15% nu cu 400%

Succes si rabdare… cand o sa ajungi la constructori o sa ti se para floare la ureche cu structuristul

Ti-a pus 50cm in proiect ca sa fie acoperit in caz ca sapi fundatia manual si/sau intra Dorel acolo si se surpa pamantul.
Ai caramida nestructurala sau bca in proiect?
Dupa dimensiunea stalpilor el a facut proiectul pe piloni in cadre.
Neaparat vorbeste cu alt structurist.. Nu vei obtine mare lucru de la el daca a exagerat in asa hal. Gandeste asa: mai dai 300E pe alt proiect de structura dar fa un calcul la cat beton, fier, manopera si altele economisesti. Si nu dai banu pana nu vezi proiectul innainte sa il dea la verificat.

va multumesc frumos pentru sfaturi. Cum era de asteptat mi-a spus ca proiectul lui e corect si respecta normativele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *